Back to top

Besvarade frågor

Hur många procent dör av cancer i sverige?

Hur många procent dör av cancer i sverige?

Hej!

 

År 2015 fick ca 61 000 personer en cancerdiagnos i Sverige. 50 000 av dessa fick sin cancerdiagnos för första gången. Statistik om nyupptäckta cancerfall publiceras i  Cancer i siffror och utkommer var fjärde år, senast år 2013. Cancer i siffror  är ett samarbete mellan Socialstyrelsen och Cancerfonden. Enligt Cancer i siffror dog ca 20 000 personer av cancer 2011. När man läser dessa siffror får man tänka på att de allra flesta blir friska från sin cancer och att många som inte blir det kan leva med sin cancer under många år. Därav ska man inte tänka att 20 000 av de som fått ett cancerbesked dör samma år.

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer 

 

2017-02-17

Hej, min mamma har livmoderhals cancer. Finns det ...

Hej, min mamma har livmoderhals cancer. Finns det en risk då man aldrig kan bli av med cancern men ändå kunna leva ett normalt liv?

Hej

Cancer är en sjukdom som går att bota i många fall. Ibland kan det dock vara svårt att bota men man kan behandla med mediciner och/eller strålning så att man håller sjukdomen i schack d.v.s man kan få sjukdomen att stanna upp. Om man tål behandlingarna och inte får för svåra biverkningar kan man ofta leva ett normalt liv

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-02-10

Hej, Jag är 23 år gammal och min mamma blev för n...

Hej,

Jag är 23 år gammal och min mamma blev för några veckor sedan diagnosticerad med klatskins tumör. Jag har det senaste året varit psykiskt sjuk i depression och ångest, har legat inne på avdelning några veckor under våren och sommaren på grund av ångest och självmordstankar. Jag har under denna tid bott hemma hos mamma när jag inte varit på avdelning. Vi har haft en växelvis nära och växelvis svår relation, men hon har hjälpt och stöttat mig jättemycket under det här året på alla sätt.

De senaste veckorna har jag mått mycket bättre, klarat av att jobba heltid, träffa vänner, vara ute, etc.

Nu är mamma sjuk. Först fattade jag inte hur sjuk hon var. Sedan fattade jag det och blev jätteledsen.

Sedan har jag inte velat vara hemma hos mamma. Dels för att jag tycker att det är jobbigt att hon är konstig av smärtstillande etc, och dels för att jag inte vill bo där. Känner att jag har varit där väldigt mycket. Känner att mamma är lite jobbig.

Hon ringde mig igår för att höra efter vad som händer, varför jag inte vill bo där eller vara där alls, och inte hört av mig eller tänkt på mamma och hennes make.

Jag försökte säga till henne att jag behövde lite utrymme just nu, att det inte är för alltid men just nu.

Hon och jag blev väldigt upprörda av samtalet, och det var väldigt svårt för mig att hänga med i vad som var det hon ville och vad jag tyckte var rimligt. Känner mig som en hemsk person som inte vill vara med min mamma som har cancer, men känner samtidigt att jag inte har något att säga till henne. Jag är rädd att hon ska säga saker som sårar mig. Jag har väldigt mycket ångest över den här situationen, och det känns som att det blir fel hur jag än gör.

Hej!

 

Hur vi reagerar när någon nära fått cancer är olika, beroende på vem vi är, hur vi mår och vilken relation vi har till den som blivit sjuk.

Du skriver att du får mycket ångest över situationen som ni nu befinner er i. Av det du skriver låter det som att du inte riktigt orkar ta in att din mamma blivit sjuk och därför inte har kontakt med henne efter att hon fått sin diagnos. Stämmer det? För att minska ångesten är det alltid bra att möta det svåra så att man får en chans att bearbeta det. Du och din mamma skulle kunna behöva prata med en kurator som skulle kunna hjälpa er igenom den svåra situation som ni nu hamnat i. Har du kontakt med någon kurator/psykolog inom psykiatrin som skulle kunna hjälpa er? Annars kanske det finns en kurator på din mammas klinik eller via Vårdcentralen.

 

Du skriver att du mått dåligt under en period men att du nu mått mycket bättre en tid och att du då klarat av att jobba och träffa vänner etc. Det låter jättebra! Det är bra att behålla sitt vardagsliv så långt det är möjligt även om någon nära drabbats av cancer. Så ha inte dåligt samvete för att du också behöver ta hand om dig själv, även fast din mamma nu blivit sjuk. Gör sådant du gillar och mår bra av. Ha roligt, träffa vänner. Sov ordentligt och motionera. Är kroppen i balans är det lättare att hantera sina känslor. Är du trött och slut, blir allting tungt. Läs mer om det på Leva nära cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-02-09

Hur stor chans. Är det att jag får cancer under 15...

Hur stor chans. Är det att jag får cancer under 15 år

Hej!

 

Både barn och vuxna kan få cancer men det är mer ovanligt att få cancer när man är barn. Cancer beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler och felen sitter i cellens arvsmassa, DNA. Cancer blir vanligare ju äldre man är, eftersom felen i arvsmassan hinner samla på sig under livet. Så risken att få cancer när man är under 15 år är inte så stor utan den ökar ju äldre man blir. Under rubiken om cancer kan du lära dig mer. 

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-02-09

Hej, Jag och min syster är oroliga över att vi kom...

Hej,

Jag och min syster är oroliga över att vi kommer få cancer, vi är 27 & 32 år.

Anledningen för att vi är oroliga är för vår farfar, morfar,faster,moster har avlidit av cancer, även vår mor har haft cancer. Hur stor risk är det att man får cancer, ska man gå på undersökningar ?

Hej!

 

När en anhörig drabbas av cancer oroar sig många för att cancern ska vara ärftlig, framförallt om det är fler anhöriga som drabbas i en familj. För det mesta är cancer inte ärftligt. Cancer är så vanligt att det kan hända att många personer i en familj får cancer utan att det behöver ha något samband.

 

Cancer beror på fel i vår arvsmassa och det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen och då brukar det vara flera generationer som får samma typ av cancersjukdom. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egen livstid. Det är därför cancer är vanligare ju äldre vi blir.

Vid en onkogenetisk mottagning kan man undersöka om en cancer är ärftlig. Kontakta er vårdcentral så kan dom bedöma om det är nödvändigt för er att utreda er. Här kan ni läsa mer om ärftlig cancer.

 

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-01-31

Jag har en hormonkänslig duktal cancer. 100 procen...

Jag har en hormonkänslig duktal cancer. 100 procent östrogenkänslig. Spridning till 2 lymfkörtlar.

Mår urdåligt av tamoxifen och har ett kraftigt utmattningssyndrom i botten.

Finns det något som kan ersätta tamoxifen?

Maria

Hej

Tyvärr kan antihormontabletter ge en del biverkningar och då bör man ta upp det med sin behandlande läkare

Vi rekommenderar dig att höra av dig till den klinik som har hand om dig och din behandling.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 

2017-01-23 

har mikroskop hjälpt oss med cancer

har mikroskop hjälpt oss med cancer

Hej

Mikroskop har varit och är en stor hjälp när man ska undersöka celler i ett prov från en tumör i kroppen. För att kunna skilja på friska celler och cancerceller måste man alltså undersöka cellerna i uppförstoring.

I mikroskopet kan man dessutom se  hur cancercellernas växtsätt ser ut och det har stor betydelse för vilken behandling man kommer att kunna ge

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-01-20

Hur ser en godartad tumör ut alt farlig tumör

Hur ser en godartad tumör ut alt farlig tumör

Hej.

 

Det finns många olika godartade och elakartade tumörer och alla kan se väldigt olika ut. Man kan därför inte ge något specifikt svar på hur de ser ut. Men det man kan säga om elakartade tumörer är att de inte tar hänsyn till vävnaden runtomkring sig utan den kan tränga sig in i närliggande vävnad. Godartade sprider sig inte in i annan vävnad. Titta gärna på filmen "Vad är egentligen cancer?" Där förklarar dom mer.

 

Hälsningar Nära Cancer

2017-01-19

Hej! Min bästa vän, AKA en extra lärare i skolan s...

Hej! Min bästa vän, en extra lärare i skolan som är som min mamma, är snart 39 år och hade "diskbråck" innan julen, trodde hon. Nu har det kommit fram att hon har fått tillbaka en tumör i magen som nu är cancer. Hon har börjat gå på cellgiftsbehandling men har ännu inte tappat hår. Vad ska jag förvänta mig? Hur kommer hon må och när tappar hon hår? Hur stor är risken att det sprider sig osv? Kommer hon klara sig?

Heartbroken tonåring här

Hej!

 

Vi förstår att det är jättejobbigt för dig att din vän har fått cancer! 

Det är olika hur man mår av en cellgiftsbehandling, eller cytostatikabehandling som det också kallas. Det finns en mängd olika cytostatika. Beroende på vad det är för typ av cancer som ska behandlas ges den cytostatika som passar för att behandla just den cancerformen. Alla tappar inte håret av cytostatika, då det beror på vilken typ av behandling de får. Det är väldigt olika hur en person mår av att få cytostatikabehandling. En del mår exempelvis illa, en del får ont i kroppen, en del blir trötta och en del mår precis som vanligt. Du kan lära dig mer om cancer och cancerbehandling genom att titta på våra filmer med Eva Funck Så funkar cancer och vår film Vad är egentligen cancer.

Eftersom vi inte vet vad det är för typ av cancer som din vän har, om man har opererat, om tumören i magen är en metastas från en cancer som börjat någon annanstans osv är det svårt att svara på hur stor risken är att cancern sprider sig eller inte och om hon kommer klara sig. Dock vet vi att de allra flesta idag blir friska från sin cancer så vi hoppas att din vän blir det!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-01-19

Hej Hur gör man om man misstänker att man har can...

Hej

Hur gör man om man misstänker att man har cancer? Vad gör läkarna? Vad tar man för prover osv?

Hur kan man märka att man har det, är man ofta sjuk eller kommer de från en klar himmel eller är det helt olika?

Går det att märka på vanligt blodprov?

Hälsningar Victoria

Hej.

 

Dina frågor är svåra att svara på eftersom det inte finns några generella svar. Om man tex. misstänker att man har bröstcancer så kanske det är så att man först har upptäckt en knöl i bröstet och då kontaktar sin vårdcentral för att få den undersökt. Ibland kan det vara ofarliga knölar men det kan man inte avgöra själv. Det svar som man skulle kunna ge generellt är att om man mår dåligt så är det bra att gå iväg till sin vårdcentral så man kan ta reda på varför man mår dåligt, då kan läkaren ta blodprover och undersöka kroppen. (Det finns dock inget samlat blodprov som direkt kan ge svar på om man har cancer någonstans i kroppen.) Om läkaren är osäker på något brukar den skicka en vidare antingen för fler undersökningar eller för fler provtagningar. Men många gånger rör det sig om helt ofarliga sjukdomar som man kan få hjälp med direkt från sin vårdcentral.

 

Här kan du kan lära dig mer om cancer , titta gärna på våra filmer som finns, där får man reda på vad som händer i kroppen och hur cancer uppstår.  

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

 

2017-01-10

Hur många procent dör av cancer i sverige?

Hej!

 

År 2015 fick ca 61 000 personer en cancerdiagnos i Sverige. 50 000 av dessa fick sin cancerdiagnos för första gången. Statistik om nyupptäckta cancerfall publiceras i  Cancer i siffror och utkommer var fjärde år, senast år 2013. Cancer i siffror  är ett samarbete mellan Socialstyrelsen och Cancerfonden. Enligt Cancer i siffror dog ca 20 000 personer av cancer 2011. När man läser dessa siffror får man tänka på att de allra flesta blir friska från sin cancer och att många som inte blir det kan leva med sin cancer under många år. Därav ska man inte tänka att 20 000 av de som fått ett cancerbesked dör samma år.

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer 

 

2017-02-17

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)