Back to top

Besvarade frågor

Hej! Min bästa vän är palliativ med Glioblastom oc...

Hej!

Min bästa vän är palliativ med Glioblastom och hans mamma har hjälpt honom med allt sedan dagen då han fick sin diagnos för 9 år sedan. Hon är helt slut. Värk överallt, järnbrist, brist på sömn och känslomässigt utmattad. Såklart.

Finns det något nära anhöriga kan få/har rätt till tex massage till reducerat pris eller så? Hon har ju inte gott om pengar heller...

Tacksam för svar!

Hej!

 

Det låter som en jobbig situation. Har hon kollat med sin sons klinik om hon skulle kunna få stöd av en kurator där? Många kommuner har Anhörigcentrum eller annat anhörigstöd för vuxna. Dessa brukar exempelvis erbjuda massage, gruppträffar mm. Kolla gärna om det finns i er kommun. Vi rekommenderar också att ni går in och läser på Nationellt kunskapscentrum anhöriga där ni kan läsa mer om vad det finns för stöd för vuxna anhöriga.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-28

Hej min farmor dog av bröstcancer innan 50 årsålde...

Hej min farmor dog av bröstcancer innan 50 årsåldern och jag undrar hur stor risken är att jag får bröstcancern via min pappa?

Hej

 Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Det är bara en mycket liten del av cancerfallen som är så kallad ärftlig bröstcancer. Ju äldre man är desto större är risken att drabbas. Om man har en nära släkting, ex mor eller mor-/farföräldrar som drabbats vid 30 års ålder, två som drabbats vid 40 års ålder eller tre som drabbats vid 50 års ålder är risken lite större att det rör sig om en ärftlig bröstcancer och om man vill kan man då genomgå en ärftlighetsutredning. Läs mer om ärftlig cancer här. I din fråga framgår det inte hur gammal din farmor vara när hon först drabbades av cancer. Generellt är risken för att cancern skulle vara ärftlig liten. Funderar du över detta tycker vi att du ska söka din vårdcentral för diskussion. 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-24.

Min mormor har sedan en del år tillbaka haft cance...

Min mormor har sedan en del år tillbaka haft cancer i tarmen och livmodern och gjorde att hon idag få ha insumin påse efter dom hade plockat bort tumörerna, hon vart frisk förklarad efter en tid men senare upptäckte dom en böld på foten som va en tumör, idag fick jag samtalet att om att hon har cancer i levern och i lungorna och att det sprider sig, läkarna ser allvarligt på detta vad jag har hört och hade berättat att tyvärr kommer hon aldrig bli frisk från det utan dom ska skicka henne och proverna till lund för att hitta rätt bromsmedicin åt henne. Min fråga är, hur länge kan man överleva/må bättre utav dessa mediciner?

Hej!

Det är svårt att avgöra. Vi känner inte till alla detaljer och även om vi visste kan man reagera olika på samma medicin. En del personer kan leva länge med bromsande mediciner medan andra inte svarar på medicineringen och cancern fortsätter sprida sig ändå. Det är bra att hon kan kontrolleras i Lund och att de kanske kan hitta en medicin som bromsar eller lindrar sjukdomen.

 

Om det finns möjlighet vore det bra om någon kunde förklara lite mer om din mormors sjukdom, kanke hennes läkare eller dina föräldrar.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-19

Hur fort tappar man allt hår

Hur fort tappar man allt hår

Hej!

 

Det är inte cancern i sig som gör att man tappar håret. Att man tappar håret vid cancer beror på om man får behandling mot cancern. Denna kan göra att man tappar håret. Håret på huvudet tappar man efter cirka två veckors behandling, för övrigt hår på kroppen går det långsammare.

 

Om man får cytostatika (cellgift) beror det på vilken sorts cytostatika och hur hög dos man får som avgör om man tappar hår eller inte. All cytostatika innebär inte håravfall.

 

Vid strålbehandling är det avgörande hur hög dos man får och var på kroppen man strålas.Det är endast på den del av kroppen där strålning ges som man eventuellt tappar allt hår. Bestående håravfall eller inte beror på stråldos. 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-19

Min mamma har flertal hjärnmetastaser efter cancer...

Min mamma har flertal hjärnmetastaser efter cancer i livmodern. Läkarna säger att man inte kan göra något. Finns det någon man kan prata med? Stödgrupp? Hur ska man behandla en anhörig som ibland inte är sig själv och som man vet snart kommer att gå bort. Hur ska man tänka?

Hej!

Vi förstår att det är jobbigt att din mamma har blivit så sjuk. Du undrar om det finns någon man kan vända sig till för att få prata med. Om du vill prata med någon som är i liknande situation som du, kan du anmäla dig på vår vänförmedling Snacka . Ofta kan man få prata med ex en kurator på den klinik som den som blivit sjuk tillhör. Om du vill kan du kolla själv med din mammas klinik om den möjligheten finns eller så kan du kolla om vi har någon kontaktperson i ditt län som kan hjälpa dig att undersöka möjligheten. De kan också tala om för dig om det finns någon stödgrupp som du skulle kunna vara med i. Du kan också kolla om kommunens Anhörigcentrum har någon grupp som du kan vara med i. 

Du berättar att din mamma inte alltid är som hon brukar längre och att det är svårt att veta hur du ska bemöta henne. Det är svårt att veta att en älskad person inte kommer finnas kvar så länge till. Om personen dessutom inte är som hen brukar, blir det ofta mycket svårt. Ett råd är att  försöka prata med din mamma om allt du vill hinna prata med henne om, de dagar din mamma är klar och är sig själv. Vänta inte med att fråga saker du vill få reda på och vänta inte med att tala om för henne vad hon betyder för dig. Även om ni har fått reda på att din mamma inte kommer överleva sin sjukdom är det svårt att veta hur lång tid hon kommer finnas kvar hos er. Ett annat råd är därför att du även tänker på att också ta hand om dig själv. Här kan du läsa vad du har för möjlighet till ersättning om du behöver vara hos din mamma när du egentligen skulle ha jobbat/varit i skolan. 

 

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-12.

 

Vilken effekthar förebyggande strålningav hjärnan ...

Vilken effekthar förebyggande strålningav hjärnan vid småcellig lungcancer

Hej!

 

Förebyggande strålning av hjärnan (PCI) är en del av behandlingen vid småcellig lungcancer när sjukdomen helt eller delvis stannat upp.

 

Om man avstår den förebyggande (profylaktiska) strålningen är risken för hjärnmetastaser över 50% vid 2 år.

 

I en studie har man sett att överlevnadsvinsten vid 3 år ökar något med förebyggande hjärnbestrålning.

 

Hos äldre patienter över 80 år eller patienter med hjärt-kärlsjukdom finns en ökad biverkningsrisk och bestrålning mot hjärnan därmed ej självklar.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2017-04-11

Hej, min pappa har diagnostiseras med Glioblastom ...

Hej, min pappa har diagnostiseras med Glioblastom 4, min fråga är om det är ärftligt.? Mvh Marie

Hej Marie!

      

I de allra flesta fall av hjärntumörer (och däribland glioblastom)  har man inte sett något ärftligt samband.

Här finns mer att läsa om ärftlighet och cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-03-28

Hej! Mitt namn är Elin och min mamma och min styvm...

Hej! Mitt namn är Elin och min mamma och min styvmamma har fått cancer och jag undrar hur jag ska va för jag har bara massa tankar i huvudet om cancern när jag är i skolan!?

Hej Elin!

 

Vi förstår att det är jobbigt att både din mamma och din styvmamma drabbats av cancer! När någon som står en nära drabbats av cancer så påverkas man själv också. De allra flesta drabbas då av en kris. På vilket vis man påverkas beror på vilken personlighet man har och vilken typ av relation man har med den som blivit sjuk. Därför reagerar inte alla likadant. Du undrar hur du ska vara och beté dig i den här situationen. Det är viktigt att du lyssnar in dig själv och inte bara ser till din styvmammas och din mammas behov. Självklart får de reagera och vara ledsna och arga över att de blivit sjuka. Men det får du också vara. Här kan du läsa mer om att det är viktigt att du tar hand om dig själv och inte bara tänker på den som är sjuk. Pratar ni med varandra om hur ni känner? Har du någon kompis som du kan prata med? Det är viktigt att få sätta ord på det man känner. Ibland vill man prata med någon som är i liknande situation. Om du vill det kan du anmäla dig på vår vänförmedling Snacka.

Det är viktigt att du eller dina föräldrar talar om för dina lärare att både din mamma och styvmamma har drabbats av cancer. Det kan göra att de får förståelse för att du inte alltid kan koncentrera dig i skolan och hjälpa dig att ändå nå målen. Om du behöver prata med någon vuxen kan du vända dig till skolsköterskan eller skolkuratorn. Ofta kan man också få prata med kuratorn på den/ de kliniker som din mamma och styvmamma tillhör. Här kan du se vem du kan få hjälp av för att få tag på en kurator på ert sjukhus.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-03-28

Hur stor skanns är det att dö i endtarms cancer?

Hur stor skanns är det att dö i endtarms cancer?

Hej.

 

Hur stor risk det är att dö i ändtarmscancer är svårt att svara på. Allt är avgörande på när man upptäcker ändtarmscancern, eller rektalcancern som det också kallas. Om cancern inte har spridit sig så kan man många gånger bli botad. Om cancern har spridit sig så finns det risk att cancern är kronisk, vilket betyder att cancern finns där resten av livet, men många gånger kan man hålla cancern tillbaka genom cytostatika. Här kan du läsa mer om ändtarmscance/rektalcancer.

 

Hälsningar

NäraCancer

2017-03-14

Hej mon morfar dog i lugn cancer för några år seda...

Hej mon morfar dog i lugn cancer för några år sedan och undrar PM jag löper större risk att få det?

Hej

 

Ärftlighet vid lungcancer är ovanligt.Vid lungcancer är det ofta yttre faktorer som är orsak t ex rökning.

Vi får många frågor om cancer och ärftlighet.

Här kan du läsa mer om ärftlig cancer och  även läsa svar vi tidigare publicerat under Frågor och svar under kategorin ärftlig cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-03-08

Hej!

Min bästa vän är palliativ med Glioblastom och hans mamma har hjälpt honom med allt sedan dagen då han fick sin diagnos för 9 år sedan. Hon är helt slut. Värk överallt, järnbrist, brist på sömn och känslomässigt utmattad. Såklart.

Finns det något nära anhöriga kan få/har rätt till tex massage till reducerat pris eller så? Hon har ju inte gott om pengar heller...

Tacksam för svar!

Hej!

 

Det låter som en jobbig situation. Har hon kollat med sin sons klinik om hon skulle kunna få stöd av en kurator där? Många kommuner har Anhörigcentrum eller annat anhörigstöd för vuxna. Dessa brukar exempelvis erbjuda massage, gruppträffar mm. Kolla gärna om det finns i er kommun. Vi rekommenderar också att ni går in och läser på Nationellt kunskapscentrum anhöriga där ni kan läsa mer om vad det finns för stöd för vuxna anhöriga.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-28

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)