Back to top

Besvarade frågor

Hur fort tappar man allt hår

Hur fort tappar man allt hår

Hej!

 

Det är inte cancern i sig som gör att man tappar håret. Att man tappar håret vid cancer beror på om man får behandling mot cancern. Denna kan göra att man tappar håret. Håret på huvudet tappar man efter cirka två veckors behandling, för övrigt hår på kroppen går det långsammare.

 

Om man får cytostatika (cellgift) beror det på vilken sorts cytostatika och hur hög dos man får som avgör om man tappar hår eller inte. All cytostatika innebär inte håravfall.

 

Vid strålbehandling är det avgörande hur hög dos man får och var på kroppen man strålas.Det är endast på den del av kroppen där strålning ges som man eventuellt tappar allt hår. Bestående håravfall eller inte beror på stråldos. 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-19

Min mamma har flertal hjärnmetastaser efter cancer...

Min mamma har flertal hjärnmetastaser efter cancer i livmodern. Läkarna säger att man inte kan göra något. Finns det någon man kan prata med? Stödgrupp? Hur ska man behandla en anhörig som ibland inte är sig själv och som man vet snart kommer att gå bort. Hur ska man tänka?

Hej!

Vi förstår att det är jobbigt att din mamma har blivit så sjuk. Du undrar om det finns någon man kan vända sig till för att få prata med. Om du vill prata med någon som är i liknande situation som du, kan du anmäla dig på vår vänförmedling Snacka . Ofta kan man få prata med ex en kurator på den klinik som den som blivit sjuk tillhör. Om du vill kan du kolla själv med din mammas klinik om den möjligheten finns eller så kan du kolla om vi har någon kontaktperson i ditt län som kan hjälpa dig att undersöka möjligheten. De kan också tala om för dig om det finns någon stödgrupp som du skulle kunna vara med i. Du kan också kolla om kommunens Anhörigcentrum har någon grupp som du kan vara med i. 

Du berättar att din mamma inte alltid är som hon brukar längre och att det är svårt att veta hur du ska bemöta henne. Det är svårt att veta att en älskad person inte kommer finnas kvar så länge till. Om personen dessutom inte är som hen brukar, blir det ofta mycket svårt. Ett råd är att  försöka prata med din mamma om allt du vill hinna prata med henne om, de dagar din mamma är klar och är sig själv. Vänta inte med att fråga saker du vill få reda på och vänta inte med att tala om för henne vad hon betyder för dig. Även om ni har fått reda på att din mamma inte kommer överleva sin sjukdom är det svårt att veta hur lång tid hon kommer finnas kvar hos er. Ett annat råd är därför att du även tänker på att också ta hand om dig själv. Här kan du läsa vad du har för möjlighet till ersättning om du behöver vara hos din mamma när du egentligen skulle ha jobbat/varit i skolan. 

 

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-12.

 

Vilken effekthar förebyggande strålningav hjärnan ...

Vilken effekthar förebyggande strålningav hjärnan vid småcellig lungcancer

Hej!

 

Förebyggande strålning av hjärnan (PCI) är en del av behandlingen vid småcellig lungcancer när sjukdomen helt eller delvis stannat upp.

 

Om man avstår den förebyggande (profylaktiska) strålningen är risken för hjärnmetastaser över 50% vid 2 år.

 

I en studie har man sett att överlevnadsvinsten vid 3 år ökar något med förebyggande hjärnbestrålning.

 

Hos äldre patienter över 80 år eller patienter med hjärt-kärlsjukdom finns en ökad biverkningsrisk och bestrålning mot hjärnan därmed ej självklar.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2017-04-11

Hej, min pappa har diagnostiseras med Glioblastom ...

Hej, min pappa har diagnostiseras med Glioblastom 4, min fråga är om det är ärftligt.? Mvh Marie

Hej Marie!

      

I de allra flesta fall av hjärntumörer (och däribland glioblastom)  har man inte sett något ärftligt samband.

Här finns mer att läsa om ärftlighet och cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-03-28

Hej! Mitt namn är Elin och min mamma och min styvm...

Hej! Mitt namn är Elin och min mamma och min styvmamma har fått cancer och jag undrar hur jag ska va för jag har bara massa tankar i huvudet om cancern när jag är i skolan!?

Hej Elin!

 

Vi förstår att det är jobbigt att både din mamma och din styvmamma drabbats av cancer! När någon som står en nära drabbats av cancer så påverkas man själv också. De allra flesta drabbas då av en kris. På vilket vis man påverkas beror på vilken personlighet man har och vilken typ av relation man har med den som blivit sjuk. Därför reagerar inte alla likadant. Du undrar hur du ska vara och beté dig i den här situationen. Det är viktigt att du lyssnar in dig själv och inte bara ser till din styvmammas och din mammas behov. Självklart får de reagera och vara ledsna och arga över att de blivit sjuka. Men det får du också vara. Här kan du läsa mer om att det är viktigt att du tar hand om dig själv och inte bara tänker på den som är sjuk. Pratar ni med varandra om hur ni känner? Har du någon kompis som du kan prata med? Det är viktigt att få sätta ord på det man känner. Ibland vill man prata med någon som är i liknande situation. Om du vill det kan du anmäla dig på vår vänförmedling Snacka.

Det är viktigt att du eller dina föräldrar talar om för dina lärare att både din mamma och styvmamma har drabbats av cancer. Det kan göra att de får förståelse för att du inte alltid kan koncentrera dig i skolan och hjälpa dig att ändå nå målen. Om du behöver prata med någon vuxen kan du vända dig till skolsköterskan eller skolkuratorn. Ofta kan man också få prata med kuratorn på den/ de kliniker som din mamma och styvmamma tillhör. Här kan du se vem du kan få hjälp av för att få tag på en kurator på ert sjukhus.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-03-28

Hur stor skanns är det att dö i endtarms cancer?

Hur stor skanns är det att dö i endtarms cancer?

Hej.

 

Hur stor risk det är att dö i ändtarmscancer är svårt att svara på. Allt är avgörande på när man upptäcker ändtarmscancern, eller rektalcancern som det också kallas. Om cancern inte har spridit sig så kan man många gånger bli botad. Om cancern har spridit sig så finns det risk att cancern är kronisk, vilket betyder att cancern finns där resten av livet, men många gånger kan man hålla cancern tillbaka genom cytostatika. Här kan du läsa mer om ändtarmscance/rektalcancer.

 

Hälsningar

NäraCancer

2017-03-14

Hej mon morfar dog i lugn cancer för några år seda...

Hej mon morfar dog i lugn cancer för några år sedan och undrar PM jag löper större risk att få det?

Hej

 

Ärftlighet vid lungcancer är ovanligt.Vid lungcancer är det ofta yttre faktorer som är orsak t ex rökning.

Vi får många frågor om cancer och ärftlighet.

Här kan du läsa mer om ärftlig cancer och  även läsa svar vi tidigare publicerat under Frågor och svar under kategorin ärftlig cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-03-08

Hej! Jag undrar om jag bör göra ett gentest för br...

Hej!

Jag undrar om jag bör göra ett gentest för bröstcancer då min mamma, mormor och gammelmormor har haft det. Mamma var yngst och var 49 när hon fick diagnosen.

/Undrande

Hej!

 

Ärftlig cancer är ovanligt, endast ca. 10% av alla cancerfall beror på ärftlighet. För att utreda om ärftlighet förekommer behöver man göra en särskild ärftlighetsutredning.

 

Kontakta din vårdcentral för att få hjälp med hur man går till väga.

 

Här kan du läsa mer om ärftlig cancer

 

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-03-07

Hej! Är en 1.5cm cysta på njuren cancer om de mås...

Hej!

Är en 1.5cm cysta på njuren cancer om de måste röntga den? Skulle det synas på blodprover om den cystan va cancer? Kan det vara cancer trots att blodproverna ser bra ut?

Vad betyder högekogena strukturer när man pratar om denna cystan?

Tacksam för svar

Hej.

 

En cysta brukar vanligen vara som en vätskefylld blåsa och kan sitta lite var stans i kroppen. Cystor kan vara olika stora beroende på var de sitter och dom är oftast ofarliga. Men man vill alltid undersöka en cysta för att se så det inte är cancer. Om cystan trycker på organ och orsakar besvär så brukar man ta bort den. Men i många fall låter man cystan vara. Man kan inte se på blodprover ifall cystan är cancer.

 

Detalajer kring just denna cysta och om vad som menas med högemetogena strukturer behöver diskuteras med en läkare.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-03-07

vad står siffrorna för i gleasonsystemet? ex 3 + 4...

vad står siffrorna för i gleasonsystemet? ex 3 + 4 = 7

det jag menar betyder 3: utseende/rörelse? + 4: storlek/djup?

så jag vet vad det står för och vad det är jag ser. skulle vara tacksam för svar

Hej!

 

Gleason var en patolog i USA som studerade prostata. Han såg då att prostatcancer var väldigt vanligt och man kan säga att 60% av alla 60 åringar har förändringar i prostata. Det fanns då ett behov att gradera de farliga mot mindre farliga förändringar. Man tittar då på hur cellförändringarna ser ut och hur cellerna växer.

 

Eftersom dåtidens klassificeringar inte räckte till så tittade Gleason i mikroskop och graderade cellernas utseende i en 5-gradig skala från nästan normala (=1) till farliga (=5).

 

För att kunna förklara det du funderar över så måste vi även berätta att man tar 8 st vävnadsprover i prostatan. Man sticker då in 8 st nålar på 8 st olika ställen i prostatan. Sedan tittar man på varje prov och analyserar hur cellförändringarna ser ut och hur cellerna växer. 

 

Den första siffran i ditt exempel, nr 3, visar att de flesta av cellerna i proverna hade klassifiseringen 3. Den andra siffran i ditt exempel, nr 4, visar att det fanns celler i proverna som hade klassifiseringen 4. Hade det varit omvänd ordning tex. 4 + 3 = 7 så hade det varit en allvarligare cancer eftersom den första siffran visar klassificeringen för majoriteten av cellerna.

 

Hälsningar

NäraCancer

2017-03-02

Hur fort tappar man allt hår

Hej!

 

Det är inte cancern i sig som gör att man tappar håret. Att man tappar håret vid cancer beror på om man får behandling mot cancern. Denna kan göra att man tappar håret. Håret på huvudet tappar man efter cirka två veckors behandling, för övrigt hår på kroppen går det långsammare.

 

Om man får cytostatika (cellgift) beror det på vilken sorts cytostatika och hur hög dos man får som avgör om man tappar hår eller inte. All cytostatika innebär inte håravfall.

 

Vid strålbehandling är det avgörande hur hög dos man får och var på kroppen man strålas.Det är endast på den del av kroppen där strålning ges som man eventuellt tappar allt hår. Bestående håravfall eller inte beror på stråldos. 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-19

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)