Back to top

Besvarade frågor

Hej. När man får en cancerdiagnos som inte går att...

Hej. När man får en cancerdiagnos som inte går att bota, endast pallitativ vård, ska man inte få träffa en onokolog då som pratar med en om olika alternativ för att bromsa och lindra m.m.? Trodde att det vid sådana besked blev man remitterade till en cancerläkare. Mvh/Emmelie

Hej Emmelie!

 

 

Tack för din fråga. Det du undrar över kan se väldigt olika ut i landet. Beroende på vilket sjukhus (vilken region) man tillhör varierar rutinerna.

 

Det är inte alla mindre sjukhus som har tillgång till onkologläkare på plats. Det man kan vara säker på är att alla nyupptäckta cancerfall (även de som bedöms obotbara) diskuteras mellan kollegor, på ronder o.s.v. Ibland finns dock inte någon effektiv behandling att erbjuda, varken kirurgiskt eller onkologiskt.

 

Efterhör gärna hur det ser ut där din anhörig fått sin diagnos, kanske går det att få till ett besök hos en onkolog, även om det inte är standard?

 

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer

 

2017-05-30

Hej Jag har läst runt lite om bröstcancer nu, då j...

Hej

Jag har läst runt lite om bröstcancer nu, då jag vet att en symptom är en knöl i bröstet. Jag är 16 år och har i ungefär 1 år tillbaka känt som en knöl mitt i ena bröstet. Detta bröstet är också mycket större än den andra. "Knölen" brukar göra som när jag till exempel ligger på magen då se tycks hårt, så därför brukar jag undvika det. Undrar bara om du rekommenderar att jag kollar upp detta med någon läkare på riktigt eller om det är något annat ofarligt.

Hej!


När brösten utvecklas under tonårsperioden är det vanligt att brösten känns knöliga, Det är inte ovanligt att man får ont i brösten då. Det är inte heller ovanligt att man får extra ont i brösten veckan innan mens. Är det under den veckan du får extra ont i ditt bröst? I så fall är det helt normalt. Du skriver att dina bröst är olika stora, vilket är väldigt vanligt bland alla kvinnor. Det är väldigt, väldigt sällan som tonåringar får bröstcancer. Om du ändå är orolig tycker vi att du ska söka på din vårdcentral. Du kan läsa mer om bröstens utveckling och knölar i brösten på UMO.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-05-23

Hej! Min mamma har cancer i skelettet, spritt från...

Hej! Min mamma har cancer i skelettet, spritt från bröstcancer för några år sedan. Det sägs man kan bromsa och röntgen visar att allt krymper. Är det ändå kört?

Hej!

 

När en bröstcancer har spridit sig till andra organ, som till exempel skelettet, brukar man säga att sjukdomen inte är botbar. Detta är idag dock inte detsamma som "att det är kört". Nu för tiden finns flera olika behandlingsmetoder att ta till för att hålla sjukdomen i schack under många år, förloppet bromsas upp.

 

Exempel på behandlingar kan vara hormonell läkemedelsbehandling, antikroppsbehandling, cytostatika- och/eller strålbehandling. Många gånger krymper skelettmetastaserna och patienten kan ha en fortsatt god livskvalitet under många år.

 

Du kan läsa mer om bröstcancer och skelettmetastaser under rubriken Om cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-05-22

Hej! Min pojkvän och jag börjar bli väldigt väldig...

Hej! Min pojkvän och jag börjar bli väldigt väldigt orolig över att han kanske har leukemi. Han har exakt samma symptomer som en kille med leukemi har berättat för oss. Å då undrar jag om det bara är att åka in till sin hellsosentral och be om att få göra ett sånt prov. Visst har man rätt till de? Mvh Jennifer

Hej

Vi förstår att ni känner oro när din pojkvän inte mår bra.Det är svårt att ge några råd då vi inte vet vilka symptom han har men rent generellt bör man söka på sin närmsta vårdcentral för att utreda orsaken. Det kan finnas många orsaker till att man inte mår bra och det behöver inte vara någon allvarlig sjukdom

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-05-15

Hej. Jag har haft bulemi från när jag är 14 år och...

Hej. Jag har haft bulemi från när jag är 14 år och har nu sedan två år blivit bra från sjukdomen. Jag har hört att det är större risk att drabbas av strupcancer. Stämmer detta?

Hur stor risk är det i sånt fall?

Jag blir orolig för jag har även rökt när jag var tonåring fram till 25 års ålder, och nu håller jag på med sugtabletter (nikotin) kan sugtabletterna orsaka strupcancer om man skulle hålla på med dom länge? /orolig tjej

Hej

Du behöver inte oroa dig för att det skulle vara en högre risk för dig att drabbas av strupcancer för att du haft bulemi.

Det är inte heller någon större risk att drabbas av just strupcancer om man använder nikotintabletter.

 

Däremot vet man att nikotin är skadligt för kroppen och om du är rädd om din hälsa bör du naturligtvis sluta med dessa.Nikotin är starkt beroendeframkallande och kan man inte sluta så finns hjälp att få.

Vissa sjukhus och vårdcentraler har speciella mottagningar där man kan få hjälp

Sköt om dig

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-05-16

Hej Pappa opererade bort en misstänkt hudförändri...

Hej

Pappa opererade bort en misstänkt hudförändring (14e mars) inte fått något svar ännu. Nu har det vuxit fram en böld i området som också opererades bort ganska kvickt. Detta väntar vi på svar om och läkaren säger att det tar minst 8 veckor! va??? Då hinner det ju sprida sig kraftigt om det rör sig om cancer.

Någon som vet om detta stämmer? Man borde väl kunna se direkt om det rör sig om cancer eller inte?! Varför denna väntan?

Tacksam för svar

Hej.

Jag förstår er frustation av att vänta på svar. Det tar många gånger tid att få svar från läkarn vad det rör sig om för förändring. Dels så ska provet som är taget förberedas på olika sätt innan en patolog kan titta på provet. När förberedelserna för provet är gjorda så tittar en paotlog på provet i microskop sedan skickas ett skrivet svar till den mottagning eller avdelning som har beställt analysen. Efter det ska den avdelning eller mottagning boka in till ett läkarbesök för att ge ut svaret. Bara dessa saker tar ett par veckor.

 

Hur lång väntan det är varierar både från landsting till landsting men även också hur akut man prioriterar provet som är skickat. Akuta prov går mycket fortare. Kanske är det så att läkaren sa att det kan ta upp till 8 veckor för att ni inte ska bli besvikna om det drar ut på tiden? Provet kanske blir klart tidigare. Vi tycker ni kan ringa till den mottagning eller avdelning och fråga om det verkligen är så lång väntan, och varför det är så lång väntan?

 

Hoppas du har fått svar på dinna frågor.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-05-12

Hej min syster har fått hjärntumör, blivit behandl...

Hej min syster har fått hjärntumör, blivit behandlad men den hade växt så nu e hon opererad. Undrar om det är ärfligt eller ej?

Mvh Helen

Hej

Det finns många olika typer av hjärntumörer men det är mycket ovanligt att hjärntumörer är ärftliga. Här finns mer att läsa om ärftlighet och cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-05-08

Hejsan. Är 15 år och fick reda på att min mamma ha...

Hejsan. Är 15 år och fick reda på att min mamma har hudcancer för någon vecka sedan. Även fast jag ej mår dåligt hela tiden tror jag att allt sitter fast i bakhuvudet utan att jag märker det och stör mitt beteende ändå. Vad borde jag göra?

Hej!

 

Ett cancerbesked hos en förälder påverkar naturligtvis tillvaron på alla sätt. Alla reagerar vi olika och det finns inga känslor som är varken rätt eller fel. 

 

Läs gärna mer under rubriken Leva nära cancer där vi skrivit lite om hur det kan vara när någon närstående får cancer.

 

Du undrar vad du borde göra, vi tycker att det vore bra om du kunde få mer information om din mammas sjukdom. Det finns olika sorters hudcancer och vissa är snälla medans andra är elakare. Har läkaren berättat hur det är för din mamma? Ibland är det så att man bara opererar bort hudcancern och sedan är man frisk. I andra fall kan cancern ha spridit sig och man kan komma att behöva medicin i form av antitumoral behandling.  Det är viktigt att ta reda på hur det är just i din mammas fall, så du inte mår dåligt eller är orolig i onödan.

 

Ta hand om dig. Du är inte ensam.

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer 2017-05-08

Hej, min pappa har cancer. En stadie som är obot...

Hej, min pappa har cancer. En stadie som är obotlig och inget de kan görs något åt. Jag mår så psykiskt dåligt och de går ut på mina barn och även mitt jobb. Jag är närvaro på min arbetsplats men ändå har jag mina tankar hos min pappa. Jag åker till pappa varje dag då jag vill hellre spendera den tid jag kan med honom. Enligt läkarna så är det månader kvar. Men han är så pass dålig att jag tror att det kommer att gå fort. Jag behöver få vara ledig och strunta i jobb och alla måsten och bara få vara med min far. Vem ska jag vända mig till. Jag vill sjukskrivas en mindre period och bara få vara.

Hej!

 

Det låter som att du har det väldigt jobbigt just nu och vi kan förstå att du inte klarar av att fokusera på ditt arbete.

 

När en nära anhörig blir obotligt sjuk finns det möjlighet att få Närståendepenning från Försäkringskassan. Du kan läsa mer om ledighet från arbete för att vårda en sjuk anhörig under rubriken Leva nära cancer.

 

För att du som närstående ska kunna få Närståendepenning behövs ett läkarutlåtande från den läkare som är medicinskt ansvarig för den som är sjuk. Detta intyg skickas sedan, tillsammans med ansökan om Närståendepenning, in till Försäkringskassan.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-05-02

Hur längge man levar när man har magsäckscancer

Hur längge man levar när man har magsäckscancer

Hej!

Det finns inget enkelt svar på din fråga. Överlevnaden i magsäckscancer varierar kraftigt beroende på hur stor tumören är när den upptäcks och om den är spridd, dvs om det finns dottertumörer (metastaser)eller inte.
Om det är en liten magsäckscancer som kan opereras bort är prognosen god och patienten kan ofta bli helt botad. Har cancern spridit sig till andra delar av kroppen går den inte att bota. Då kan den behandlas med cellgifter för att bromsa sjukdomen. Hur länge man då kan leva varierar beroende på sjukdomens utbredning och hur man svarar på eventuell bromsande behandling. Om man är ung eller gammal, frisk sedan tidigare eller har andra sjukdomar utöver cancern påverkar också överlevnaden. 

Vid spridd magsäckscancer utan bromsande behandling är medianöverlevnaden ca 6 månader. Det innebär enkelt förklarat att  vissa patienter lever kortare tid, vissa lever längre tid men att många  lever omkring 6 månader.  

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-28

 

Hej. När man får en cancerdiagnos som inte går att bota, endast pallitativ vård, ska man inte få träffa en onokolog då som pratar med en om olika alternativ för att bromsa och lindra m.m.? Trodde att det vid sådana besked blev man remitterade till en cancerläkare. Mvh/Emmelie

Hej Emmelie!

 

 

Tack för din fråga. Det du undrar över kan se väldigt olika ut i landet. Beroende på vilket sjukhus (vilken region) man tillhör varierar rutinerna.

 

Det är inte alla mindre sjukhus som har tillgång till onkologläkare på plats. Det man kan vara säker på är att alla nyupptäckta cancerfall (även de som bedöms obotbara) diskuteras mellan kollegor, på ronder o.s.v. Ibland finns dock inte någon effektiv behandling att erbjuda, varken kirurgiskt eller onkologiskt.

 

Efterhör gärna hur det ser ut där din anhörig fått sin diagnos, kanske går det att få till ett besök hos en onkolog, även om det inte är standard?

 

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer

 

2017-05-30

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)