Back to top

Besvarade frågor

Hej! Min mamma har äggstockscancer som spridit til...

Hej! Min mamma har äggstockscancer som spridit till bukhinnan och mjälten och nu kanske till fler organ. Hon har ätit väldigt dåligt under en längre tid, och nu senste veckan knappt ätit och druckit någonting, hur lång tid har hon kvar??, och hur kommer det sej att hon ändå kissar ganska bra, hon har kateter.??

Hej

 

Det är svårt för oss att avgöra hur din mammas situation är, varför hon inte kan äta och dricka. Kanske kan det bero på att det inte smakar eller att hon inte orkar p.g.a hennes sjukdomstillstånd.

Om du kan se att hon kissat är det troligen så att hon får i sig vätska. Det behöver inte vara så mycket åt gången utan lite oftare istället, vilket ändå är positivt.

Kan det vara så att hon är inlagd på sjukhus och får dropp?

 

För att svara på dina frågor behöver man veta mer om hennes situation och medicinering.

Prata gärna med hennes läkare om hur det går för din mamma.

 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-07-24

Min pappa har fått besked om att han har adenocarc...

Min pappa har fått besked om att han har adenocarciom i lungan med två tumörer. Stadium IIIb eller IV. Jag var med honom när han fick beskedet men ville inte fråga läkaren när pappa var med. Finns det något sätt att säga hur länge han kommer att leva? Han kommer att få cytostatika med början nästa vecka.

Hej

 

Det är många olika faktorer som spelar in när man talar om överlevnad.

T.ex hur aggressiv är cancern? Hur har den spridit sig? Hur påverkad är din pappa av sjukdomen ?

Oftast är det svårt att säga hur lång tid man kan överleva sin sjukdom då man inte vet på förhand hur man kommer att svara på behandlingen.

 

Det finns oftast möjlighet att få enskilda samtal med den personal som kommer att behandla din pappa (om din pappa samtycker).

De vet mer om hur situationen ser ut för honom och hur han kommer att svara på behandlingen.

 

Du är välkommen med fler frågor om du har fler funderingar.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-07-24

Hej har opererats för lungcancer för två år sen h...

Hej! Om man har opererats för lungcancer för två år sen och har tagit bort halva lungan, kan cancern komma tillbaka om man börjar röka igen?

Hej!

Ja, cancern kan komma tillbaka om man börjar röka igen.  Rökning är den vanligaste orsaken till cancer, som man själv kan göra något åt. Att inte röka är det bästa sättet att minska sin risk att få cancer. Och - det är aldrig för sent att sluta. Här på Nära Cancer kan du läsa mer om vad man kan göra för att minska riskerna för att få cancer. Du kan också läsa mer på Cancerfonden.

Hälsningar

Nära Cancer

2017-07-13

Hej, jag fick precis veta att min mamma har brös...

Hej,

jag fick precis veta att min mamma har bröstcancer och igår berättade hon att hon hade två tumörer, inte bara en. innebär det procentuellt sett att riskerna är fler och större än om hon bara hade en tumör? eller är det samma som om hon bara hade en tumör?

Tack!

Hej!

 

När man hittar bröstcancer är det inte alls ovanligt att man hittar flera tumörer i bröstet. Det är dock inte fler risker förknippade med två tumörer i samma bröst än med en ensam tumör.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2017-07-07

Hejsan, jag är 20 år gammal och tjej. Min morfar d...

Hejsan, jag är 20 år gammal och tjej. Min morfar dog 2004 av bland annat magsäckscancer, den försvagade honom rejält efter bortoperation, han fick stroke och kroppen hade ingen energi kvar att hålla kvar vid. Jag har haft en magkatarrs liknande känsla i magen i 3 månader. Den burrar hela tiden och jag har en känsla av att jag är vrålhungrig hela tiden. Avföringen varierar men den är inte svart eller andra spår av blod däremot lös ibland, gul ibland hård och varierar, avföring kommer också minst vid 4 toalettbesök per dag. Jag börjar bli orolig. Tanken om magcancer finns där då jag hört att den är genetisk och hoppar över en generation.. Tacksam för svar

Hej!

 

Att magsäckscancer är ärftlig och brukar hoppa över en generation är endast en myt och stämmer inte.  Att du har ont i magen kan bero på flera saker. En vanlig orsak är just magkatarr. Eftersom du haft ont i magen under en så lång tid rekommenderar vi dig att boka tid på din vårdcentral så du kan få den hjälp du behöver.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

2017-07-07

Hej! Min mamma dog i cancer den sista oktober i h...

Hej!

Min mamma dog i cancer den sista oktober i höstas efter att endast varit sjuk i oktober. Jag pluggar och träffar vänner men känner mig så otroligt ledsen. Jag vet att det står att det här är för frågor angående människor som är sjuka i cancer men jag undrar om sorgen. Hur ska jag någonsin kunna bli av med den här sorgen när min mamma aldrig kommer tillbaka? Alla säger att det bara tar tid men jag känner att det blivit värre med tiden.

Vet att det inte finns mycket ni kan svara på detta. Men tänkte skriva ändå.

Tack.

/Marie

Hej Marie! 

 

Vad bra att du hör av dig till oss på Nära Cancer! Självklart så är ni som förlorat någon i cancer också välkomna att ställa era frågor här!

 

Det låter jättejobbigt att din mamma dog så snabbt efter att ni fått reda på att hon var sjuk! När någon vi tycker om och som står oss nära dör drabbas vi av sorg. Sorg är en känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Sorgen och saknaden kommer finnas med dig under lång tid men den kommer kunna kännas olika starkt under olika dagar eller perioder. En del personer pratar om "Sorgeåret". Det innebär inte att det tar ett år att sörja och att man sedan är färdig med det, att det har gått över och att man inte saknar personen som dött längre. Det innebär att det är det första året efter att en älskad person dött, och att man ska vara med om allt första gången utan den personen. Tex så ska man fira jul, midsommar och födelsedagar för första gången utan den personen.

 

Du skriver att sorgen blivit värre med tiden. Det kan vara så att sorgen inte var som störst alldeles efter att din mamma dött utan att den är som störst nu när du fått lite perspektiv. Det är helt normalt. Det är vanligt att känslorna pendlar fram och tillbaka. Därför sägs det ibland att sorgen är randig. Den ena stunden kan kännas svart, ingenting känns roligt och man känner sig nedstämd. Efter en stund kan det kännas bättre och man kanske skrattar ihop med någon och känner att livet ändå känns ganska bra. Denna pendling kan för en del ske under samma dag medan den för andra sker mellan olika dagar eller perioder.  Man kan likna sorg vid en jättestor streckkod (du vet en sådan som finns på varor från affären). När en älskad person dör kommer man i sorg och det blir tjocka svarta streck i början "streckkoden". Allt känns tungt. Efter ett tag kan man ändå se några ljuspunkter i tillvaron varpå det kommer det några tunna ljusa streck. Sen kommer kanske sorgen med kraft ex vid en högtidsdag och det blir ett tjockt svart streck igen i "streckkoden" osv. Om man ser det ur ett livsperspektiv så kan man se att sorgen/saknaden kan finnas kvar men ju mer tiden går så blir det fler och fler tjocka vita streck och några få tunna svarta.

 

Här kan du läsa mer om sorg och sorgens skiftningar.

 

För att få bearbeta sorgen är det viktigt att man hittar sin egen "pysknapp" där man får släppa ut de jobbiga känslor man bär på. Läs mer om pysknappar här. Vi rekommenderar dig också att läsa artikeln om bloggaren Underbara-Claras sorg och lyssna på skådespelaren Olof Wretlings radioprogram.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2017-07-03

Hej! Min mamma har för lite mer än en månad sen ...

Hej!

Min mamma har för lite mer än en månad sen fått diagnos rektalcancer med metastaser till varje segment till levern. Det började med en förstoppning och ett något sänkt Hb och när dem gjorde koloskopin konstaterades att hon har en tumör på 12 cm och har även tumör i tjocktarmen. Vi vet att hon har grad 4 och hon får nu palliativ behandling. Hon har nu genomgått sin första behandling som ska vara anpassad för just hennes tumörer. Det har nu gått 1 vecka sedan första behandlingen och hon känner krampliknande i tarmarna säger hon, det känns mest när hon är uppe och är aktiv sen försvinner de när hon ligger? Kan de beror på behandlingen att det he effekt på tumörerna? Om behandlingarna biter på mamma finns de möjlighet att hon kan leva ett relativt långt liv eller är de ett spann på 5 år? Känns som att jag har väldigt dumma frågor! Jag hade som dotter velat få kontakt med någon som jag kan prata med om detta då jah g tycker detta är oerhört jobbigt och vill ändå vara ett stöd för min mamma!

Jag är 26 år och min mamma är 57 år. Tack snälla för svar!

Hej!

 

Vad bra att du har hittat hit till Nära Cancer. Dina frågor är inte alls dumma, här är alla frågor tillåtna.

 

Vad bra att din mamma har påbörjat sin cancerbehandling. Du beskriver att hon har krampliknande känsla i tarmarna. Det kan som du skriver vara att behandlingen har positiv effekt på tumörerna, men det kan också bero på att slemhinnan i tarmen blir retad av medicinen, alltså en biverkan av behandlingen.

 

Hur länge din mamma kan leva beror helt och hållet på vilken effekt behandlingen har. Det kan finnas flera olika palliativa behandlingar att prova om den förstvalda inte har önskad effekt. Om din mamma svarar bra på behandlingen kan hon förhoppningsvis leva några år till. Om hon däremot inte svarar bra på behandlingen är risken stor att överlevnaden är mindre än ett år.

 

På Nära Cancer finns vänförmedlingen Snacka där du kan få kontakt med andra i liknande situationer. Ofta finns det också möjlighet att få kontakt med en kurator på din mammas klinik eller på din vårdcentral.

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer

 

2017-06-29

Hej! Min mamma har fått en sällsynt form av cancer...

Hej! Min mamma har fått en sällsynt form av cancer som sitter pålevern och gallblåsan! Idag fick vi besked om att cellgift som var tänkt att göras inte längre går pga att de anser hon är i för dårligt skick! Kan hon ändå få cellgift om hon vill ta den chansen? Eller är det doktorns sista ord som gäller? Tacksam för svar Mvh Sofie

Hej Sofie!

 

Det var ledsamt att höra att din mamma har fått cancer. Du skriver att din mamma är i för dåligt skick för att genomgå cellgiftsbehandling (cytostatikabehandling). Är hon i dåligt skick av sin cancersjukdom eller av andra orsaker, andra sjukdomar eller liknande?

 

Cytostatika är ett läkemedel som når ut i hela kroppen och påverkar alla celler. Det gör att man måste vara i ganska gott grundskick för att klara av att genomgå en sådan behandling. Om det är så att din mamma har någon annan pågående infektion som gör att hon är kraftigt nedsatt kan det vara så att man i första hand måste lindra den så att utgångsläget för cytostatikabehandling förbättras.

Det är även viktigt att blodvärdena är okej och att njurarna fungerar bra för att man ska kunna ha nytta av behandlingen. I värsta fall kan cytostatikabehandlingen annars göra mer skada än nytta.

 

Om din mammas tillstånd förbättras kan man förmodligen diskutera och omvärdera situationen och göra ett nytt ställningstagande till cytostatikabehandling. Om läkaren har bedömt att det i nuläget inte är gynnsamt för din mamma, bör ni lita på det, men därmed inte sagt att att det är det sista som gäller. Det går alltid att fatta nya beslut om ett sjukdomstillstånd förändras till det positiva.

 

Vi håller tummarna för att det blir så för din mamma Sofie. Ta hand om dig!

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2017-06-28

Många i min släkt har haft cancer och nu börjar mi...

Många i min släkt har haft cancer och nu börjar min syster må dåligt och hon mår väldigt ofta illa. Ska jag ba dra in henne på akuten så dom får undersöka henne

Hej!

 

Tråkigt att höra att din syster inte verkar må bra. Dock finns ingen anledning att oroa sig för cancer med så vaga symptom som illamående. Vi vet inte hur gammal din syster är, men under tonåren kan det vara vanligt med hormonrubbningar som påverkar kroppen både psykiskt och fysiskt. Om symptomen kvarstår råder vi henne att ta kontakt med sin vårdcentral för en läkarundersökning och eventuellt blodprovstagning.

Akuten är inget bra ställe att vända sig till, de hanterar endast akuta situationer.

 

Att många personer i er släkt har haft cancer behöver inte betyda att du och din syster har någon ökad risk att bli sjuka i cancer. Endast en liten del (ca 10%) av alla cancersjukdomar är ärftliga. Du/ni kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken Om cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-06-26

Min mamma har en bröstcancer som enbart kan behand...

Min mamma har en bröstcancer som enbart kan behandlas med cellgifter pga en pacemaker. Hur stor är chansen att hon blir frisk?

Hej

När man pratar om chansen att bli frisk från bröstcancer så är det många olika faktorer som har betydelse, bl.a vilken typ av tumör det är, storleken på tumören, om det finns tecken till spridning, tumörens växtsätt m.m

 

När man får en bröstcancer är första åtgärden alltid att operera bort tumören om det är möjligt. Därefter bedömmer man utifrån det svar man får från analyser av tumörcellerna i mikroskop och olika andra tester vilken typ av efterföljande behandling man kommer att behöva få.

 

Om det bedöms att man bör få cellgifter som efterföljande behandling efter operation så är det en behandling som ska förhindra att sjukdommen kommer tillbaka (eftersom man med cellgifter behandlar hela kroppen).

Den efterföljande strålbehandlingen är en lokal behandling av bröstet och är inte alltid nödvändig.

Vad som gäller för din mamma är svårt för oss att besvara, det kan bara hennes ansvariga läkare svara på men om man har sagt att hon inte kan få strålbehandling pga hennes pacemaker så har de säkert bedömt att den behandlingen inte är avgörande för hennes chanser att bli frisk.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-06-20

Hej! Min mamma har äggstockscancer som spridit till bukhinnan och mjälten och nu kanske till fler organ. Hon har ätit väldigt dåligt under en längre tid, och nu senste veckan knappt ätit och druckit någonting, hur lång tid har hon kvar??, och hur kommer det sej att hon ändå kissar ganska bra, hon har kateter.??

Hej

 

Det är svårt för oss att avgöra hur din mammas situation är, varför hon inte kan äta och dricka. Kanske kan det bero på att det inte smakar eller att hon inte orkar p.g.a hennes sjukdomstillstånd.

Om du kan se att hon kissat är det troligen så att hon får i sig vätska. Det behöver inte vara så mycket åt gången utan lite oftare istället, vilket ändå är positivt.

Kan det vara så att hon är inlagd på sjukhus och får dropp?

 

För att svara på dina frågor behöver man veta mer om hennes situation och medicinering.

Prata gärna med hennes läkare om hur det går för din mamma.

 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-07-24

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)