Back to top

Besvarade frågor

Hej, jag är 15 år och har Angiosarkom. Den är inte...

Hej, jag är 15 år och har Angiosarkom. Den är inte spridd. Går det att bli botad, den sitter i benet.

Hej!

 

Angiosarkom är en väldigt ovanlig sjukdom så det finns inga generella svar att ge dig. Men det låter positivt att cancern inte spridit sig. Vi råder dig att prata med din läkare som har koll på hur prognosen och behandlingsmöjligheterna ser ut för just dig.

 

Sköt om dig!

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-09-12

Varför bara frågor från de under 30 år?

Varför bara frågor från de under 30 år?

Hej!

 

Barn och unga som står nära någon som har cancer har genom tiderna varit en grupp som inte fått så mycket uppmärksamhet. För några decenier sedan blev vi inom vården bättre på att se vuxna närstående, oftast partnern till den som är sjuk, men barn och unga närstående fick fortsatt allt för lite stöd. Man har tänkt att barnen klarar sig ändå och att ungdomarna inte "verkar" så berörda av sjukdomen. Men många unga mår väldigt dåligt av att någon i familjen blivit sjuk, men har lärt sig hålla ihop sig för att inte orsaka mer smärta för den som är sjuk. Barnen och ungdomarna är sällan med på ex läkarbesöken och får information om den sjukas tillstånd och vad som kan göras för att hjälpa. Dessutom söker de sig sällan till vården för att få ex kuratorsstöd för egen del när någon i familjen är sjuk. För att göra skillnad för målgruppen startade vi Nära Cancer och riktar oss därför till de under 30 år. Våra ledord är gemenskap och kunskap. Det är viktigt att man inte behöver känna sig så ensam när någon i familjen fått cancer. Man kan då få kontakt med andra unga i liknande situation genom vårt forum eller via vår vänförmedling Snacka. Kunskap kan man här få genom att ställa frågor till oss som jobbar i vården, genom att läsa på våra informationssidor och se våra filmer. För er som är över 30 år rekommenderar vi att ni vänder er till Cancerrådgivningen och till Cancerkompisar

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-09-04

smärta

Min man fick cancer och dog strax därefter. Han sa att han tyckte det var obehagligt att bli struken över huden och ville jag skulle ta i honom men inte dra över huden. Vi bodde då i utlandet och det fanns vare sig sjukkassa eller socialt stöd som i Sverige. Jag frågade på sjukhuset och fick höra att vid stark medicinering mot smärta så kan det trigga så att hudens receptorer ropar ut fara vid besröring och ge otrevnad och att därför ta i och hålla i, men inte stryka. Jag har i dag utbildat mig till USKa  och vi har pratatom detta på arbetet men ingen annan har hört detta med att stryka, Är jag helt ute o cyklar?

Hej!

 

Vi har konsulterat en smärtspecialist som bekräftar att det i sällsynta fall kan förekomma det du beskriver att din man upplevde. Så du är inte ute och cyklar!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-09-05

Är det farligt att gå på massage om man har haft b...

Är det farligt att gå på massage om man har haft bröstcancer

Hej!

 

Det är inte farligt att få massage efter att man har haft bröstcancer. Snarare kan det vara skönt och öka blodcirkulationen vilket kan kännas bra.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-08-29

Har haft cellförändringar i många år och opererat ...

Har haft cellförändringar i många år och opererat bort livmoder och livmoderstappen .Trots detta har jag fortsatt cellförändringar och ska nu ta vävnadsprover Varför försvinner inte cellförändringar trodde inte man kunde få cancer när man tagit bort det som cacern brukar bli i.

Hej

Tack för din fråga. Även efter en operation som din kan cellförändringar uppstå i vaginan (slidan) som finns kvar.

 

Fråga gärna på Vårdcentralen eller där du kommer ta provet hur de brukar göra.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-08-18

Hur stark är strålningen

Hur stark är strålningen

Hej

 

Strålning finns i olika former, en del går ytligt och andra djupare, det är strålningens räckvidd. Användningsområdet har också betydelse om strålningen är till för en undersökning t.ex. datortomografi så är det kV (kiloVolt) och för strålbehandling MV (MegaVolt) dvs. mer energi eftersom den ska vara behandlande.

 

Dosen som ges vid en strålbehandling anges i Gy (Gray) som står för absorberad dos (energi per kilo materia).

Hur mycket som ges vid en eller flera strålbehandlingar bestäms individuellt. Hänsyn tas till var tumören sitter, hur stor man är och den enskilda patientens förutsättningar.

 

Har du fler frågor återkom gärna.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-08-14

Hej! Min mamma vart diagnostiserad med spridd liv...

Hej!

Min mamma vart diagnostiserad med spridd livmoderhalscancer hösten 2015 och undgår fortfarande behandling. Hon har fått både invärtesstrålning och olika cytostatikabehandlingar, hon svarade bäst på strålbehandlingen men hon kan inte få nå mer strålning pga riskerna med brännskador.

När hon först vad diagnostiserad 2015 trodde inte läkarna att hon skulle klara sig för att hon var i ett sånt dåligt skick, men det gjorde hon!. Men hon har fortfarande inte blivit av med skiten.. Hon har istället också blivit diagnostiserad med Lymfödem i fötter,ben och buk tack vare all behandling. Så hon måste ha rullstol för det mesta för hon har inte styrka i benen.

Jag personligen tycker hon har blivit piggare än i början av hennes diagnos, då sov hon nästan hela tiden varje dag. Nu orkar hon vara med lite mera och sover bara mycket i perioder. Men det kanske också är en synvilla från min sida.

Hon gjorde en PET röntgen i början av sommaren 2017 men då kunde dom inte säga så mycket förutom att det inte syntes en sån stor skillnad, men att hennes senaste behandlingar inte kunde synas på PETEN än. Så dom kunde varken säga BU eller BÄ. Nu ska hon ha några cytostatikabehandlingar till innan hon ska ha paus i ca 4 veckor för ännu en PET röntgen i Oktober, då kan dom förhoppningsvis se resultaten bättre?. Det känns som om man står och stampar på samma ställe som man gjorde i början av allt, och jag vill bara att allt ska vara över. Att läkarna ska säga att det går åt rätt håll och att allt har minskat... att få känna att cytostatikabehandlingen biter på cancern. Jag har inga bra erfarenheter av cancer, då min farmor och farfar dog av cancer när jag var 8-10 år och min pappas kusin dog av cancer i mars 2017 och hon vart diagnostiserad strax efter min mamma men med sköldkörtelcancer.

Jag har hört att man kan undergå behandling i flera år innan cancern är "borta" men ingenting värkar ju bita på min mamma så som det ser ut nu... Jag är livrädd att det ska sprida sig ytterligare eller att läkarna ska säga att dom inte kan göra nå mer.

Nu ska jag flytta för att studera i 3 år på en annan ort och det jag är ännu mer rädd för är att någonting ska hända när jag studerar som gör att jag inte klarar av att slut föra studierna som jag äntligen har tagit mod till att återgå till efter 4 år. Jag har kontakt med psykolog för andra problem men som också kollar av mig hur det är med min mamma och hur jag mår.

Min mamma äter bättre och känns mycket gladare och piggare än förr, men cancer är ju alltid cancer.. hur många olika behandlingar finns det för livmoderhalscancer?, hur länge orkar en kropp med alla dessa behandlingar?. Mamma träffade en kvinna 2016 som var på samma behandling som henne också för livmoderhalscancer men hon har nu fått en påse på magen vilket min mamma lyckligtvis har klarat sig utan än så länge. Är spridd livmoderhalscancer svår botad?.

Jag har levt med en sjuk mamma i 2,5 år och det känns hemskt att säga men det ska bli skönt att få byta miljö och få något annat att tänka på. Jag har hoppet kvar för min mamma att hon ska bli frisk, speciellt när läkarna vart chockad att hon ens klara sig från första början. Men det finns ju alltid kvar i bakhuvudet att det kan gå åt andra hållet. Jag tycker det är viktigt att hon har glöden kvar och värkar vill bli frisk vilket hon har/vill, då mina andra släktingar med cancer tappa glöden och viljan samt att dom inte ville lyssna på läkarna riktigt eller ta emot all hjälp som dom erbjöd. Då kan det ju bara sluta på ett sätt tyvärr.. Just nu hoppas jag att PET röntgen i oktober visar positivt och inte negativt eller att det står still. Tar det längre tid för vissa att bli av med sin cancer/svara på cytostatika?, hur många olika cytostatika finns det?. Min mamma har inte haft så många biverkningar förutom att hon tappade håret ett tag och tappade smaken å lukten blev lite förvrängd. Kan kroppen bli immun mot cytostatika efter att man har haft det ett ex antal år?.

Det är inte många av mina vänner som vet om att min mamma är sjuk för jag vill inte att folk ska tycka synd om mig, och för att jag har varit med om att folk börjar ta distans när dom får reda på att någon i deras närhet har cancer eller har någon i familjen med cancer. Jag försöker leva ett sånt normalt liv som möjligt med drömmar och mål, utan att få höra "stackars dig" och "hur mår du?" Hela tiden vilket jag tror skulle göra allt värre. Men nu när jag ska flytta och kommer träffa nya människor vet jag inte riktigt hur jag ska hantera det. Behöver man berätta att ens förälder/syskon eller annan nära anhörig har cancer?

Tack för svar!

Hej!

 

Tråkigt att höra att du har så många dåliga erfarenheter av cancer och att så många i din familj/släkt har drabbats. Tyvärr är det en sjukdom som drabbar många människor och för vissa går det inte bra men för andra så går det bra. Många gånger är det avgörande hur snabbt man upptäcker sjukdomen.

 

Härligt att höra att du ska återuppta dina studier. Vi förstår att det kan upplevas skrämmande att vara långt borta ifrån din mamma när du studerar. Att du känner att det ska bli skönt att få byta miljö är ingen ovanlig känsla. Även om din mamma är sjuk så går fortfarande livet vidare. Finns det någon kurarot på skolan som du kan vända dig till om det skulle uppstå något jobbigt och du skulle behöva prata med någon? I och med att du studerar så har du även rätt att ansöka om ett merkostnadslån för exempelvis resor om det skulle vara så att du vill åka hem till din mamma. Du kan läsa mer på CSN:s hemsida om vilken blankett du behöver fylla i http://www.csn.se/hogskola/sjuk/1.2611.

 

Det finns många olika typer av behandlingar och vissa kan kombineras, andra inte. Vissa kan man ge många gånger medan andra kan man bara ge i en max dos. Det är oftast svårare att bota en spridd cancer, men hur det är för din mamma är svårt att svara på eftersom vi inte är insatta i hennes situation. Vi brukar säga att tumören kan utväckla en resistens/motstånd mot cytostatika, det är alltså inte kroppen som blir immun utan det är alltså tumörcellerna som inte dör av den cytostatika som personen får. Detta kan hända om man har fått en behandling väldigt länge.

 

Du behöver absolut inte berätta för någon om din mamma. Vem du berättar för är ett val som du gör. Dom flesta människor mår ändå oftast bra av att prata med en eller flera vänner/familjemedlemar. Om du väljer att berätta för en vän så kan du även berätta om din rädsla att du inte vill att vännen ska tycka synd om dig och att vännen inte ska fråga hur du mår hela tiden. Du kan berätta för din vän hur du vill ha det och hur ofta du vill prata. 

 

Du kan läsa mer om livmoderhalscancer under rubriken Om Cancer.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-08-11

Hej!. Min mamma har en ganska aggressiv cytostati...

Hej!.

Min mamma har en ganska aggressiv cytostatika just nu, läkaren sa att det är som två olika cellgifter som fungerar litegrann som varandras mot poler. Hon har haft denna sort av cellgift längre än 6 månader men nu får hon bara ha den 2 gånger till, då har hon fått MAX dos. Tydligen så kan den slå ut resten av kroppen om man överdoserar. Läkaren var förvånad att min mamma knappt har nå biverkningar av den och känner sig piggare ut av den än dom andra cellgifterna hon har fått. Är det ett gott tecken?

Betyder det att den kan vara effektivare mot hennes livmoderhalscancer?. Varför sätter man in en sån stark cellgift?, är det för att läkarna börjar bli desperata och inte vet om dom får bukt med cancern?. Hur många olika cellgifter kan läkarna testa innan dom hittat den rätta?. Vad är det som avgör i kroppen hur länge man klarar av cancer behandling?. Hur länge kan man behöva behandlas?. Hur vet man om cancern är obotlig?. Min mamma kan inte opereras eller få mera strålbehandling, dom cellgifterna som har varit effektiva har hon fått avbryta. Betyder det att det finns hopp och att den går att bota?. Hennes moder tumör var ett "skal" förra året men sen kom den tillbaka och började växa igen. Kan det betyda att den inte går att få bort eller kan det hända vem som helst med cancer?. Är det svårare att bota en spridd cancer och ger det än lägre chans för överlevnad?

Med vänlig hälsning, Josefine

Hej Josefine!

 

När någon i ens närhet blir sjuk förändras vardagen och många frågor dyker upp. Du har många frågor vilket vi förstår och tyvärr kan inte vi ge svar på alla dina frågor eftersom vi inte känner till din mammas unika situation. Kan du tala med din mamma så du kan få följa med på något läkarbesök?

 

Det finns många olika typer av behandlingar och vissa kan kombineras, andra inte. Vissa kan man ge många gånger medan andra kan man bara ge, precis som du redan vet, en max dos. Det är oftast svårare att bota en spridd cancer, men hur det är för din mamma är svårt att svara på eftersom vi inte är insatta i hennes situation.

 

Hur länge en person kan klara av att få behandling varierar. Vissa får stora besvär med biverkningar och kan ibland få avbryta sina behandlingar trots att behandlingen har effekt men just för att kroppen inte orkar med behandlingarna. Vissa kan få många behandlingar utan några större besvär och kan då få fortsätta under lång tid, ibland i flera år men då oftast med pauser.

 

Man vet av erfarenhet och forskning vilka behandlingar som är bra för vilken cancersjukdom. Alltså man provar sig inte fram och ser utan det finns redan färdiga så kallade vårdprogram som man följer och så väljer man behandling utifrån dom. Man vet på förhand vilka preparat som man bör ge beroende vilken cancer man har och hur långt gången cancer man har.

 

Har du frågat din mamma vad hon vet om sin sjukdom? Kan du ringa till den klinik där din mamma har behandling? Du kan läsa mer om livmoderhalscancer under rubriken Om Cancer.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-08-08

Hej är helt förstörd! Och söker svar överallt. Min...

Hej är helt förstörd! Och söker svar överallt. Min mamma har haft problem med magen. Har sökt sjukvård flera gånger men man har inte gjort vissa undersökningar som dom borde ha gjort. Nu efter ex antal gånger på akuten och vårdcentralen så gjorde man en CT som visade sig att det var cancer i tjocktarmen och även metastaser i lever och lungor. Hon har nu fått en stomi och man ska göra en koloskopi för att ta en biopsi av tumöret i tarmen. Som man inte har tagit bort.

Läkaren säger att det är för att kunna veta vilka cellgifter/cytostatika som man ska kunna sätta in.

Man kommer tydligen inte att operera. Varför gör man inte det??

När man sätter in cellgifter brukar dom bita/hjälpa för att bromsa. Kan det vara så att min mamma får något år med oss? Är rädd för sista tiden. Vill inte att hon ska lida.

Tycker ni att man ska kolla med olika behandlings alternativ från andra ställen. Eller tror ni detta är det bästa alternativet?? Är desperat. Som alla andra med detta besked.

Hej

 

Vi förstår din frustration över att inte få veta vad som kommer att hända med din mamma.

 

Det är dock väldigt svårt för oss att svara på hur planeringen ser ut för din mamma och hennes sjukdom eftersom det inte är vi som ansvarar för hennes vård.

 

Ibland gör man den bedömningen att man inte opererar då cancern är spridd utan fokuserar på behandling med cytostatika eftersom man då kan få effekt på hela kroppen (och därmed också där cancern har spridit sig)

 

Cytostatikabehandling kan mycket väl komma att bromsa sjukdomsförloppet

 

 

Vi hoppas att du kommer att få mer information på sjukhuset där din mamma vårdas så att du kan känna dig trygg med de beslut de tar.

 

Det bästa sättet att få det är att du följer med din mamma när hon har kontakt med vården.

 

Om du får mer information kommer du förhoppningsvis känna dig lugnare och inte behöva känna att det finns andra alternativ.

 

 

Hoppas också att du kan prata med din mamma och höra hur hon har uppfattat vad man har diskuterat kring hennes situation.

 

 

Sjukvården kommer att finnas vid er sida under hela sjukdomsförloppet och man får alltid smärtlindring och annan hjälp som behövs för att man inte ska lida.

 

 

Vi hoppas att du har någon i din närhet som du kan prata med om hur du känner.

 

Det är svårt att stå bredvid en nära anhörig när de har drabbats av sjukdom. Hoppas att du har någon i din närhet som du kan prata med om hur du känner.

 

På Nära Cancers sidor finns mer att läsa om att leva nära cancer

 

Vi önskar dig allt gott och hoppas du kommer att få den hjälp och stöd du behöver för att må bättre.

 

Du är välkommen att ställa fler frågor till oss på Nära Cancer.

 

Hälsningar

Nära Cancer

170801

Min mormor hade bröstcancer, hur stor chans är det...

Min mormor hade bröstcancer, hur stor chans är det att jag kan få det?

Hej!

 

Om ingen mer nära släkting haft bröstcancer räknas det inte som en ärftlig bröstcancer. Läs gärna om Ärftlig cancer under rubriken Om cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2017-07-24

Hej, jag är 15 år och har Angiosarkom. Den är inte spridd. Går det att bli botad, den sitter i benet.

Hej!

 

Angiosarkom är en väldigt ovanlig sjukdom så det finns inga generella svar att ge dig. Men det låter positivt att cancern inte spridit sig. Vi råder dig att prata med din läkare som har koll på hur prognosen och behandlingsmöjligheterna ser ut för just dig.

 

Sköt om dig!

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-09-12

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)