Back to top

Besvarade frågor

Hur stora är oddsen att man som barn 30 år nu i in...

Hur stora är oddsen att man som barn 30 år nu i insjuknar i cancer när

Båda föräldrarna har fått de ? Är de beroende på canser eller hur ser prognosen ut ?

Hej

Det är många som skriver och undrar om cancer och ärftlighet. På vår sida om ärftlighet kan du läsa vad vi skriver om detta.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-09-30

Hej! Vad gör jag som anhörig till de som avlidit ...

Hej!

Vad gör jag som anhörig till de som avlidit i cancer och vill själv utredredas om jag själv har ökad benägenhet att också få samma sjukdom? Var vänder man sig och vilka uppgifter om de avlidna behövs för att underlätta utredning? Mvh Anhörig

Hej

 

När någon eller flera i familjen har avlidit av cancer är det inte ovanligt att man själv känner sig orolig för att drabbas. 

Det är bara 10 % av all cancer som är ärftlig. Ärftlig cancer kan misstänkas om flera familjemedlemmar (mormor, moster och mamma) får samma slags cancer exempelvis bröstcancer. 

Utan den ärftliga genen är inte risken större för dig än för andra att drabbas av cancer.

 

Din vårdcentral kan hjälpa dig om hur man ska gå tillväga för för att göra en genetisk utredning.

Hoppas du fått svar på din fråga. 

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-09-26

Är risken stor att det finns ett samband mellan mi...

Är risken stor att det finns ett samband mellan mina cystor i njurarna och mina cellförändringar i livmoderhalsen? Vad jag har uppfattat är cystorna i njuren benigna och cellförändringarna är höggradriga även efter konisering. Swedescore 4. Går fortfarande på undersökningar. Behöver jag oroa mig?

Hej!

 

Var vänlig och vänd dig till din vårdgivare. Det är de som kan ge dig svar på dina frågor.

 

Vänliga hälsnigar

Nära Cancer

2019-09-27

Min cancersjuka pappa bor tillsammans med mig, min...

Min cancersjuka pappa bor tillsammans med mig, min sambo och våra 2 barn.

Han har en hjärntumör av den agresiva sorten och får cellgifter genom picc line en gång i månaden.

Hur orolig behöver jag vara för oss andra i familjen? Han har svårt att hålla tätt, så olyckor händer lite var stans. Han tvättar sina kläder i gemensam tvättmaskin och ja, liksom lever ihop med oss.

Jag har läst att all kroppsvetska till och med kan vara canserframkallande för andra, iallafall första veckan efter cellgiftsbehandling.

Jag mår dåligt över tanken att mina barn kan vara utsatta, eller att jagsjälv ska bli sjuk en dag, men samtidigt vill jag kunna hjälpa min pappa sista tiden i livet.

Hej!

 

Vi förstår din oro, men vill gärna ge dig lugnande besked. Det är riktigt att cytostatika utsöndras via urinen (samt andra kroppsvätskor) och att det därmed kan finnas spår av läkemedel på nerkissade kläder. Att det ska innebära någon direkt fara för dig och din familj ser vi inte som troligt. Dock kanske det vore bra och mera praktiskt om din pappa använde någon form av inkontinensskydd när han har fått cytostatika. Distriktssköterskorna på vårdcentralen kan hjälpa till att förskriva detta. Kontaminerade blöjor kan man lägga i extra plastpåse och försluta väl innan de kastas i soporna.

 

Det är ingen fara att tvätta hans kläder i er gemensamma tvättmaskin. Vid synligt spill på golvet ska man tvätta med tvål och vatten (ej sprit). Detsamma gäller med handhygien, noggrann tvåltvätt efter toalettbesök eller kontakt med kroppsvätskor.

 

Fint av dig att känna att du vill hjälpa din pappa hans sista tid i livet. Fortsätt med det utan att vara orolig för din egen eller dina barns hälsa. Detta är inte en bakomliggande orsak för cancer senare i livet.

 

Nära Cancer

 

2019-09-18

Hur vanligt är det att få cancer i magsäcken och m...

Hur vanligt är det att få cancer i magsäcken och matstrupen? Jag läste att det är vanligt att få det om man har refluxbesvär, jag har haft bulemi och är nu orolig

Hej!

 

Cancer i magsäck och matstrupe är två ovanliga cancerdiagnoser. Det stämmer att det finns en viss korrelation mellen långvariga obehandlade refluxbesvär och matstrupscancer. Dock är det miljontals människor som lider av någon form av refluxbesvär och endast en ytterst liten del av dessa som får cancer av denna orsak.

 

Reflux behandlas effektivt med läkemedel. Vi anser inte att du ska behöva vara orolig för att få cancer i magsäcken eller matstrupen, på grund av att du tidigare haft bulemi.

Du kan läsa mer om matstrupscancer på Cancerfondens hemsida.

 

Nära Cancer 

 

2019-09-18

Är det konstigt att jag hatar att folk bryr sig, e...

Är det konstigt att jag hatar att folk bryr sig, eller är det normalt när än man står väldigt nära fått ett cancerbesked..?

Hej!

 

När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Det är olika hur man reagerar när man drabbas av kris. En del blir ledsna, en del arga, en del vill vara ensamma, en del vill vara nära andra hela tiden osv.

 

Det låter som att du drabbats av kris. Och det är helt ok att reagera. Du kanske just nu har behov av att vara lite för dig själv med dina tankar. Det är kanske därför du känner att du hatar att folk bryr sig. Vårt tips är att du är ärlig mot dig själv och får utlopp för dina känslor. Det vill säga: är du ledsen- gråt, är du arg- få ut din ilska men se till att det inte skadar dig själv eller någon annan. Det är också viktigt att du tillåter dig själv att vara glad när du känner dig glad, trots att någon du står nära är svårt sjuk. Om du är älig mot dina känslor är det lättare att ta sig igenom krisen.

Läs mer om kris här

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-08-29

Hej min mamma dog av cancer när hon var 20 år gamm...

Hej min mamma dog av cancer när hon var 20 år gammal och jag va då 3 år hon dog av blodcancer kan det ärftlig

 Hej

Det finns vissa cancersjukdomar som man av erfarenhet vet kan vara ärftliga vilket betyder att det då kan finnas en  ökad risk att få cancer. Men det betyder inte att alla i en familj eller släkt får cancer och man kan heller inte veta vem eller vilka som i sånt fall kommer att få det. Du kan läsa mer om ärftlighet och cancer under rubriken Om cancer.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-08-23

 

Hej ! Min 45åriga bror har avslutat 6v strålning o...

Hej ! Min 45åriga bror har avslutat 6v strålning o cellgifter för cancertumör i lymfkörtel på halsen. Man hittade aldrig huvudtumören. Knölen är dock kvar, varför?

Hej

När man har en kontakt med sjukvården i samband med behandling m.m så brukar vi på Nära Cancer alltid hänvisa anhöriga med frågor till den vårdande personalen. Varje fall är unikt och det är svårt för oss att ge ett svar eftersom vi inte har tillgång till alla fakta kring personens sjukdomssituation.

När man har genomgått en strålbehandling eller cellgiftsbehandling får man alltid en återbesökstid för att följa upp effekten av behandlingen.Vid det återbesöket har man då möjlighet att få svar på varför knölen fortfarande finns kvar

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-08-21

Hej! Jag är 15 år och min mamma gick bort i cancer...

Hej! Jag är 15 år och min mamma gick bort i cancer för ca två månader sedan. Jag har försökt att leva som vanligt och försöka få vardagen som vanligt men det går inte. Varje kväll gråter jag och jag saknar henne mer än allt!! Jag har tappat alla intressen för allt och känner mig helt tom på dagarna. Vad ska jag göra??

Hej

När man förlorar någon nära och drabbas av sorg blir livet så annorlunda precis som du beskriver.

Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och får utlopp för dina känslor. Det vill säga: är du ledsen- gråt, är du arg- få ut din ilska men se till att det inte skadar dig själv eller någon annan. Det är också viktigt att du tillåter dig själv att vara glad när du känner dig glad, trots att du sörjer din mamma

Att du har tappat lusten för dina intressen är naturligt eftersom du just nu sörjer men det betyder inte att du för alltid kommer att känna så som du känner nu. Att sörja tar tid.Sorg är en process som tar olika lång tid för de som drabbas men så småningom går sorgen över till en saknad som alltid kommer finnas kvar men man brukar ha lättare att hantera saknaden med tiden.

Ofta känns det lättare om man har någon att dela sin sorg och saknad med. Har du någon i familjen eller nära vän som du kan prata med?

En skolkurator eller skolsköterska finns också där för dig om du vill

Att prata om sina känslor är ofta ett bra sätt att bearbeta sin sorg med. En del tycker det känns bra att skriva ner sina tankar/känslor i ord och tycker det hjälper i sorgarbetet

Hoppas även att du kan hitta lite stöd på Nära Cancers sida.Om du tycker att det hjälper att ta del av andra unga personers tankar kring sorg och hur det känns att mista sin förälder så finns flera svar som publicerats i kategorin "Kris o sorg" och "Jag mår dåligt"

Även Forumet finns där man kan dela tankar med varandra

Önskar dig allt gott, du är välkommen att skriva till oss igen om du vill

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-07-11

Hej! Jag är 13 år och är orolig att min mormor ska...

Hej! Jag är 13 år och är orolig att min mormor ska gå bort i cancer. Hon är bara 61 år och jag och min mormor har en stark relation med varandra. Så vad ska jag göra för att hjälpa henne?

Hej

Vad fint att du skriver till oss. När någon nära drabbas av sjukdom är det naturligt att man frågar sig hur man kan hjälpa till

Umgås med din mormor som vanligt och eftersom du har en bra relation med din mormor så kanske du kan fråga henne hur hon mår?  Vet hon om att du vet att hon fått cancer? Om hon vill prata om sjukdomen kan du fråga henne vad du kan göra för henne? Det kan kännas bra för både henne och dig om ni kan prata om det. Det finns många olika typer av cancersjukdomar och det kan se väldigt olika ut beroende på vilken cancer man har men de flesta som får cancer överlever sin sjukdom efter behandling.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-06-19

 

 

 

Hur stora är oddsen att man som barn 30 år nu i insjuknar i cancer när

Båda föräldrarna har fått de ? Är de beroende på canser eller hur ser prognosen ut ?

Hej

Det är många som skriver och undrar om cancer och ärftlighet. På vår sida om ärftlighet kan du läsa vad vi skriver om detta.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-09-30

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)