Back to top

Besvarade frågor

Är cellgifter och bromsmedicin samma sak?

Är cellgifter och bromsmedicin samma sak?

Hej!

Cellgifter, även kallad cytostatika, ges i olika syften. Ibland ges cytostatikabehandlingen i botande syfte men ibland ges den i lindrande syfte dvs man vet att den inte kommer att bota men den kan få sjukdomen att stanna upp. Vissa kallar det senare för bromsmedicin eftrsom det förhindrar att tumören växer.

 

Mot andra sjukdomar t.ex MS och andra neurologiska sjukdomar kan man också få mediciner som bromsar upp sjukdomsförloppet. Dessa kan också kallas för bromsmediciner utan att det är cellgifter.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-10-28

Hur blir det cancer?

Hur blir det cancer?

Hej!

 

Cancer är ett samlingsnamn på sjukdomar som beror på att celler delar sig för mycket och inte lyder kroppens signaler. Felen sitter i cellens arvsmassa, DNA. I våra filmer med Eva Funck, Så funkar cellen, Så funkar cancer och Så funkar cancerbehandling kan du lära dig hur cancer bildas men också hur man kan behandla sjukdomarna.

Vi har även gjort en illustrerad film Vad är egentligen cancer? som på ett lättförståeligt sätt beskriver hur cancer bildas och fungerar.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-10-28

Hej! Vänder mig till er då jag tidigare pratat me...

Hej!

Vänder mig till er då jag tidigare pratat med min husläkare men inte fått någon kallelse när jag tog upp detta. Jag vet inte riktigt om det här är rätt forum men gör ett försök.

Jag är 23 år gammal och har historik av cancer i släkten. Min mamma insjuknade i bröstcancer när hon var 43 år gammal, vilket hon friskförklarades från 10 år senare. Dock fick hon strax efter det metastaser i ryggen som var under kontroll men några år senare spred sig till huvudet. Hon avled 59 år gammal år 2015.

Jag har nyligen fått reda på att min mormor även avled i cancer år 1994 innan jag föddes, vet inte mer än att den var spridd.

Jag var som sagt hos min husläkare och berättade detta samt så har läkare på umo tidigare avrått från hormonella preventivmedel. Jag undrade om man kunde få kallelse för att reda ut om man har en ärftlig gen? Nu läste jag om att det endast går om föräldern/släkting är i livet?

Jag är den enda kvinnan i min mammas sida av släkten. Hur som ska jag ta mitt första cellprov nu i veckan men oron finns såklart där och jag skulle även vilja bli kallad på mammografi. Men hur går jag tillväga?

Hej!

 

Även om flera personer i samma släkt haft cancer så behöver det inte betyda att det beror på ärftliga faktorer. Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Om din mamma och mormor hade olika typer av cancer, tex om din mamma hade bröstcancer och din mormor hade tjocktarmscancer med spridning, så är cancern troligtvis inte ärftlig då dessa sjukdomar inte hör ihop. Det är bara 10% av all cancer som är ärftlig. Läs gärna vår sida om ärftlighet.

 

Vi råder dig att prata med släktingar och se om din mormor också hade bröstcancer eller om hon hade någon annan cancerform. Om hon hade bröstcancer (eller äggstockscancer) råder vi dig att återigen kontakta din vårdcentralläkare angående din oro och se om det finns möjlighet att få en remiss till en onkogenetisk mottagning, där man kan utreda om du bär på en ärftlig gen eller inte. De som varit sjuka behöver inte vara i livet när en utredning görs. Viktigt att komma ihåg är att även om din mormor och mamma hade en ärftlig gen behöver det inte innebära att du också bär på den. Du har ju även anlag från din pappas sida.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-10-03

Hur stora är oddsen att man som barn 30 år nu i in...

Hur stora är oddsen att man som barn 30 år nu i insjuknar i cancer när

Båda föräldrarna har fått de ? Är de beroende på canser eller hur ser prognosen ut ?

Hej

Det är många som skriver och undrar om cancer och ärftlighet. På vår sida om ärftlighet kan du läsa vad vi skriver om detta.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-09-30

Hej! Vad gör jag som anhörig till de som avlidit ...

Hej!

Vad gör jag som anhörig till de som avlidit i cancer och vill själv utredredas om jag själv har ökad benägenhet att också få samma sjukdom? Var vänder man sig och vilka uppgifter om de avlidna behövs för att underlätta utredning? Mvh Anhörig

Hej

 

När någon eller flera i familjen har avlidit av cancer är det inte ovanligt att man själv känner sig orolig för att drabbas. 

Det är bara 10 % av all cancer som är ärftlig. Ärftlig cancer kan misstänkas om flera familjemedlemmar (mormor, moster och mamma) får samma slags cancer exempelvis bröstcancer. 

Utan den ärftliga genen är inte risken större för dig än för andra att drabbas av cancer.

 

Din vårdcentral kan hjälpa dig om hur man ska gå tillväga för för att göra en genetisk utredning.

Hoppas du fått svar på din fråga. 

 

Med vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-09-26

Är risken stor att det finns ett samband mellan mi...

Är risken stor att det finns ett samband mellan mina cystor i njurarna och mina cellförändringar i livmoderhalsen? Vad jag har uppfattat är cystorna i njuren benigna och cellförändringarna är höggradriga även efter konisering. Swedescore 4. Går fortfarande på undersökningar. Behöver jag oroa mig?

Hej!

 

Var vänlig och vänd dig till din vårdgivare. Det är de som kan ge dig svar på dina frågor.

 

Vänliga hälsnigar

Nära Cancer

2019-09-27

Min cancersjuka pappa bor tillsammans med mig, min...

Min cancersjuka pappa bor tillsammans med mig, min sambo och våra 2 barn.

Han har en hjärntumör av den agresiva sorten och får cellgifter genom picc line en gång i månaden.

Hur orolig behöver jag vara för oss andra i familjen? Han har svårt att hålla tätt, så olyckor händer lite var stans. Han tvättar sina kläder i gemensam tvättmaskin och ja, liksom lever ihop med oss.

Jag har läst att all kroppsvetska till och med kan vara canserframkallande för andra, iallafall första veckan efter cellgiftsbehandling.

Jag mår dåligt över tanken att mina barn kan vara utsatta, eller att jagsjälv ska bli sjuk en dag, men samtidigt vill jag kunna hjälpa min pappa sista tiden i livet.

Hej!

 

Vi förstår din oro, men vill gärna ge dig lugnande besked. Det är riktigt att cytostatika utsöndras via urinen (samt andra kroppsvätskor) och att det därmed kan finnas spår av läkemedel på nerkissade kläder. Att det ska innebära någon direkt fara för dig och din familj ser vi inte som troligt. Dock kanske det vore bra och mera praktiskt om din pappa använde någon form av inkontinensskydd när han har fått cytostatika. Distriktssköterskorna på vårdcentralen kan hjälpa till att förskriva detta. Kontaminerade blöjor kan man lägga i extra plastpåse och försluta väl innan de kastas i soporna.

 

Det är ingen fara att tvätta hans kläder i er gemensamma tvättmaskin. Vid synligt spill på golvet ska man tvätta med tvål och vatten (ej sprit). Detsamma gäller med handhygien, noggrann tvåltvätt efter toalettbesök eller kontakt med kroppsvätskor.

 

Fint av dig att känna att du vill hjälpa din pappa hans sista tid i livet. Fortsätt med det utan att vara orolig för din egen eller dina barns hälsa. Detta är inte en bakomliggande orsak för cancer senare i livet.

 

Nära Cancer

 

2019-09-18

Hur vanligt är det att få cancer i magsäcken och m...

Hur vanligt är det att få cancer i magsäcken och matstrupen? Jag läste att det är vanligt att få det om man har refluxbesvär, jag har haft bulemi och är nu orolig

Hej!

 

Cancer i magsäck och matstrupe är två ovanliga cancerdiagnoser. Det stämmer att det finns en viss korrelation mellen långvariga obehandlade refluxbesvär och matstrupscancer. Dock är det miljontals människor som lider av någon form av refluxbesvär och endast en ytterst liten del av dessa som får cancer av denna orsak.

 

Reflux behandlas effektivt med läkemedel. Vi anser inte att du ska behöva vara orolig för att få cancer i magsäcken eller matstrupen, på grund av att du tidigare haft bulemi.

Du kan läsa mer om matstrupscancer på Cancerfondens hemsida.

 

Nära Cancer 

 

2019-09-18

Är det konstigt att jag hatar att folk bryr sig, e...

Är det konstigt att jag hatar att folk bryr sig, eller är det normalt när än man står väldigt nära fått ett cancerbesked..?

Hej!

 

När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Det är olika hur man reagerar när man drabbas av kris. En del blir ledsna, en del arga, en del vill vara ensamma, en del vill vara nära andra hela tiden osv.

 

Det låter som att du drabbats av kris. Och det är helt ok att reagera. Du kanske just nu har behov av att vara lite för dig själv med dina tankar. Det är kanske därför du känner att du hatar att folk bryr sig. Vårt tips är att du är ärlig mot dig själv och får utlopp för dina känslor. Det vill säga: är du ledsen- gråt, är du arg- få ut din ilska men se till att det inte skadar dig själv eller någon annan. Det är också viktigt att du tillåter dig själv att vara glad när du känner dig glad, trots att någon du står nära är svårt sjuk. Om du är älig mot dina känslor är det lättare att ta sig igenom krisen.

Läs mer om kris här

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-08-29

Hej min mamma dog av cancer när hon var 20 år gamm...

Hej min mamma dog av cancer när hon var 20 år gammal och jag va då 3 år hon dog av blodcancer kan det ärftlig

 Hej

Det finns vissa cancersjukdomar som man av erfarenhet vet kan vara ärftliga vilket betyder att det då kan finnas en  ökad risk att få cancer. Men det betyder inte att alla i en familj eller släkt får cancer och man kan heller inte veta vem eller vilka som i sånt fall kommer att få det. Du kan läsa mer om ärftlighet och cancer under rubriken Om cancer.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-08-23

 

Är cellgifter och bromsmedicin samma sak?

Hej!

Cellgifter, även kallad cytostatika, ges i olika syften. Ibland ges cytostatikabehandlingen i botande syfte men ibland ges den i lindrande syfte dvs man vet att den inte kommer att bota men den kan få sjukdomen att stanna upp. Vissa kallar det senare för bromsmedicin eftrsom det förhindrar att tumören växer.

 

Mot andra sjukdomar t.ex MS och andra neurologiska sjukdomar kan man också få mediciner som bromsar upp sjukdomsförloppet. Dessa kan också kallas för bromsmediciner utan att det är cellgifter.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-10-28

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)