Back to top
Hem / Att stötta unga anhöriga / Material och verktyg

Material och verktyg

Känslokarta

Vilka känslor uppkommer när man drabbts av kris eller sorg? Och var i kroppen känns de? Den här övningen kan användas för att tala om känslor i samband med kris och sorg.

 

Skriv ut mallen till Känslokartan här (PDF)

Instruktion till Känslokartan (PDF)

 

 

Så här mår jag när...

-Hur mår du? -Bra.

Ibland är det inte så lätt att förklara hur ens dag ser ut, och hur det känns i olika situationer. Det här diagrammet hjälper både barn och vuxna.

 

Så här mår jag när... diagram (PDF)

Så här mår jag när...instruktioner (PDF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emojis

Emojis kan användas för att illustrera en känsla eller sinnesstämning och kan hjälpa personer som har svårt för att uttrycka hur det känns i olika sammanhang. Vi har tagit fram två varianter med olika många emojis. Dessa finns i ytterligare två varianter- en utan text och en med undertext med förslag på vilken känsla som illustreras. Du som hjälpare avgör vilken av varianterna som passar bäst för just den person som du träffar. 

 

 

 

Här kan du skriva ut emojis:

Emojis- få utan undertext (PDF)

Emojis- många utan undertext (PDF)

Emojis- få med undertext (PDF)

Emojis- många med undertext (PDF)

Instruktion till Emojis (PDF)

 

 

Då, nu och sedan

Hur kändes det när någon blev sjuk eller dog? Hur känns det nu? Hur tror jag det blir i framtiden? Ett sätt för att uttrycka sina tankar och känslor kan vara att använda sig av "Då, nu och sedan". Där kan man skriva med ord, måla bilder eller endast färger i rigarna för att på så vis beskriva sina tankar och känslor i ringarna, vilket blir ett bra underlag för samtal.

 

 

 

En hjälpande hand 

Ibland kan det kännas mycket ensamt då någon som stått nära har dött. Ett sätt att se att det fortfarande finns människor  man kan vända sig till kan vara att göra "En hjälpande hand". Många barn och unga kommer på ett eller flera namn per finger och känner sig ofta glada och lättade då de upptäcker att de fortfarande har personer som står nära. En del unga kommer inte på ett namn till varje finger. Då får man samtala kring det och lyfta de relationer som den unge nämnt. Kanske behöver den unge få ytterligare professionellt stöd?

 

 

 

Minnesburken

Ett sätt att bevara sina minnen av den som har dött är att göra en minnesburk. I burken symboliserar varje lager färg ett särskilt minne. 

 

Skriv ut instruktionen till Minnesburken här (PDF)

 

 

 

 

Dagboken - En bok för dig som är ung och har någon som är sjuk i familjen

 

"Jag arbetar som kurator på en cancerklinik för vuxna. Här träffar jag föräldrar, mor- och farföräldrar samt barn och barnbarn.

 

Dagboken använder jag som verktyg när jag träffar föräldrar individuellt men också när jag träffar föräldrarnas barn eller ungdomar. Jag har den som underlag när jag ställer frågor till barn och ungdomar. Syftet med att använda boken är att utforska barnets bild av sjukdomssituationen men också en möjlighet till reflektion och självkännedom i allmänhet.

 

Dagboken är även ett bra material för att fördjupa samtal mellan föräldrar och deras barn. När barnet arbetar med boken stärker den barnets identitet. För att undvika att samtalet blir ett förhör så är det bra att använda nyfikna utforskande frågor. Exempel på detta är frågor som börjar med: hur då....., på vilket sätt....., hur ofta....., hur är det för dig....., var, när, hur då etc.

 

För föräldrarna är Dagboken ett verktyg som tillsammans med barnet ökar möjligheten att fördjupa samtalet men också stärka barnets identitet. Den hjälper också föräldern till ökad förståelse för barnet.

 

Dagbokens rubriker är också ypperliga för att stärka vuxnas identitet och möjlighet till reflektion om sig själv."

 

Läs mer om Dagboken och beställ från föreningen Vissla

 

 

 

Nalle-korten

Nalle-korten symboliserar olika känslor och sinnesstämningar. De är ett bra hjälpmedel i samtal med både barn och vuxna. 

 

Här kan du beställa Nalle-korten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjukt viktigt

"Sjukt viktigt är en pysselbok med tema kroppen, sjukdomar och sjukvård.

Längst bak i pysselboken finns en handledning för vuxna, med
pedagogiska tips om hur man kan närma sig svåra ämnen
med barn och som stimulerar till viktiga samtal mellan barn och vuxen.

Vår förhoppning är att denna pysselbok ska nå så många barn som möjligt.
För även om barnet inte själv tvingas möta svår sjukdom i tidig ålder,
så kanske man har en sjuk förälder, ett syskon eller en mormor.
Barnet kanske har haft halsfluss många gånger eller astma och måste
besöka sjukhus ofta.
Barnet kanske känner sig orolig och lite rädd för läkare
eller så grubblar man över hur kroppen fungerar,
eller vad som händer efter döden.

Sjukt viktigt är en pysselbok för ALLA barn!"

 

Läs mer om Sjukt viktigt och beställ 

 

Min minnesbok

"Att arbeta med boken innebär att arbeta med sina minnen - både glada och svåra - och sin sorg över den man saknar. Boken innehåller texter och illustrationer från personer som själva förlorat någon närstående, t ex Barbro Lindgren, Pernilla Stalfelt och Ilon Wikland."

Beställ från Rädda Barnen.

 

Humörmarkör

HumörMarkör är ett A5-ark med 53 små klistermärken. Klistermärkena markerar olika humör såsom glad, tveksam, kreativ, sur, sjuk, felplacerad, delaktig, uppåt, öppen, rörd, inspirerad m m.

 

 

Här kan du beställa humörmarkörer

 

Narkoswebben

För att få större förståelse och minska rädslan för operationer kan barn på ett lekfullt sätt få information på narkoswebben. Talad information finns på Svenska, Engelska, Spanska och Arabiska. Skriftlig information finns på 24 språk. 

 

Gå till Narkoswebben här