Back to top
Hem / Att stötta unga anhöriga / Filmtips

Filmtips

Om mamma dör

En kortfilm från SVT 15. ”Det känns som att tiden har stannat” säger Hanna i "Om mamma dör". Se filmen!

I taket lyser stjärnorna

"Jenna går i sjuan och borde egentligen bara behöva oroa sig över brösten som aldrig växer, varför hon inte är lika populär som Ullis-"knullis" och hur hon ska få Sakke att bli kär i henne eller åtminstone upptäcka att hon finns. När Jennas mamma får cancer är de tvungna att flytta hem till mormor, som dessutom bor granne med Ullis. Ullis bor med sin alkoholiserade mamma, och mellan flickorna växer det fram en vänskap. Detta är en film om något av det svåraste som finns; att förlora någon man älskar till döden. Men det är också en film om vänskap, identitet och faktiskt om överlevnad."

 

Filmen bygger på Johanna Thydells roman med samma namn.

 

Lärarhandledning

 

Två tennisskor

John förlorar sin mamma i en bilolycka och livet förändras i ett enda slag. Hur sörjer en 12-åring? Vad behöver han för stöd? Det är inte så lätt för omgivningen att veta hur de ska göra, hur man bäst hjälper en person att hantera livet efter en nära anhörigs död.

 

Diskussionsunderlag

 

Nationellt kompetenscentrum anhöriga


Nationellt kompetenscentrum anhöriga har producerat många filmer på temat barn som anhöriga. Du kan se barn och unga berätta om sina upplevelser. Föräldrar, forskare och vårdpersonal bidrar med sina erfarenheter och kunskaper inom olika ämnen.

 

Nka Play