Back to top
Hem / Att stötta unga anhöriga / Dagboken - för dig som är ung och har någon som är sjuk i familjen

Dagboken - för dig som är ung och har någon som är sjuk i familjen

                         

Dagboken - för dig som är ung och har någon som är sjuk i familjen

"Dagboken kan öppna upp samtalet"

 

"Jag arbetar som kurator på en cancerklinik för vuxna. Här träffar jag föräldrar, mor- och farföräldrar samt barn och barnbarn.

 

Dagboken använder jag som verktyg när jag träffar föräldrar individuellt men också när jag träffar föräldrarnas barn eller ungdomar. Jag har den som underlag när jag ställer frågor till barn och ungdomar. Syftet med att använda boken är att utforska barnets bild av sjukdomssituationen men också en möjlighet till reflektion och självkännedom i allmänhet.

 

Dagboken är även ett bra material för att fördjupa samtal mellan föräldrar och deras barn. När barnet arbetar med boken stärker den barnets identitet. För att undvika att samtalet blir ett förhör så är det bra att använda nyfikna utforskande frågor. Exempel på detta är frågor som börjar med: hur då....., på vilket sätt....., hur ofta....., hur är det för dig....., var, när, hur då etc.

 

För föräldrarna är Dagboken ett verktyg som tillsammans med barnet ökar möjligheten att fördjupa samtalet men också stärka barnets identitet. Den hjälper också föräldern till ökad förståelse för barnet.

 

Dagbokens rubriker är också ypperliga för att stärka vuxnas identitet och möjlighet till reflektion om sig själv."

 

Ditte Tengvall

 

 

 

 

Text och form: Katrin Bartfai Jansson och Bettina Edgren

Vill du veta mer och beställa en dagbok? (vissla.se)