Back to top
image-1

Nära Cancer

- för dig som är ung och står nära någon som har cancer, eller står nära någon som har dött av sjukdomen. Här möter du andra unga i liknande situation och kan få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal. Kunskap i området får du här både genom texter, filmer och radioprogram. Välkommen till Nära Cancer!

image-2

Du är inte ensam

När din mamma, farfar eller bästa vän får cancer kanske det känns som att ingen förstår det du går igenom. Men det finns många unga som är med om liknande saker som du. Dela dina tankar i forumet och läs och kommentera vår bloggares inlägg. Lyssna på skådespelaren Olof Wretlings erfarenheter i ”Hopp & sorg” och läs om Annika och Julia i ”Leva nära cancer”.

image-3

Våga prata om cancer

Våga fråga så får du svar, verkligheten är ofta mindre skrämmande än du tror. Visste du att de flesta som får cancer blir friska igen? Att det inte är cancer som gör att man tappar håret? Att cancer inte smittar? Lär dig mer genom att se vår film ”Så funkar cancer” med Eva Funck.

image-4

Alla känslor är tillåtna

Var ärlig mot dina känslor. Den som vågar vara riktigt ledsen kan också orka vara riktigt glad. Lyssna in dig själv och släpp förutfattade meningar om vad andra känner och tänker. Prata med varandra och våga vara nära.

Se fler inlägg och skapa egna

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)

Besvarade frågor

Min cancersjuka pappa bor tillsammans med mig, min...

Min cancersjuka pappa bor tillsammans med mig, min sambo och våra 2 barn.

Han har en hjärntumör av den agresiva sorten och får cellgifter genom picc line en gång i månaden.

Hur orolig behöver jag vara för oss andra i familjen? Han har svårt att hålla tätt, så olyckor händer lite var stans. Han tvättar sina kläder i gemensam tvättmaskin och ja, liksom lever ihop med oss.

Jag har läst att all kroppsvetska till och med kan vara canserframkallande för andra, iallafall första veckan efter cellgiftsbehandling.

Jag mår dåligt över tanken att mina barn kan vara utsatta, eller att jagsjälv ska bli sjuk en dag, men samtidigt vill jag kunna hjälpa min pappa sista tiden i livet.

Hej!

 

Vi förstår din oro, men vill gärna ge dig lugnande besked. Det är riktigt att cytostatika utsöndras via urinen (samt andra kroppsvätskor) och att det därmed kan finnas spår av läkemedel på nerkissade kläder. Att det ska innebära någon direkt fara för dig och din familj ser vi inte som troligt. Dock kanske det vore bra och mera praktiskt om din pappa använde någon form av inkontinensskydd när han har fått cytostatika. Distriktssköterskorna på vårdcentralen kan hjälpa till att förskriva detta. Kontaminerade blöjor kan man lägga i extra plastpåse och försluta väl innan de kastas i soporna.

 

Det är ingen fara att tvätta hans kläder i er gemensamma tvättmaskin. Vid synligt spill på golvet ska man tvätta med tvål och vatten (ej sprit). Detsamma gäller med handhygien, noggrann tvåltvätt efter toalettbesök eller kontakt med kroppsvätskor.

 

Fint av dig att känna att du vill hjälpa din pappa hans sista tid i livet. Fortsätt med det utan att vara orolig för din egen eller dina barns hälsa. Detta är inte en bakomliggande orsak för cancer senare i livet.

 

Nära Cancer

 

2019-09-18

Hur vanligt är det att få cancer i magsäcken och m...

Hur vanligt är det att få cancer i magsäcken och matstrupen? Jag läste att det är vanligt att få det om man har refluxbesvär, jag har haft bulemi och är nu orolig

Hej!

 

Cancer i magsäck och matstrupe är två ovanliga cancerdiagnoser. Det stämmer att det finns en viss korrelation mellen långvariga obehandlade refluxbesvär och matstrupscancer. Dock är det miljontals människor som lider av någon form av refluxbesvär och endast en ytterst liten del av dessa som får cancer av denna orsak.

 

Reflux behandlas effektivt med läkemedel. Vi anser inte att du ska behöva vara orolig för att få cancer i magsäcken eller matstrupen, på grund av att du tidigare haft bulemi.

Du kan läsa mer om matstrupscancer på Cancerfondens hemsida.

 

Nära Cancer 

 

2019-09-18

Är det konstigt att jag hatar att folk bryr sig, e...

Är det konstigt att jag hatar att folk bryr sig, eller är det normalt när än man står väldigt nära fått ett cancerbesked..?

Hej!

 

När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Det är olika hur man reagerar när man drabbas av kris. En del blir ledsna, en del arga, en del vill vara ensamma, en del vill vara nära andra hela tiden osv.

 

Det låter som att du drabbats av kris. Och det är helt ok att reagera. Du kanske just nu har behov av att vara lite för dig själv med dina tankar. Det är kanske därför du känner att du hatar att folk bryr sig. Vårt tips är att du är ärlig mot dig själv och får utlopp för dina känslor. Det vill säga: är du ledsen- gråt, är du arg- få ut din ilska men se till att det inte skadar dig själv eller någon annan. Det är också viktigt att du tillåter dig själv att vara glad när du känner dig glad, trots att någon du står nära är svårt sjuk. Om du är älig mot dina känslor är det lättare att ta sig igenom krisen.

Läs mer om kris här

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-08-29

Hej min mamma dog av cancer när hon var 20 år gamm...

Hej min mamma dog av cancer när hon var 20 år gammal och jag va då 3 år hon dog av blodcancer kan det ärftlig

 Hej

Det finns vissa cancersjukdomar som man av erfarenhet vet kan vara ärftliga vilket betyder att det då kan finnas en  ökad risk att få cancer. Men det betyder inte att alla i en familj eller släkt får cancer och man kan heller inte veta vem eller vilka som i sånt fall kommer att få det. Du kan läsa mer om ärftlighet och cancer under rubriken Om cancer.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-08-23

 

Hej ! Min 45åriga bror har avslutat 6v strålning o...

Hej ! Min 45åriga bror har avslutat 6v strålning o cellgifter för cancertumör i lymfkörtel på halsen. Man hittade aldrig huvudtumören. Knölen är dock kvar, varför?

Hej

När man har en kontakt med sjukvården i samband med behandling m.m så brukar vi på Nära Cancer alltid hänvisa anhöriga med frågor till den vårdande personalen. Varje fall är unikt och det är svårt för oss att ge ett svar eftersom vi inte har tillgång till alla fakta kring personens sjukdomssituation.

När man har genomgått en strålbehandling eller cellgiftsbehandling får man alltid en återbesökstid för att följa upp effekten av behandlingen.Vid det återbesöket har man då möjlighet att få svar på varför knölen fortfarande finns kvar

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-08-21

Hej! Jag är 15 år och min mamma gick bort i cancer...

Hej! Jag är 15 år och min mamma gick bort i cancer för ca två månader sedan. Jag har försökt att leva som vanligt och försöka få vardagen som vanligt men det går inte. Varje kväll gråter jag och jag saknar henne mer än allt!! Jag har tappat alla intressen för allt och känner mig helt tom på dagarna. Vad ska jag göra??

Hej

När man förlorar någon nära och drabbas av sorg blir livet så annorlunda precis som du beskriver.

Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och får utlopp för dina känslor. Det vill säga: är du ledsen- gråt, är du arg- få ut din ilska men se till att det inte skadar dig själv eller någon annan. Det är också viktigt att du tillåter dig själv att vara glad när du känner dig glad, trots att du sörjer din mamma

Att du har tappat lusten för dina intressen är naturligt eftersom du just nu sörjer men det betyder inte att du för alltid kommer att känna så som du känner nu. Att sörja tar tid.Sorg är en process som tar olika lång tid för de som drabbas men så småningom går sorgen över till en saknad som alltid kommer finnas kvar men man brukar ha lättare att hantera saknaden med tiden.

Ofta känns det lättare om man har någon att dela sin sorg och saknad med. Har du någon i familjen eller nära vän som du kan prata med?

En skolkurator eller skolsköterska finns också där för dig om du vill

Att prata om sina känslor är ofta ett bra sätt att bearbeta sin sorg med. En del tycker det känns bra att skriva ner sina tankar/känslor i ord och tycker det hjälper i sorgarbetet

Hoppas även att du kan hitta lite stöd på Nära Cancers sida.Om du tycker att det hjälper att ta del av andra unga personers tankar kring sorg och hur det känns att mista sin förälder så finns flera svar som publicerats i kategorin "Kris o sorg" och "Jag mår dåligt"

Även Forumet finns där man kan dela tankar med varandra

Önskar dig allt gott, du är välkommen att skriva till oss igen om du vill

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-07-11

Hej! Jag är 13 år och är orolig att min mormor ska...

Hej! Jag är 13 år och är orolig att min mormor ska gå bort i cancer. Hon är bara 61 år och jag och min mormor har en stark relation med varandra. Så vad ska jag göra för att hjälpa henne?

Hej

Vad fint att du skriver till oss. När någon nära drabbas av sjukdom är det naturligt att man frågar sig hur man kan hjälpa till

Umgås med din mormor som vanligt och eftersom du har en bra relation med din mormor så kanske du kan fråga henne hur hon mår?  Vet hon om att du vet att hon fått cancer? Om hon vill prata om sjukdomen kan du fråga henne vad du kan göra för henne? Det kan kännas bra för både henne och dig om ni kan prata om det. Det finns många olika typer av cancersjukdomar och det kan se väldigt olika ut beroende på vilken cancer man har men de flesta som får cancer överlever sin sjukdom efter behandling.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2019-06-19

 

 

 

Min farmor dog i cancer och jag fick reda på att j...

Min farmor dog i cancer och jag fick reda på att jag och min farfar och pappa fick ta en spruta när jag var liten som har nånting med det att göra. Dom vill inte prata om det och jag vill veta vad det var för spruta för har fortfarande bieffekter från den som att jag är väldigt trött hela tiden som folk som har stark pollenallergi. Vet ni vilken spruta det kan ha varit och vad den är till för?

Hej!

 

Tyvärr vet vi inte vad det kan ha varit för spruta som ni har fått. Kan det ha varit någon slags vacination? 

 

Låter dock inte sannolikt att det skulle ha någonting med din farmors cancersjukdom att göra.

 

Kanske du kan höra med din vårdcentral om det står något om sprutan i din journal?

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2019-06-07

Om det går cancer i släkten!är de då lättare att j...

Om det går cancer i släkten!är de då lättare att jag får de eller gör det ingen skillnad?

Hej,

 

Det finns vissa cancer sjukdomar som är ärftliga, vilket betyder att det kan finnas en  ökad risk för att få cancer. Men det betyder inte att alla i en familj eller släkt får cancer och man kan heller inte veta vem eller vilka som får det. Du kan läsa mer om ärftlighet och cancer under rubriken Om cancer.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2019-05-22

Hej, min mamma hade lungcancer, kommer jag också f...

Hej, min mamma hade lungcancer, kommer jag också få det ba för min mamma har det?

Hej! Vi på nära cancer förstår att du funderar över detta med ärftlighet, eftersom din mamma hade lungcancer. När det gäller denna sjukdom, är det ovanligt att den går i arv, så vi tycker inte att du ska oroa dig.

Du kan läsa mer om lungcancer  och om cancer och ärftlighet här.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2019-05-14

Min cancersjuka pappa bor tillsammans med mig, min sambo och våra 2 barn.

Han har en hjärntumör av den agresiva sorten och får cellgifter genom picc line en gång i månaden.

Hur orolig behöver jag vara för oss andra i familjen? Han har svårt att hålla tätt, så olyckor händer lite var stans. Han tvättar sina kläder i gemensam tvättmaskin och ja, liksom lever ihop med oss.

Jag har läst att all kroppsvetska till och med kan vara canserframkallande för andra, iallafall första veckan efter cellgiftsbehandling.

Jag mår dåligt över tanken att mina barn kan vara utsatta, eller att jagsjälv ska bli sjuk en dag, men samtidigt vill jag kunna hjälpa min pappa sista tiden i livet.

Hej!

 

Vi förstår din oro, men vill gärna ge dig lugnande besked. Det är riktigt att cytostatika utsöndras via urinen (samt andra kroppsvätskor) och att det därmed kan finnas spår av läkemedel på nerkissade kläder. Att det ska innebära någon direkt fara för dig och din familj ser vi inte som troligt. Dock kanske det vore bra och mera praktiskt om din pappa använde någon form av inkontinensskydd när han har fått cytostatika. Distriktssköterskorna på vårdcentralen kan hjälpa till att förskriva detta. Kontaminerade blöjor kan man lägga i extra plastpåse och försluta väl innan de kastas i soporna.

 

Det är ingen fara att tvätta hans kläder i er gemensamma tvättmaskin. Vid synligt spill på golvet ska man tvätta med tvål och vatten (ej sprit). Detsamma gäller med handhygien, noggrann tvåltvätt efter toalettbesök eller kontakt med kroppsvätskor.

 

Fint av dig att känna att du vill hjälpa din pappa hans sista tid i livet. Fortsätt med det utan att vara orolig för din egen eller dina barns hälsa. Detta är inte en bakomliggande orsak för cancer senare i livet.

 

Nära Cancer

 

2019-09-18

=

Det finns flera sätt att hitta någon att prata med!

Kontakt där du bor

Listor för varje län med vårdpersonal eller föreningar som kan hjälpa dig rätt.

 

 

Snacka

Snacka är till för dig som är mellan 13 och 30 år och står nära någon som har cancer. På Snacka kan du få personlig kontakt med någon annan som befinner sig i en liknande situation.

 

På Nära Cancers e-tjänster på 1177.se kan du anmäla dig som Snacka-kompis. Sedan ordnar vi så att du får kontakt med någon annan som också anmält sig. Ni får varandras förnamn och mejladress, övriga uppgifter stannar hos oss. Ni bestämmer sedan själva på vilket sätt kontakten ska fortsätta.

 

Klicka här för instruktioner

 

1177.se e-tjänster

 

Att tänka på:

Respektera det förtroende du fått av Nära Cancer och din Snacka-kompis. Lämna inte ut uppgifter om din Snacka-kompis till någon annan.

 

Iaktta vanliga säkerhetsåtgärder i dina kontakter på nätet och i verkligheten. Bra tips finns på UMO.se. Vi skickar alltid ett meddelande genom 1177 e-tjänster till båda personer som vi matchat.

 

Vill du ha kontakt med fler Snacka-kompisar kan du anmäla dig på e-tjänsterna på 1177 igen.Om du inte vill fortsätta kontakten med din Snacka-kompis så behöver du inte!

 

Om du eller din Snacka-kompis har behov av mer stöd,om du undrar över något eller behöver hjälp att komma in på e-tjänsterna på 1177.se, så tveka inte att höra av dig till oss.

 

Mer om Snacka.