Hoppa till huvudinnehållet
  • Livet nära cancer
  • Prata med någon
  • Fakta om cancer
  • Forum
  • Livet nära cancer
  • Prata med någon
  • Fakta om cancer
  • Stötta unga närstående
  • Vänförmedlingen Snacka
  • Forum
  • Forumregler
  • Frågor & Svar
  • Vem får ställa frågor?
  • Om oss
  • Ordlista
  • Personuppgifter

Ordlista

Sjukvården använder sig av många ord som kan vara svåra att förstå. Här finns en alfabetisk lista som förklarar en del av de knepiga orden. 

Element navigation

  1. a
  2. b
  3. c
  4. d
  5. e
  6. f
  7. g
  8. h
  9. i
  10. j
  11. k
  12. l
  13. m
  14. n
  15. o
  16. p
  17. q
  18. r
  19. s
  20. t
  21. u
  22. v
  23. w
  24. x
  25. y
  26. å
  27. ä
  28. ö

a

Adjuvant
Adjuvant behandling är samma sak som tilläggsbehandling. Syftet är att minska risken för att cancersjukdomen ska komma tillbaka.
Anemi
Anemi betyder blodbrist. När man har blodbrist har man för lite röda blodkroppar i blodet vilket kan göra att man blir yr, trött eller får huvudvärk.
Anhörig
Socialstyrelsen definierar anhörig som en person inom familjen eller bland de närmaste släktingarna.
Antibiotika
Mediciner mot bakterieinfektioner.
Antiemetika
Mediciner mot illamående.
Antikroppar
Antikroppar är en del av vårt immunförsvar. En antikropp bildas av en vit blodkropp för att hitta ett speciellt ämne på en cell eller bakterie och fastna där. Vid till exempel bröstcancer och lymfom kan antikroppar användas som cancerbehandling. Läs mer!
Avlida
Dö.
Arvsmassa
Informationen i våra celler om hur cellen ska se ut och fungera. Arvsmassan består av DNA som sitter ihop i kromosomer. En gen är den del av DNA som motsvarar ett protein.
ASIH
Avancerad sjukvård i hemmet

b

Benign
Godartad. Det som är benignt är inte cancer.
Benmärg
Den vävnad som bland annat finns inuti skelettets stora rörben.
Biopsi
Att ta ut en liten del av en cancertumör med en nål, eller skära ut en liten bit, för att undersöka i mikroskop.
Biverkningar
Oönskade effekter av en behandling.
Blaster
Omogna vita blodkroppar. Blasterna finns normalt i benmärgen och när de mognat till vita blodkroppar åker de ut i blodet. Vid leukemi bildas det för mycket blaster och de kommer ut i blodet utan att mogna.

c

Cellgift
Samma sak som cytostatika.
Cervix (cervix uteri)
Livmoderhals (den nedersta delen av livmodern). Läs mer!
CNS = centrala nervsystemet
Hjärnan och ryggmärgen ingår i det centrala nervsystemet. Samlingsnamnet på alla andra nerver är ”perifera nervsystemet”. Läs mer!
Colon (kolon)
Tjocktarm. Läs mer!
Coloncancer
Cancer i tjocktarmen. Läs mer!
Cristabiopsi, cristapunktion (benmärgsprov, benmärgsbiopsi)
Ett vävnadsprov där läkaren tar en tunn kolv av bäckenbenet. På så sätt får man ut benmärg som kan undersökas för att leta efter sjukdom.
CT = computer tomography (DT = datortomografi)
En typ av röntgenundersökning som också kallas skiktröntgen. CT är en vanlig undersökning för att leta efter cancer eller för att kontrollera hur en cancerbehandling verkar. Röntgenbilderna visar kroppen i tunna tvärsnitt. Den som ska göra en skiktröntgen över magen behöver ofta dricka kontrastvätska före, för att tarmarna ska synas bra. Man brukar också få en injektion med kontrastmedel i blodet så att de olika organen i kroppen syns tydligt på bilderna.
Cytostatika
Medicin mot cancer. Kallas också för cellgift. Det finns många olika cytostatika. Det kan ges direkt i blodet eller i tablettform. Läs mer!
Cytologi
Cellprov.
CVK
CVK är en förkortning av central venkateter. Det är en tunn plastslang som förs in i ett av kroppens större blodkärl på halsen eller under nyckelbenet. Genom slangen kan man få man dropp och läkemedel. Läs mer!

d

Diagnos
Diagnos är namnet på en sjukdom.
Diagnostik
Läran om hur man känner igen sjukdomar; konsten att ställa diagnos.
DNA
Dioxyribonuleinsyra. DNA är en dubbelsträngad spiral av kvävebaspar, som bygger upp vår arvsmassa.
DT: Datortomografi
En typ av röntgenundersökning som också kallas skiktöntgen eller CT (computer tomography) är en vanlig undersökning för att leta efter cancer eller för att kontrollera hur en cancerbehandling verkar. Röntgenbilderna visar kroppen i tunna tvärsnitt. Den som ska göra en skiktröntgen över magen behöver ofta dricka kontrastvätska före, för att tarmarna ska synas bra. Man brukar också få en injektion med kontrastmedel i blodet så att de olika organen i kroppen syns tydligt på bilderna.
Dyspné
Upplevelse av att ha svårt att andas

e

Elakartad tumör
En klump av celler som innehåller cancer celler. D v s cellerna kan sprida sig till andra delar av kroppen.
Esofagus
Matstrupen. Läs mer!
Existentiell
Som handlar om grunden för människans tillvaro (existens) på jorden.

f

Fysioterapeut
Kallas även sjukgymnast.

g

Gen
Den del DNA som motsvarar ett protein.
Generaliserad
När det står att cancern är generaliserad betyder det att cancern har spridit sig
Godartad tumör
En klump av celler som inte innehåller cancerceller. Dvs den kan inte sprida sig.
Gulsot
Är samma som ikterus.
Gynekologisk cellprovstagning
Cellprov från livmodertappen. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Läs mer!

h

Hb
Förkortning för hemoglobin. Det är hemoglobinet i de röda blodkropparna som bär med sig syre från lungan till kroppens celler. När man säger ”blodvärde” menar man ofta hb-värdet.
Hematolog
En läkare som har blodsjukdomar som specialitet.
HER-2
En receptor som styr tillväxt. HER-2-positiv säger man om bröstcancer som har alldeles för mycket HER-2 receptorer. Det finns särskild antikroppsbehandling mot denna typ av bröstcancer. Läs mer!
Hospice
På ett hospice får man vård i livets slutskede.
HPV
Humant papillomvirus.Viruset överförs genom sexuella kontakter och ger en infektion som i de allra flesta fall inte ger symtom och som läker ut av sig själv. Men hos en del kvarstår infektionen och kan så småningom ge cellförändringar, vilka i sin tur kan utvecklas till cancer.

i

Ikterus
Är samma sak som gulsot och innebär att huden blir gul. Gulsot beror på att något sitter i vägen i för galla som ska ut i tarmen vilket gör att gallämnen åker ut i blodet och huden och gör den gul. En vanlig orsak till ikterus/gulsot är att en gallsten fastnat gallsten fastnat i gallgången. Läs mer!
In situ
Betyder "på plats" och innebär att cellerna fortfarande växer på ett och samma ställe, det vill säga inte kan tränga in i organen runt omkring.
Invasiv
Växer in i vävnad runtomkring. Invasiv cancer kan sprida sig.

j

k

Kateter
En slang som för ut någon vätska ur kroppen. Ofta menar man en tunn slang som man sätter i urinröret så att kisset rinner ut.
Koloskop
En slang med en kamera, som förs in genom ändtarmen. Läs mer!
Konvalescens
Tillfrisknande.
Kurativ
Behandling som man får för att bli frisk från cancer. Läs mer!
Kurator
En kurator i cancervården hjälper patienter och deras familjer att hantera sin situation genom samtal och hjälp med praktiska frågor.
Kronisk cancer
När cancern inte kan botas men man kan bromsa sjukdomen med hjälp av mediciner. Man får då det man kallar för palliativ behandling. Många kan leva flera år med kornisk cancer och i bland i flera årtionden. Läs mer!

l

Leukemi
Cancer i de vita blodkropparna.
Lumbalpunktion/LP
Ett prov där läkaren sticker in en tunn nål mellan kotorna i ländryggen, för att få ut ryggmärgsvätska. Den kan skickas på prov för att se om det finns cancer i centrala nervsystemet, eller om det finns en infektion, till exempel hjärnhinneinflammation.
Lymfa och lymfkörtel
Lymfa är vätska som färdas i kroppen i speciella kärl, ungefär som blodkärlen. En stor del av kroppens immunförsvar sker i lymfan. Längs lymfkärlen finns lymfkörtlar eller lymfknutor. Cancer, bakterier eller virus kan fångas in i lymfkörtlarna. De blir då svullna. En vanlig halsinfektion kan göra att lymfkörtlarna på halsen svullnar, när man blir frisk så krymper de igen. Lymfkörtlar som är svullna av cancer är oftast alldeles hårda. När cancer sprider sig är det ofta först till de lymfkörtlar som ligger närmast. Läs mer!
Lymfocyter
En typ av vita blodkroppar.
Lymfom
En form av cancer som börjar i lymfkörtlarna eller lymfceller.
Lymfödem
Lymfödem innebär att en kroppsdel blir svullen när lymfvätska samlas där. Vanligast är att man får lymfödem i en arm eller ett ben. Man kan få lymfödem efter att lymfkörtlar opererats bort eller skadats, till exempel i samband med vissa cancerbehandlingar. Lymfödem kan också vara medfött. Det går inte att bota lymfödem.

m

Malign
Elakartad. Det som är malignt är cancer. (Motsatsen är benign, som betyder godartad). Elakartad/malign och godartad/benign används inte för att beskriva hur aggressiv cancern är.
Malignt melanom
En typ av hudcancer. Läs mer!
Mammografi
En speciell röntgenundersökning för brösten.
Mastektomi
Operation där man tar bort ett bröst. Läs mer!
Median
För mängder med ett ojämnt antal tal är median det mittersta talet om de ordnas i storleksordning. För mängder med ett jämnt antal tal är medianen medelvärdet av de två mittersta talen. För mängden {1, 7, 9, 10, 17} är medianen 9 (medan medelvärdet är 8,8).
Metastas
Cancerceller kan sprida sig med blodet eller lymfan och börja växa på ett nytt ställe i kroppen. Den nya cancertumören kallas då för metastas. Metastasen behåller egenskaper från ursprungscancern, och behandlas utifrån var den kom från början. Därför säger man inom vården till exempel ”bröstcancer med lungmetastaser”, och inte ”bröstcancer och lungcancer”. Den första cancertumören kallas primärtumör.
MR
(Magnetresonanstomografi) En typ av undersökning. Kallas också magnetkamera eller magnetröntgen.

n

Neoadjuvant
Medicinsk tilläggsbehandling som ges före operation.
Neutropen
En speciell sorts vita blodkroppar heter neutrofila granulocyter. De är viktiga i skyddet mot bakterier. Cytostatikabehandling kan göra att antalet vita blodkroppar av den här typen blir väldigt få, i vården säger man att personen är neutropen.
Nevus, naevi
Födelsemärke.
Närstående
Socialstyrelsen definierar att närstående är någon som en person anser sig ha en nära relation till.

o

Onkolog
En läkare som har cancerbehandlingar som specialitet.
Onkologi
Läran om cancer.
Oral
Genom munnen.

p

PAD
Patologisk Anatomisk Diagnos. Dvs vad den mikroskopiska diagnosen visar.
Palliativ behandling
Behandling av cancer som inte går att bota, för att lindra och bromsa sjukdomen. Läs mer!
Palliativ vård
Innebär att man att lindrar cancerns effekter när sjukdomen inte går att bota. Läs mer!
Palpabel/palpera
Som går att känna.
Pankreas
Bukspottskörtel. Bukspottskörteln sitter högt upp i magen. Den bildar enzymer som hjälper till att smälta maten. Bukspottskörteln bildar också insulin. Fungerar inte cellerna som bildar insulin får man diabetes. Läs mer!
Patolog
En läkare som bland annat har som uppgift att bedöma vävnadsprover och cellprover i mikroskop för att ställa diagnos. Det vill säga se om provet är friskt eller om där finns en sjukdom, till exempel cancer. Om provet är taget från en metastas försöker patologen se varifrån cancern kom från början. Läs mer!
PCI
(Prophylactic Cerebral Irridation). I cancervårdssammanhang står PCI för förebyggande strålning av hjärnan.
PET eller PET/CT:
En typ av röntgenundersökning. Den kan bland annat användas för att försöka skilja på cancer och ofarliga förändringar. Undersökningen visar var det finns mycket cellaktivitet i kroppen. Man måste vila före undersökningen så att det inte är så mycket aktivitet i musklerna.
PICC-line
Kateter, alltså en tunn slang, som läggs in i ett blodkärl på armen och som mynnar ut i en stor ven i bröstkorgen. Används för att exempelvis ge cytostatika. Läs mer!
Poliklinisk
När man besöker sjukhuset på dagen, och inte sover kvar (inte är inlagd).
Port/subkutan venport/port-à-cath
En dosa som läggs in under huden för att kunna ge olika mediciner direkt i blodet. Från dosan går det en slang in i ett blodkärl. Med en subkutan venport behöver inte sjuksköterskan leta efter blodkärl varje gång personen ska få medicin, och det är ett säkert sätt att ge cytostatika på.
Profylaktisk
Förebyggande.
Prognos
Hur man tror att det kommer gå med sjukdomen.
Protes
Ersätter en förlorad eller skadad del av kroppen. En höftkula kan bytas ut mot en höftkula av metall, som opereras in och inte syns. Det kan också vara ett lösbröst att lägga i behån efter en bröstcanceroperation.
PSA
Prostataspecifikt antigen. Läs mer!

q

r

Radikal
När läkaren säger att en canceroperation var radikal betyder det att all cancer är borttagen.
Receptor
En receptor är ett protein som fungerar som en mottagare eller dörr till cellen. Särskilda ämnen passar till särskilda receptorer.
Recidiv
Återfall; att cancern kommit tillbaka.
Rektalcancer
Ändtarmscancer. Läs mer!
Rektum
Ändtarm.
Remission
Sjukdomen har minskat. Remissionen kan vara komplett, då har allt försvunnit eller partiell, då har den delvis försvunnet.
Respons
Svar. Onkologer använder begreppet respons för att beskriva om behandlingarna har hjälpt. ”Partiell respons” kan betyda att cancertumörerna har krympt av en behandling, men inte försvunnit helt.

s

Sarkom
Cancer i muskler, brosk eller skelett. Läs mer!
SCVP
SCVP är en förkortning av subkutan venport som är en typ av central infart. SCVP opereras ibland in under huden för att man ska kunna ge mediciner så som cytostatika. Läs mer!
Second opinion
Ett medicinskt utlåtande/undersökning av en annan läkare än den du först träffade.
Sektorresektion
Kirurgen opererar bort den delen av bröstet som cancern sitter i. Läs mer!
Sentinel node
Den lymfkörtel dit lymfan från en cancertumör går först. Vid till exempel bröstcancer opereras den lymfkörteln bort och undersöks för att se om cancern spridit sig. På så sätt behöver man inte alltid ta bort alla lymfkörtlar på platsen. Kallas också portvaktskörtel.
Skiktröntgen
Samma sak som CT (computer tomography) och (DT datortomografi): En typ av röntgenundersökning som är vanlig för att leta efter cancer eller för att kontrollera hur en cancerbehandling verkar. Röntgenbilderna visar kroppen i tunna tvärsnitt. Den som ska göra en skiktröntgen över magen behöver ofta dricka kontrastvätska före, för att tarmarna ska synas bra. Man brukar också få en injektion med kontrastmedel i blodet så att de olika organen i kroppen syns tydligt på bilderna.
Stolpiller
Medicin som stoppas in i ändtarmen.
Stomi
Stomi innebär att tarmen förs ut genom ett hål på magen, där man sätter en påse som samlar upp tarminnehållet.
Subcutan
Under huden.
Symptom/symtom
Ett symptom är det sätt en sjukdom eller skada visar sig på. Symptomen på en förkylning är hosta och snuva. Symptomen på en stukad fot är att det gör ont och blir svullet.

t

Testis
Testikel. Läs mer!
Trombocyter
Blodplättar. Trombocyterna gör så att blodet levrar sig vid en skada.
Tumör
Knöl i kroppen. Ofta används ordet tumör om cancer, men en tumör behöver inte vara cancer. ”Elakartad tumör” är samma sak som cancer. ”Godartad tumör” är inte cancer.

u

Utredning
När läkarna letar efter vilken diagnos det är, alltså vilken sjukdom patienten har.

v

Vaccin
Vaccination är ett sätt att förbereda och träna immunförsvaret. Läs mer!
Ventrikel
Magsäck.
Vävnadsprov
Vid cancer vill man titta på ett vävnadsprov (biopsi), för att veta vilken sorts cancer det är. Då tar man en bit av tumören och undersöker i mikroskop. Olika cancerformer växer på olika sätt. Man färgar tumören och ser vad den har för olika egenskaper. På så sätt kan man till exempel se om tumören verkar växa snabbt eller långsamt. Ett vävnadsprov får man från en operation eller genom att göra en biopsi.

w

x

y

å

ä

ö

Ödem
Svullnad på grund av vätska i vävnader mellan kroppens celler

Ok med kakor? 🍪

Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Nära Cancer är ett nationellt webbstöd för unga som står nära någon som har cancer eller som har dött av sjukdomen. Webbstödet drivs av Region Örebro län och Regionalt cancercentrum Uppsala- Örebro.

  • Logo av Regionalt Cancercentrum Uppsala Örebro
  • Logo av Region Örebro Län Universitetssjukhuset Örebro