Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej är helt förstörd! Och söker svar överallt. Min mamma har haft problem med magen. Har sökt sjukvård flera gånger men man har inte gjort vissa undersökningar som dom borde ha gjort. Nu efter ex antal gånger på akuten och vårdcentralen så gjorde man en CT som visade sig att det var cancer i tjocktarmen och även metastaser i lever och lungor. Hon har nu fått en stomi och man ska göra en koloskopi för att ta en biopsi av tumöret i tarmen. Som man inte har tagit bort. Läkaren säger att det är för att kunna veta vilka cellgifter/cytostatika som man ska kunna sätta in. Man kommer tydligen inte att operera. Varför gör man inte det?? När man sätter in cellgifter brukar dom bita/hjälpa för att bromsa. Kan det vara så att min mamma får något år med oss? Är rädd för sista tiden. Vill inte att hon ska lida. Tycker ni att man ska kolla med olika behandlings alternativ från andra ställen. Eller tror ni detta är det bästa alternativet?? Är desperat. Som alla andra med detta besked.

Svar

Hej

 

Vi förstår din frustration över att inte få veta vad som kommer att hända med din mamma.

 

Det är dock väldigt svårt för oss att svara på hur planeringen ser ut för din mamma och hennes sjukdom eftersom det inte är vi som ansvarar för hennes vård.

 

Ibland gör man den bedömningen att man inte opererar då cancern är spridd utan fokuserar på behandling med cytostatika eftersom man då kan få effekt på hela kroppen (och därmed också där cancern har spridit sig)

 

Cytostatikabehandling kan mycket väl komma att bromsa sjukdomsförloppet

 

 

Vi hoppas att du kommer att få mer information på sjukhuset där din mamma vårdas så att du kan känna dig trygg med de beslut de tar.

 

Det bästa sättet att få det är att du följer med din mamma när hon har kontakt med vården.

 

Om du får mer information kommer du förhoppningsvis känna dig lugnare och inte behöva känna att det finns andra alternativ.

 

 

Hoppas också att du kan prata med din mamma och höra hur hon har uppfattat vad man har diskuterat kring hennes situation.

 

 

Sjukvården kommer att finnas vid er sida under hela sjukdomsförloppet och man får alltid smärtlindring och annan hjälp som behövs för att man inte ska lida.

 

 

Vi hoppas att du har någon i din närhet som du kan prata med om hur du känner.

 

Det är svårt att stå bredvid en nära anhörig när de har drabbats av sjukdom. Hoppas att du har någon i din närhet som du kan prata med om hur du känner.

 

På Nära Cancers sidor finns mer att läsa om att leva nära cancer

 

Vi önskar dig allt gott och hoppas du kommer att få den hjälp och stöd du behöver för att må bättre.

 

Du är välkommen att ställa fler frågor till oss på Nära Cancer.

 

Hälsningar

Nära Cancer

170801