Back to top

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor, kuratorer och beteendevetare, här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)

Besvarade frågor

vad är tumörfeber

vad är tumörfeber

Hej

När man har en tumörsjukdom i kroppen kan det bli något som liknar en inflammation kring själva tumören och då utsöndras olika ämnen i kroppen som kan ge feber

Det är alltså inte en infektion i kroppen som man kan behandla med antibiotika (eftersom en infektion orsakas av bakterier)

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-22

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer , hon dog...

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer , hon dog för 2 veckor Sedan ! Min frågor är , Vad menas med minst två förstagradssläktingar ? Hur nära släkt ska man vara för att cancer ska vara ärftlig ? Min Mamma hade inga systrar , bara 1 Moster och 1 Kusin , dem hade äggstockscancer och bröstcancer , men dog för över 30 år sedan , kan min Mamma ha ärvt cancern efter sin Moster och hennes Kusin ? Min Mors Mamma hade ingen cancer och inte min Min Mammas Mormor heller ! Försökt att läsa mig till allt detta , men det är väldigt svårbegripligt och jag fattar inte detta med släktgren och släkt , så snälla svara så att jag förstår ! Tack på förhand , Mvh / Sara

Hej!

 

När en familjemedlem drabbas av cancer oroar många sig för att cancern ska vara ärftlig. Cancer beror på fel i vår arvsmassa. Men det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egen livstid. Det är därför cancer är vanligare ju äldre vi blir.

 

Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Det kan också vara att någon eller flera i släkten fått cancer tidigare i livet än vad som är vanligt för den cancerformen. 

 

 När man talar om släktgren utgår man från ett släktträd, där en gren är släkten på mammas sida som sedan grenar ut sig vidare. En annan gren är släkten på pappas sida. Förstagradssläkting är det samma som förälder, syskon eller barn.

 

Vid en onkogenetisk mottagning kan man undersöka om en cancer är ärftlig eller inte, och vilka i familjen som i så fall har ärvt de anlagen. Vi rekommenderar dig att ta kontakt med din mammas läkare och tala om din oro. Om läkaren ser att det finns risk att du kan bära på en ärftlig gen kan en remiss skickas till en onkogenetisk mottagning så att en utredning kan påbörjas.

Här kan du läsa mer om Ärftlig cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-20

Hej. Vi fick för några veckor sedan veta att min ...

Hej.

Vi fick för några veckor sedan veta att min mamma har fått en elakartad tumör i tjocktarmen som även har spridit sig till levern. Läkaren har informerat oss om att det tyvärr är omöjligt att operera och att eventuella cellgifter kommer att sättas in för att försöka förlänga livet för min mamma.

Det som är hindret för eventuella cellgifter är att hon har "varbildningar" på tarmen som gör att hennes sänka är oerhört hög och de har nu under 4veckors tid försökt få bort infektionen ch att det ska kapsla ihop sig så att cellgifter kan sättas in. Men detta tyvärr helt utan framsteg.

För att göra en lång historia kort. Hur lång tid har man vanligtvis kvar ifall cellgifter inte skulle kunna sättas in? Läkaren vill inte ge något svar på det mera än att han inte varit med om tidigar fall som levt 10år eller längre.

Sen undrar jag också om det finns något hopp om att få bort infektionen då de hittills int har gjort några framsteg och vet int riktigt har de ska gå vidare :(

Hoppas ni kan ge lite nätter svar än läkaren trots att jag vet att degar omöjligt utan journaler osv..

Hej!

Dina frågor är viktiga, men det är svårt för oss att besvara ingående och vi kan inte uttala oss om prognos.

 

Har man en infektion är det inte helt ovanligt att avvakta med cytostatikabehandling.

 

Det bästa vore att du och kanske någon mer pratar med behandlande läkare för att förstå varför man måste avvakta och vad som kan göras därefter.

 

Hälsningar

Nära Cancer 

2016-09-16

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer och dog a...

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer och dog av det för en vecka sedan ! Min Mormor alltså min Mammas Mamma har inte haft någon cancer , hon dog av naturliga orsaker , men däremot hade min mormors syster , min mammas moster bröstcancer ! Är det inte så att det ska vara tre eller flera kvinnor ur samma släktled / gren i rakt nedåtstigande led för att det ska vara ärftligt ? Räknas min Mormors moster in i samma släktgren som min Mamma, min Mormor och jag själv ? Och om hon gör det hur stor är risken då att jag kan bli drabbad av cancer ? Är orolig över detta så Hoppas på ett svar som jag förstår då det gäller min rädsla över att själv bli drabbad ! Hälsning / Lotta

Hej

Ledsamt att din mamma dött och förstår att du känner en viss oro.

 

Ärftlighet drabbar ungefär 10% av alla cancersjukdomar.

Vid bedömning av ärftlighet tar man hänsyn till ålder vid insjuknandet och typ av cancer hos nära släktingar (ex. mormor, moster, syskon, kusin).

 

Diskutera gärna med din mammas läkare om du behöver utreda om du har en ökad cancerrisk.

 

Du kan läsa mer under rubriken "Om cancer" - Ärftlig cancer.

 

Hälsningar 

Nära cancer

2016-09-14

Hur kan man ta hand om någon som har cancer

Hur kan man ta hand om någon som har cancer

Hej!

 

När någon nära fått cancer känner man sig ofta maktlös och undrar precis som du vad man kan göra för att underlätta för den som blivit sjuk. För att om möjligt bli frisk, får den som blivit sjuk vård från sjukvården. Men det finns ju annat som också är viktigt när någon blivit sjuk. Närheten till människor som står den sjuke nära, blir ofta ännu viktigare än de tidigare var. Hur du ska möta den person som fått cancer och som står dig nära, beror på vad du och den sjuke kommer överens om. Kanske har ni behov av att träffas oftare och prata om det jobbiga. Ibland kan man behöva göra något roligt tillsammans. Kanske att den sjuke tycker att mat inte smakar som den brukar och inte är sugen på något förutom din köttfärssås. Isåfall kanske du kan hjälpa genom att laga din köttfärssås till den som blivit sjuk. Vårt råd är att du pratar med den som blivit sjuk och berättar att du gärna vill hjälpa till med det du kan och att ni tillsammans kan komma på vad som blir bra för er båda. 

 

Det är viktigt att du inte bara tar hand om den som blivit sjuk, utan tar hand om dig själv också. Du kan läsa mer om det under Leva nära cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-13

Hej, Jag är 23 år gammal och min mamma blev för n...

Hej,

Jag är 23 år gammal och min mamma blev för några veckor sedan diagnosticerad med klatskins tumör. Jag har det senaste året varit psykiskt sjuk i depression och ångest, har legat inne på avdelning några veckor under våren och sommaren på grund av ångest och självmordstankar. Jag har under denna tid bott hemma hos mamma när jag inte varit på avdelning. Vi har haft en växelvis nära och växelvis svår relation, men hon har hjälpt och stöttat mig jättemycket under det här året på alla sätt.

De senaste veckorna har jag mått mycket bättre, klarat av att jobba heltid, träffa vänner, vara ute, etc.

Nu är mamma sjuk. Först fattade jag inte hur sjuk hon var. Sedan fattade jag det och blev jätteledsen.

Sedan har jag inte velat vara hemma hos mamma. Dels för att jag tycker att det är jobbigt att hon är konstig av smärtstillande etc, och dels för att jag inte vill bo där. Känner att jag har varit där väldigt mycket. Känner att mamma är lite jobbig.

Hon ringde mig igår för att höra efter vad som händer, varför jag inte vill bo där eller vara där alls, och inte hört av mig eller tänkt på mamma och hennes make.

Jag försökte säga till henne att jag behövde lite utrymme just nu, att det inte är för alltid men just nu.

Hon och jag blev väldigt upprörda av samtalet, och det var väldigt svårt för mig att hänga med i vad som var det hon ville och vad jag tyckte var rimligt. Känner mig som en hemsk person som inte vill vara med min mamma som har cancer, men känner samtidigt att jag inte har något att säga till henne. Jag är rädd att hon ska säga saker som sårar mig. Jag har väldigt mycket ångest över den här situationen, och det känns som att det blir fel hur jag än gör.

Hej!

 

Hur vi reagerar när någon nära fått cancer är olika, beroende på vem vi är, hur vi mår och vilken relation vi har till den som blivit sjuk.

Du skriver att du får mycket ångest över situationen som ni nu befinner er i. Av det du skriver låter det som att du inte riktigt orkar ta in att din mamma blivit sjuk och därför inte har kontakt med henne efter att hon fått sin diagnos. Stämmer det? För att minska ångesten är det alltid bra att möta det svåra så att man får en chans att bearbeta det. Du och din mamma skulle kunna behöva prata med en kurator som skulle kunna hjälpa er igenom den svåra situation som ni nu hamnat i. Har du kontakt med någon kurator/psykolog inom psykiatrin som skulle kunna hjälpa er? Annars kanske det finns en kurator på din mammas klinik eller via Vårdcentralen.

 

Du skriver att du mått dåligt under en period men att du nu mått mycket bättre en tid och att du då klarat av att jobba och träffa vänner etc. Det låter jättebra! Det är bra att behålla sitt vardagsliv så långt det är möjligt även om någon nära drabbats av cancer. Så ha inte dåligt samvete för att du också behöver ta hand om dig själv, även fast din mamma nu blivit sjuk. Gör sådant du gillar och mår bra av. Ha roligt, träffa vänner. Sov ordentligt och motionera. Är kroppen i balans är det lättare att hantera sina känslor. Är du trött och slut, blir allting tungt. Läs mer om det på Leva nära cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-08

När jag var 6 år dog min mamma i cancer. Nu vill j...

När jag var 6 år dog min mamma i cancer. Nu vill jag börja ta p-piller, kan jag det eller är det riskabelt?

Hej.

 

Vid äggstockscancer och vissa bröstcancerformer så har man sett att det finns risker med att använda hormonpreventivmedel, eftersom vi inte vet om din mamma haft bröstcancer eller äggstockscancer så kan vi inte svara på din fråga. Tala med din barnmorska på din ungdomsmottagning/mödravårdcentral så hjälper dom dig att hitta ett lämpligt preventivmedel.

 

Hälsningar

Nära Cancer 

2016-09-07

vad betyder cancer

vad betyder cancer

Hej!

 

Cancer betyder krabba eller kräfta på latin. Förr sa man i Sverige att man fått kräfta, men nu använder vi det mer internationella ordet cancer. Namnet kommer av hur en bröstcancer ofta ser ut, då tumören kan ha en viss likhet med en krabba. Cancer är samlingsnamnet för ca 200 olika sjukdomar.

I Sverige är bröstcancer, prostatacancer, tjock- och ändtarmscancer, lungcancer och hudcancer de vanligast förekommande cancerformerna.

 

Vänliga hälsnignar

Nära Cancer

2016-08-30

Vad är b cancer?

Vad är b cancer?

Hej!

 

Det finns inget som heter b cancer. Det finns dock en typ av lymfkörtelcancer som heter B-cells lymfom. Är det det du menar? På Cancerfondens sida kan du läsa mer om det. 

Om det inte var det du menade får du gärna höra av dig igen!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-08-18.

Hej! Min moster hade bröstcancer när hon var ung....

Hej!

Min moster hade bröstcancer när hon var ung. En liten knöl, fanns inte i körtlar undet armen eller så. Den kom tyvärr tillbaka i skelettet efter 15 år och nu har funnits där i över 4,5 år.

Den finns bara I skelettet och hon har fått behandlingar med olika hormoner i olika perioder utan resultat. Hon fick också cellgifter som hjälpte i början men fick sluta när naglar på händer och fötter släppt. Senast har hon börjat med andra cellgifter/tabletter sedan 4 månader.

Nu visar tumörmarkörer för både CEA och CA-15 tror det heter, att ha minskat från 2700 till 300. Det trodde man på sjukhuset att det skulle hända. Hon fick problem med andra cellgifter och njurarna gillade inte dom. Det ser rätt bra nu och det fungerar och hon mår bra och håret finns kvar.

Hon har haft mycket ont men sedan tre månader har hon någon slags plåster som ska ta bort värken och bytes efter några dagar. Hon har nu ingen ont alls och mår jättebra.

Hört att en del kan leva länge om inte finns dottertumörer av cancer i lever eller/och hjärnan. Är det sant att det finns olika slags cancerceller och hennes är snällare än vanliga?

Hon fick aldrig någon annan behandling än operation för 19 år sedan för knölen var så liten. Hon trodde hon var frisk när cancer inte kom tillbaka efter fem år. Hur vanligt är det att bröstcancer kommer tillbaka efter femton år. Låter jättelänge. Läkarna har sagt att det är samma celler i skelettet och att det kommer från bröstet.

Kan det vara så att ingen är 100% frisk ens efter 10-15 år?

Kommer det att gå bra för henne?

Tack för att ni finns!

Vänliga hälsningar

Mia Lena

Hej!

 

Bröstcancer är en av de cancerformer som tyvärr kan återkomma så sent som för din moster.


Det går inte att säga hur det går för din moster, eller hur länge behandlingen kan fungera.Men det är positivt att cancermarkörerna har gått ned!  Man kan i vissa fall behandla framgångsrikt under många år. Men någon gång tar behandlingsalternativen slut. Ibland för att cancern inte svarar och ibland för att kroppen inte klarar mer behandling. 

 

Vi hoppas att din moster kommer forstätta svara bra på den behandling hon får!

 

Vänliga hälsingar

Nära Cancer

2016-08-18

vad är tumörfeber

Hej

När man har en tumörsjukdom i kroppen kan det bli något som liknar en inflammation kring själva tumören och då utsöndras olika ämnen i kroppen som kan ge feber

Det är alltså inte en infektion i kroppen som man kan behandla med antibiotika (eftersom en infektion orsakas av bakterier)

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-22