Back to top
image-1

Nära Cancer

Den här sidan är till för dig som är ung och står nära någon som har cancer. Här möter du andra unga i liknande situation och kan få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal. Kunskap i området får du här både genom texter, filmer och radioprogram. Välkommen till Nära Cancer!

image-2

Du är inte ensam

När din mamma, farfar eller bästa vän får cancer kanske det känns som att ingen förstår det du går igenom. Men det finns många unga som är med om liknande saker som du. Dela dina tankar i forumet. Lyssna på skådespelaren Olof Wretlings erfarenheter i ”Hopp & sorg” och läs om Annika och Julia i ”Leva nära cancer”.

image-3

Våga prata om cancer

Våga fråga så får du svar, verkligheten är ofta mindre skrämmande än du tror. Visste du att de flesta som får cancer blir friska igen? Att det inte är cancer som gör att man tappar håret? Att cancer inte smittar? Lär dig mer genom att se filmen ”Så funkar cancer” med Eva Funck i ”Om cancer”.

image-4

Alla känslor är tillåtna

Var ärlig mot dina känslor. Den som vågar vara riktigt ledsen kan också orka vara riktigt glad. Lyssna in dig själv och släpp förutfattade meningar om vad andra känner och tänker. Prata med varandra och våga vara nära.

Se fler inlägg och skapa egna

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor, kuratorer och beteendevetare, här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)

Besvarade frågor

hej nu har min farbror jocke slutat med cellgiftta...

hej nu har min farbror jocke slutat med cellgifttabletter och dem såg inget på röntgen han ska prova utan tabletterna ett tag och se om han blir helt frisk men vi får hålla tummarna och tår hoppas inte cancer kommer tillbaka men en fråga hur länge kan det dröja om han får cancer igen?

Hej

Av din fråga uppfattar vi att din farbror har fått en så kallad adjuvant behandling och att man då räknar med att han är frisk efter behandlingen. Har man haft cancer finns dock en viss risk för återfall och därför får patienter komma på regelbundna kontroller en tid efteråt.

Har du pratat med din farbror om dina funderingar? Han kanske har diskuterat eventuella förväntningar och behandlingsresultat med sin läkare och kan besvara dina frågor.

Med vänlig hälsning

Nära Cancer
2015-07-31

Hej min vän är cancer sjuk hennes cancer började i...

Hej min vän är cancer sjuk hennes cancer började i livmodern å nu har hon i hela kroppen nästan.

Och hon är bara 34 år.

Nu undrar jag hur länge ska hon orka ?

Läkarna säger att dem inte kan göra något mer,alltså det är slutskedet.

:(

Hej!

 

Det är svårt att uttala sig i hur länge din vänninna kommer att orka då det är många individuella faktorer som spelar in och påverkar livslängden. Den som bäst kan svara på dina funderingar är din väninna och hennes vårdgivare. Om du vill läsa mer så kan du gå in på Nära Cancers sida När cancer inte går att bota eller på www.cancerfonden.se

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

2015-07-23

Hej jag är tjej på 19år. Jag fick veta i april maj...

Hej jag är tjej på 19år. Jag fick veta i april maj någon gång där. Att min morfar hade åkt in akut till lasarett. För han hade svårt och andas, minndes ingenting, var trött och slö. Han hade varit på vårdcentralen innan. Där han fick medicin mot lunginflammation, men det var inte det han hade. Han började spy blod. Så han fick åka in. Där dom på sjukhuset tog massa rönken bilder på hans lungor, och tog massa blod prover. Han gick ner i vikt. Han flyttades veckan efter till universitet sjukhuset, där dom kollat och tog nya rönken bilder. Där det visade sig att han hade cancer i matstrupen, bröst benet, och utanför lungorna. Han åt inte så mycket i början. Men har börjat och ätit nu. Ha. Fick först cellgifter då han började må dåligt och spy av det, och sen när han skulle få strålning fick han inne det på en gång. För han hade mått så dåligt innan. Men nu har han fått det. Han åkte hem på helgerna och fick alltså permis. Men nu får han vara hemma,kredit när han behöver eller ska ha behandling. Dom har nu fått vetat att det är en elakartad cancer han har.

Livet är så fucking orättvist. Varför ska den där cancern ens få finnas för? Om morfar dör dör jag. Men jag ska inte vara så svag, jag ska leva för hans skull.

I börja. Kunde jag drömma om honom, och att jag dog. Jag kunde inte ens koncentrera mig på ammat än honom. Jag tänker på honom hela tiden. Han är mitt allt. Har inte ens pratat med honom. Fast jag vet att han är cancer sjuk.

Jag vet inte vad jag kan säga, vill inte säga fel. Jag kan tänka på honom rätt så ofta, och gråta mig till sömns. Gjorde det mycket i början. Men inte så mycket nu.

Kram Amanda 19år

Hej Amanda!

 

Vi förstår att det är jobbigt att din morfar blivit sjuk. Du skriver att du inte pratat med honom om det, att du inte vill säga fel. Eftersom du bryr dig så mycket om din morfar och mår dåligt av situationen, tänker vi att det är mycket bättre för er båda om ni får prata om det. Du behöver inte tänka att du ska säga något särskilt för att det ska bli "rätt" och det gör inget om du visar din morfar att du är ledsen. Om ni pratar om det kan ni fortsätta vara nära varandra, istället för att inte prata och därmed riskera att glida ifrån varandra när ni behöver varandra som mest.

 

Vi har även publicerat ditt inlägg på vårt fourm, då det då finns möjlighet för dig att få stöd av andra unga i liknande situation.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-07-10.

min bröst är en stören den ena och jag vågar inte ...

min bröst är en stören den ena och jag vågar inte fråga mina föreldrar : 12år tjej

Hej!

 

När man, som du, är på väg in i tonåren händer det mycket i kroppen. Brösten utvecklas och menstruationen kommer igång. Att det ena bröstet är lite större än det andra är inget som är konstigt, de kan växa ojämnt. Hos vissa förblir brösten olikstora hela livet, men oftast jämnas skillnaden ut över tid.

 

Du kan läsa mer om bröstens utveckling under puberteten här.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer 2015-06-29

Jag är elva och har ibland ont i bröstet och så ka...

Jag är elva och har ibland ont i bröstet och så kan det göra ont att andas är det cancer?Jag får panik

Hej!

 

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 11 år fått bröstcancer.

 

I 10-11-årsåldern börjar brösten utvecklas och det är vanligt att de ömmar. Ofta kan man känna knölar. Dessa beror på tillväxten och hormoner.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-06-26

hej jag är ett tjej som är 12år jag har ett knöl p...

hej jag är ett tjej som är 12år jag har ett knöl på brösten och den är mindren den andra kan det orsaka för cancer?

Hej!

 

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 12 år fått bröstcancer.

 

I 12-årsåldern utvecklas fortfarande brösten och det är vanligt att man känner knölar som beror på tillväxten och hormoner.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-06-26

Min mormor hade cancer och gick bort.. Mår så himl...

Min mormor hade cancer och gick bort.. Mår så himla dåligt och vill inte tänka på de för då gråter jag bara. Hur ska jag göra/tänka?

Hej!

 

När någon vi tycker om och som står oss nära dör drabbas vi av sorg. Sorg är en känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Du skriver att du mår dåligt och att du inte vill tänka på förlusten av din mormor för att du bara gråter då. En sorg kan man inte välja att hoppa över. Den behöver bearbetas. En del personer har svårt att hantera det hela, trycker bort sorgen och tillåter inte sig själva att känna. Sorgen blir då bara fördröjd och kan komma upp till ytan flera år senare. Det är därför alltid mycket bättre att vara ärlig mot sina känslor och tillåta sig själv att känna det jobbiga och bearbeta det när det kommer upp.

 

Det är vanligt att känslorna pendlar fram och tillbaka. Därför sägs det ibland att sorgen är randig. Den ena stunden kan kännas svart, ingenting känns roligt och man känner dig nedstämd. Efter en stund kan det kännas bättre och man kanske skrattar ihop med någon och känner att livet ändå känns ganska bra. Denna pendling kan för en del ske under samma dag medan den för andra sker mellan olika dagar eller perioder. Här kan du läsa mer om sorg och sorgens skiftningar.

 

För att få bearbeta sin sorg är det viktigt att man hittar sin egen "pysknapp" där man får släppa ut de jobbiga känslor man bär på. Läs mer om pysknappar här. Vi rekommenderar dig också att läsa artikeln om bloggaren Underbara-Claras sorg och lyssna på skådespelaren Olof Wretlings radioprogram.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2015-06-25

Hej. Min sambo har cancer och har inte oddsen på s...

Hej. Min sambo har cancer och har inte oddsen på sin sida. Vi har fått veta att det bara är en tidsfråga hur länge hon är kvar i livet. Jag går just nu och väntar på att dagen då allt tar slut ska komma. Jag jobbar men har svårt att kontrollera mitt humör och mina känslor, vet inte hur länge till jag orkar gå till jobbet. Kan man som anhörig sjukskriva sig?

Hej!

 

Vi förstår att du har svårt att samla tankarna på jobbet med tanke på den svåra situation du befinner dig i just nu. Som anhörig till en svårt sjuk har du rätt att ansöka om Närståendepenning från Försäkringskassan. Här kan du läsa mer om hur du gör och var du skickar din ansökan.

 

Sköt om dig!

 

Med Vänlig Hälsning

 

Nära Cancer

2015-06-23

Hej. Min farfar har obotlig cancer. Han bor långt ...

Hej. Min farfar har obotlig cancer. Han bor långt bort, och det gör det väldigt jobbigt för mig. Jag oroar mig så mycket, gråter varje dag. Jag har svårt att njuta av sommarlovet och känner mig deprimerad. Jag har det även jobbigt med kompisar just nu och har ingen som jag kan prata med. Jag tycker det är jättejobbigt att prata med mina föräldrar, och såfort dem nämner något om honom får jag panik och sticker därifrån. Jag är även så orolig för pappa. Jag märker hur dåligt han mår, är rädd att han inte kommer klara leva utan farfar. Snälla, HJÄLP!

Hej!

 

Det låter som du har en riktigt svår situation. Du känner dig ensam, du är orolig för din farfar och även för hur din pappa ska klara sig. Du är inte ensam, och vi hoppas att forumet och övriga sidor här på Nära Cancer kan hjälpa dig. Läs till exempel på Hopp & Sorg.

Vi lägger ut din fråga på forumet, så kan du få stöd av andra i liknande situation.

 

 

Tror du att du kan berätta för din pappa att du känner dig orolig för honom också? Kanske kan han lätta den oron för dig.

 

Vi vill också tipsa om att du kan ringa till BRIS (om du är under 18 år): 116 111. En annan möjlighet är Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60, och nattetid Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80. På dessa ställen är de vana att tala med personer i kris. Du kan vara anonym.

 

Vänliga hälsningar, Nära Cancer

2015-06-18

Hej jag är en kille på 13 år. Jag har haft ont i h...

Hej jag är en kille på 13 år. Jag har haft ont i hjärtat sedan September 2014. Jag har ingen aning om varför? Jag har dryckit energi dryck mycket och då helt plötsligt började jag få ont, det utvecklades några månader senare att jag hostade mycket, jag hostade över 1 månad, det gick aldrig över.. jag misstänkte aldrig något speciellt förens nu när jag har börjat hosta igen, Tror ni att det kan vara lung cancer och att jag har haft ont i lungorna och inte i hjärtat? Snälla svara

Hej

Vi tror absolut inte att du har lungcancer men du bör söka hjälp för dina besvär för att få reda på vad det är som orsakar detta.Vårat råd är att du pratar med någon vuxen som kan hjälpa dig att boka en tid på vårdcentralen.Går du fortfarande i skolan kan du rådfråga din skolsköterska

Hoppas du får hjälp snart så du slipper gå och oroa dig

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-06-12

hej nu har min farbror jocke slutat med cellgifttabletter och dem såg inget på röntgen han ska prova utan tabletterna ett tag och se om han blir helt frisk men vi får hålla tummarna och tår hoppas inte cancer kommer tillbaka men en fråga hur länge kan det dröja om han får cancer igen?

Hej

Av din fråga uppfattar vi att din farbror har fått en så kallad adjuvant behandling och att man då räknar med att han är frisk efter behandlingen. Har man haft cancer finns dock en viss risk för återfall och därför får patienter komma på regelbundna kontroller en tid efteråt.

Har du pratat med din farbror om dina funderingar? Han kanske har diskuterat eventuella förväntningar och behandlingsresultat med sin läkare och kan besvara dina frågor.

Med vänlig hälsning

Nära Cancer
2015-07-31

 

Snacka

Snacka är till för dig som är mellan 15 och 30 år och står nära någon som har cancer. På Snacka kan du få personlig kontakt med någon annan som befinner sig i en liknande situation.

 

På Nära Cancers sida på Mina Vårdkontakter kan du anmäla dig som Snacka-kompis. Sedan ordnar vi så att du får kontakt med någon annan som också anmält sig. Ni får varandras förnamn och mejladress, övriga uppgifter stannar hos oss. Ni bestämmer sedan själva på vilket sätt kontakten ska fortsätta.

Klicka här för instruktioner

 

 

Logga för Mina vårdkontakter

 

 

Att tänka på:

Respektera det förtroende du fått av Nära Cancer och din Snacka-kompis. Lämna inte ut uppgifter om din Snacka-kompis till någon annan.

 

Iaktta vanliga säkerhetsåtgärder i dina kontakter på nätet och i verkligheten. Bra tips finns på UMO.se. Vi skickar alltid ett meddelande genom Mina vårdkontakter till båda personer som vi matchat.

 

Vill du ha kontakt med fler Snacka-kompisar kan du anmäla dig på Mina vårdkontakter igen.Om du inte vill fortsätta kontakten med din Snacka-kompis så behöver du inte!

 

Om du eller din Snacka-kompis har behov av mer stöd,om du undrar över något eller behöver hjälp att komma in på Mina vårdkontakter, så tveka inte att höra av dig till oss.

 

Mer om Snacka.

Varför Mina vårdkontakter?