Back to top
image-1

Nära Cancer

Den här sidan är till för dig som är ung och står nära någon som har cancer. Här möter du andra unga i liknande situation och kan få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal. Kunskap i området får du här både genom texter, filmer och radioprogram. Välkommen till Nära Cancer!

image-2

Du är inte ensam

När din mamma, farfar eller bästa vän får cancer kanske det känns som att ingen förstår det du går igenom. Men det finns många unga som är med om liknande saker som du. Dela dina tankar i forumet. Lyssna på skådespelaren Olof Wretlings erfarenheter i ”Hopp & sorg” och läs om Annika och Julia i ”Leva nära cancer”.

image-3

Våga prata om cancer

Våga fråga så får du svar, verkligheten är ofta mindre skrämmande än du tror. Visste du att de flesta som får cancer blir friska igen? Att det inte är cancer som gör att man tappar håret? Att cancer inte smittar? Lär dig mer genom att se filmen ”Så funkar cancer” med Eva Funck i ”Om cancer”.

image-4

Alla känslor är tillåtna

Var ärlig mot dina känslor. Den som vågar vara riktigt ledsen kan också orka vara riktigt glad. Lyssna in dig själv och släpp förutfattade meningar om vad andra känner och tänker. Prata med varandra och våga vara nära.

Se fler inlägg och skapa egna

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor, kuratorer och beteendevetare, här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)

Besvarade frågor

Hej jag är en tjej på 27 år och dom har hittat för...

Hej jag är en tjej på 27 år och dom har hittat förtätningar i mina lungor. Kan detta vara cancer? Två släktingar på pappas sida har dött i cancer. Är det ärftligt när båda två dog av lungcancer ? Mvh Anna

Hej.

 

Tyvärr kan vi inte gå in på enskilda fall. Fråga den läkare som berättat för dig att du har förtätningar i dina lungor. Lungcancer är ingen ärftlig sjukdom. Här kan du läsa mer om lungcancer.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-02-10

Kan man vara 12 år och ha muncancer?

Kan man vara 12 år och ha muncancer?

Hej.

 

Nej, man kan inte få muncancer när man är 12 år.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2016-02-10

kort sagt så har jag förlorat min fina mamma i can...

kort sagt så har jag förlorat min fina mamma i cancer, hon gick bort 3 januari 2015, lite mer än ett år sen. Jag mår fortfarande dåligt över detta, och kämpar på. Är det konstigt att jag fortfarande är ledsen osv, eftersom det är många som säger att de vanligtvis är första året som är tyngst. Mina lärare förstår inte riktigt heller, därför undrar jag.

Hej!
 
När någon man älskar dör drabbas man av sorg. Hur sorgen känns är individuellt. Att man pratar om att första året oftast är värst bygger på att man måste igenom årets alla högtidsdagar och traditioner utan den som dött. Men därmed har inte sorgen gått över efter ett år.
Det är olika när och hur sorgen yttrar sig hos olika personer. Om den som dött varit sjuk länge kan det för vissa kännas som en lättnad då de nu slipper oroa sig för den som var sjuk. Det värsta som kunde hända har hänt då personen nu dött. Av att slippa oron kan det nu kännas som en lättnad. För dessa personer flyter livet ofta på ganska bra efter begravningen även om sorgen och saknaden finns. För andra kommer den tyngsta sorgen i samband med dödsfallet och att sorgen sedan blir lättare och lättare att bära.
 
När man drabbats av sorg är det vanligt att känslorna pendlar fram och tillbaka. Därför sägs det ibland att sorgen är randig. Den ena stunden kan kännas svart, ingenting känns roligt och man känner dig nedstämd. Efter en stund kan det kännas bättre och man kanske skrattar ihop med någon och känner att livet ändå känns ganska bra. Denna pendling kan för en del ske under samma dag medan den för andra sker mellan olika dagar eller perioder. En bild som man kan likna en sorg vid är en svartvit streckkod. Tänk dig att streckkoden ofta har många starka, breda svarta streck och tunnare smala vita i början av sorgen. Man sörjer mycket och saknaden är stor. Sorgen och saknaden kommer alltid att finnas kvar. Men ju mer tiden går desto mer tjocka vita streck blir det i streckkoden och de svarta blir smalare och smalare tills de i slutet av streckkoden bara är tunna svarta linjer. I streckkoden kommer det ibland komma in tjocka svarta streck efter flera tunna svarta och vita. Det är vid tillfällen i livet då sorgen och saknaden av olika anledningar blir extra stor. Din sorg och saknad efter din mamma kommer alltid att finnas kvar, men det kommer bli lättare att bära sorgen med tiden. Lyssna på dig själv och var ärlig mot dina känslor. Det vill säga: var glad när du är glad, gråt när du är ledsen, var arg när du tycker att det är orättvist att din mamma dog.
 
Här kan du läsa mer om sorg och sorgens skiftningar. I vår kommer vi starta stödgrupper för unga sorg. Läs mer om det här: stödgrupp 
 
Vänliga hälsningar
 
Nära Cancer
2016-02-09.

 

Hej! Jag har fått som en mörkare fläck på ryggen b...

Hej! Jag har fått som en mörkare fläck på ryggen bredvid en leverfläck, den är ca 0,5 cm stor och kliar, undrar om jag kan ha fått hudcancer? Och är cancer ärftligt för både min mormor, morbror och kusin har fått cancer och känner mig lite orolig :/

Hej

Alla leverfläckar som förändras till form,färg,blöder eller kliar bör man visa upp för en läkare. Det behöver inte betyda att det är cancer men man ska ändå söka för en bedömning

Din fråga om ärftlighet hänvisar vi till vår sida där vi skrivit om cancer och ärflighet

 

Vänliga hälsning

Nära Cancer

2016-02-05

Hej min pappas har gått bort Och min mamma har ca...

Hej min pappas har gått bort

Och min mamma har cancer vad går man?

Hej!

 

Det låter som en jobbig situation för dig att din pappa dött och att din mamma nu drabbats av cancer. Vet du om att de flesta som får cancer blir friska igen? Även fast man vet det kan känslan pendla mellan hopp och hopplöshet. Det är fullt naturligt.

 

När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Det är viktigt att du tillåter dig själv att känna och få utlopp för dina känslor, vilket gör att du mår bättre i längden. Det är också viktigt att du tillåter dig själv att sörja både att din pappa dött och att din mamma blivit sjuk. Det var ju inget du ville skulle hända.

 

När blev din mamma sjuk? Är hennes cancer spridd till andra delar av kroppen? Går du i skolan och bor hemma med din mamma eller har du flyttat hemifrån och jobbar/pluggar? För att kunna svara mer specifikt på din fråga skulle vi behöva ha mer information om dig. Om du vill får du gärna skriva fler frågor här. Du kan också skicka ett mejl till oss på kontakt@naracancer.se så ska vi försöka hjälpa dig.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2016-02-02

Hej! Jag undrar hur stor är risken för återfall?? ...

Hej! Jag undrar hur stor är risken för återfall?? efter radikal lungcanceroperation( skivepitell) ingen spridning, tumör 6,5 gått på adjuvant beh 4st

Mvh ML

Hej

Det är väldigt svårt att svara generellt på din fråga angående risken för återfall.Vi råder dig att fråga den behandlande kliniken som har mer fakta om den berörda patienten

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 2016-02-01

Hej! En moster till mig hade vätska i lungorna och...

Hej!

En moster till mig hade vätska i lungorna och när de tömde vätskan hittde man cancerceller i den. Är det metastaserande cancer eller kan det vara cancerceller utan någon modertumör?

Mvh

DE

Hej

Din moster kommer att få besked när man har analyserat vätskan från lungorna.Det går inte för oss att säga vilket det är utan man måste invänta svaret. Förmodligen har hon en läkarkontakt som kommer att berätta för henne och därefter vilken slags behandling man kan ge henne

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 2016-02-01

Hej för ett tag sedan så tog jag bort en polyp på...

Hej för ett tag sedan så tog jag bort en polyp på livmoderhalsen som var av elak sort. Koniseringen visade att allt togs bort radikalt. Har även gjort mr och dt röntgen som inte visa nåt och en pin som visa att allt såg bra ut. Men nu får jag göra en pet-ct innan jag ska operera bort livmoder äggstockar mm. Varför får jag göra en sån?

Hej!

 

Vi kan tyvärr inte gå in på enskilda fall, eftersom du har en kontakt med sjukvården så hänvisar vi dig dit.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-29

Hej får man sola solarium när man går på cytesrati...

Hej får man sola solarium när man går på cytesratika behandllinbg

Hej.

Vi brukar rekommendera att undvika solning när en person får cytostatikabehandling eftersom vissa cytostatika kan ge pigmentförändringar.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-29

om cancern har spridit sig i halva magen är risken...

om cancern har spridit sig i halva magen är risken stor att det är kört nu eller kan man blir frisk igen även om man tar cellgifttabletter tänkte på min farbror som fick beskedet i torsdag tror jag men jag vet inte hur det blir

Hej.

 

Ibland går det att bota cancer som har spridit sig men det beror på vilken cancer din farbror har. Ibland får man cytostatika som gör att personen blir frisk från sin cancer och ibland får personen cytostatika för att förlänga livet. Om du inte känner att du fått svar på din fråga kan du återkomma med en ny fråga.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-27 

Hej jag är en tjej på 27 år och dom har hittat förtätningar i mina lungor. Kan detta vara cancer? Två släktingar på pappas sida har dött i cancer. Är det ärftligt när båda två dog av lungcancer ? Mvh Anna

Hej.

 

Tyvärr kan vi inte gå in på enskilda fall. Fråga den läkare som berättat för dig att du har förtätningar i dina lungor. Lungcancer är ingen ärftlig sjukdom. Här kan du läsa mer om lungcancer.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-02-10

=

Det finns flera sätt att hitta någon att prata med!

Kontakt där du bor

Listor för varje län med vårdpersonal eller föreningar som kan hjälpa dig rätt.

 

Stödgrupp på nätet

Du som har förlorat en förälder kan anmäla dig till vår stödgrupp.

 

Snacka

Snacka är till för dig som är mellan 15 och 30 år och står nära någon som har cancer. På Snacka kan du få personlig kontakt med någon annan som befinner sig i en liknande situation.

 

På Nära Cancers e-tjänster på 1177.se kan du anmäla dig som Snacka-kompis. Sedan ordnar vi så att du får kontakt med någon annan som också anmält sig. Ni får varandras förnamn och mejladress, övriga uppgifter stannar hos oss. Ni bestämmer sedan själva på vilket sätt kontakten ska fortsätta.

 

Klicka här för instruktioner

 

1177.se e-tjänster

 

Att tänka på:

Respektera det förtroende du fått av Nära Cancer och din Snacka-kompis. Lämna inte ut uppgifter om din Snacka-kompis till någon annan.

 

Iaktta vanliga säkerhetsåtgärder i dina kontakter på nätet och i verkligheten. Bra tips finns på UMO.se. Vi skickar alltid ett meddelande genom 1177 e-tjänster till båda personer som vi matchat.

 

Vill du ha kontakt med fler Snacka-kompisar kan du anmäla dig på e-tjänsterna på 1177 igen.Om du inte vill fortsätta kontakten med din Snacka-kompis så behöver du inte!

 

Om du eller din Snacka-kompis har behov av mer stöd,om du undrar över något eller behöver hjälp att komma in på e-tjänsterna på 1177.se, så tveka inte att höra av dig till oss.

 

Mer om Snacka.