Back to top
image-1

Nära Cancer

Den här sidan är till för dig som är ung och står nära någon som har cancer. Här möter du andra unga i liknande situation och kan få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal. Kunskap i området får du här både genom texter, filmer och radioprogram. Välkommen till Nära Cancer!

image-2

Du är inte ensam

När din mamma, farfar eller bästa vän får cancer kanske det känns som att ingen förstår det du går igenom. Men det finns många unga som är med om liknande saker som du. Dela dina tankar i forumet. Lyssna på skådespelaren Olof Wretlings erfarenheter i ”Hopp & sorg” och läs om Annika och Julia i ”Leva nära cancer”.

image-3

Våga prata om cancer

Våga fråga så får du svar, verkligheten är ofta mindre skrämmande än du tror. Visste du att de flesta som får cancer blir friska igen? Att det inte är cancer som gör att man tappar håret? Att cancer inte smittar? Lär dig mer genom att se filmen ”Så funkar cancer” med Eva Funck i ”Om cancer”.

image-4

Alla känslor är tillåtna

Var ärlig mot dina känslor. Den som vågar vara riktigt ledsen kan också orka vara riktigt glad. Lyssna in dig själv och släpp förutfattade meningar om vad andra känner och tänker. Prata med varandra och våga vara nära.

Se fler inlägg och skapa egna

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor, kuratorer och beteendevetare, här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)

Besvarade frågor

Hej! Min farmor fick bröstcancer när hon var i 20-...

Hej!

Min farmor fick bröstcancer när hon var i 20-års åldern, jag är nu 20 och undrar hur stor chans det är att jag kanske har ärvt det?

Kan man också få reda på om man har den genen som orsakar det?

Tack för svar!

Hej!

 

Vi får många frågor om just ärftlighet. Många delar din oro när cancer finns eller har funnits inom familjen. Utav all cancer som finns är det endast ca 10 % som är ärftlig.

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken Om cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

 

2015-11-28

Hej! Min 23åriga syster har cancern ewing sarkom. ...

Hej! Min 23åriga syster har cancern ewing sarkom. Hon fick för ett år sedan en tumör i höften och sedan utvecklade sig till lungor och hjärta. Hon har tömt vätska 2 gånger. Första gången var det två liter och nu var det tre. Nu har läkarna gjort prover och proverna visar att tumörerna blivit större i lungorna och hon har väldigt svårt att andas. Nu ska dom ge ett sista försök med strålning (cellgiftsbehandlingen hjälpte inte) och hjälper inte det så är det "slutet" jag är så jävla rädd för att förlora min syster, hon är ett år äldre än mig och vi delar allt tillsammans. Jag har nu tänkt börja ge henne kollodialt silver och hoppas att det kan ge någon effekt. Vad ska man göra? Hur ska jag klara mig? Tack.

Hej!

 

Vi förstår att det är en jättesvår situation för dej nu när din syster, som du står så nära, har blivit sjuk.

 

Vi tänker att det är bra och viktigt för dej att det finns någon som du kan prata med. Någon som du har förtroende för och som du kan berätta för om dina tankar och hur rädd du är att förlora henne. Finns det ingen där för dej i din familj eller bland dina vänner kan du söka hjälp hos till exempel en kurator. Kanske finns det kurator på den klinik på sjukhuset där din syster behandlas, på din vårdcentral, företagshälsovård eller på din skola (om du pluggar).

 

Vi förstår att du vill det bästa för din syster och att ni letar alla möjligheter som finns. Kollodialt silver har inte visat effekt mot cancer i vetenskapliga studier och det är inte tillåtet som kosttillägg då det kan vara giftigt. Du kan läsa mer om det hosLivsmedelsverket.

 

 

Här på näracancers sidor har vi förslag att du kikar på Leva nära cancer och Hopp och sorg. Kanske hittar du där något som kan vara till stöd för dej.

 

 

Vänliga Hälsningar

Näracancer

2015-11-19

Kan man vara 12 år och ha bröstcancer?

Kan man vara 12 år och ha bröstcancer?

Hej!

 

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 12 år fått bröstcancer.

 

I 12-årsåldern utvecklas fortfarande brösten och det är vanligt att man känner knölar som beror på tillväxten och hormoner.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-11-23

Min morfar har dog i cancer för ett par år sen och...

Min morfar har dog i cancer för ett par år sen och nu har min mormor med stor sannolikhet cancer, hur stor chans är det att jag kommer att få cancer?

Hej!

 

Vi får många frågor om ärftlighet till Nära cancer. Det är förstås en oro som finns hos alla er som är anhöriga till någon som har eller har haft en cancersjukdom.

 

Det är viktigt att känna till att det endast är en liten del (ca 10%) av alla cancersjukdomar som faktiskt är ärftligt betingade.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer här.

 

Hälsningar

Nära cancer

2015-11-19

Hej jag är en tjej på åta års åldern.Min mormor ha...

Hej jag är en tjej på åta års åldern.Min mormor har lungcancer. Mormor mår inte bra.Hon sover mest och äter inte så mycket. Jag pratar med mina kompisar om min mormor.Mina fröknar vet om det och mina fritids fröknar också.Jag har inga störe frågor direkt men ja.Min fröken hjälper verkligen mig.Dom bryr sig.Hoppas att ni läser.

Hälsningar Siri.

Hej

Vad fint du beskriver att dina vänner och fröknar stöttar dig. Det betyder så mycket att  någon bryr sig om hur man mår när någon man tycker om är sjuk.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-11-17

Tumörfeber är slutet nära då

Tumörfeber är slutet nära då

Hej!

 

Tumörfeber är ett fenomen där cancer ger feber, inte som i vanliga fall en infektion. Ofta så svänger febern kraftigt under dygnet.

 

När en person får tumörfeber kan man säga att sjukdomen är inne i en aktiv fas. Men det säger inte så mycket om hur det ska gå i framtiden. Det beror på om det finns någon cancerbehandling som kan fungera för den situationen eller inte.

 

Om det går att bromsa cancern kommer febern att försvinna.

 

Om det inte finns någon behandling som kan bromsa cancern så kan kortison eller antiinflammatoriska värktabletter ofta mildra febern.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-11-16

Min mamma har fått AML vilket inte säger mig någon...

Min mamma har fått AML vilket inte säger mig någonting. De säger att det är ganska ovanligt. Hon har haft leukemi två gånger innan och var äntligen nästan friskförklarad tills detta vände. Hur stor är sannolikheten att hon överlever? Vill gärna veta då jag går runt och tänker det värsta eftersom hon redan haft leukemi två gånger innan...

Hej.

 

Chansen till bot varierar då det finns olika typer av AML men det krävs många och långa behandlingar. Har du pratat med din mammas läkare så du får möjlighet att ställa dina frågor? Hen kan ge mer specifik information om din mammas situation. Här kan du läsa mer om AML.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-11-12

kan en fettknöl i lungan vara cancer?

kan en fettknöl i lungan vara cancer?

Hej.

 

En fettknöl kan inte vara cancer.

 

Hälsningar Nära Cancer

2015-11-11

Hej min pappa har halstrupscancer och jag undrar, ...

Hej min pappa har halstrupscancer och jag undrar, hur vanlig är detta, är det att varje elfte person som har cancer får det eller vad, och hur stor chans är det på att han dör?

Hej!

 

Cancer i svalget och struphuvudet är väldigt ovanliga sjukdomar. I Sverige diagnostiseras drygt 200 fall av cancer i svalget och något mindre när det gäller cancer i struphuvudet. Av samtliga cancerformer i världen utgör strupcancer (larynxcancer) mindre än 3 %.

 

Den vanligaste behandlingsformen för cancer i svalg och struphuvud är strålbehandling eller operation. Vilken behandling som behövs beror på exakt var cancern sitter och hur stor den är. Ibland behövs både en operation och strålbehandling.

 

Chansen att bli botad från strupcancer beror framförallt på hur stor cancern var när den hittades och om den växt in i andra delar av svalget eller lymfkörtlar. Om man ser till alla som fått strupcancer är ungefär 70% i livet efter 5 år, och då är de botade. En person som har en liten cancer har bättre chanser än så, och en person med en cancer som hunnit växa mer har sämre chanser.

 

Du kan läsa mer i vår översikt om cancer i huvud-halsområdet.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-11-11

Jag, min lillebror och mina två kusiner ska på anh...

Jag, min lillebror och mina två kusiner ska på anhörighetsmöte på Onsdag för min cancersjuka morfar. Jag är äldst, på 14 år och yngst är min lillebror, som är 11. Min morfar har varit sjuk under en lång lång tid, längre än jag levt. Men under det senaste halvåret har cancern spridit sig från njurarna och nu är den i stort sätt överallt.

Så mina kusiner, jag och min bror ska till en kurator på sjukhuset där han ligger och få 'ställa alla frågor som vi undrar över'.

Vad gör man på ett sånt här möte? Hur är jag stark för min yngre familj? Vad ska man ställa för frågor? Något jag inte bör fråga?

Tacksam för svar

Agnes, 14

Hej!

 

Sådana möten brukar anordnas just för att man ska få möjligheten att ställa de frågor man har. Du, din bror och dina kusiner får nu möjlighet att sätta ord på hur situationen är för just er. Det finns inga frågor som man ska fråga eller som är fel att ställa. Det är viktigt att ni får känna att ni får svar på just det ni undrar över. Ibland framkommer många medicinska frågor vid ett sådant här samtal, som kuratorn inte har möjlighet att svara på. Då kan man boka in ett samtal med den sjukes läkare för att säkerställa att man får de svar man behöver få.

 

Du frågar hur du kan var stark inför din bror och dina kusiner. En typ av styrka är att våga visa sina känslor. Det gör ingenting om du blir ledsen under samtalet och att de yngre också blir det då. Det är viktigt att vara ärlig mot sina känslor. Det vill säga att man tillåter sig själv att uttrycka sin ledsamhet ex genom tårar när man är ledsen, skrattar när man är glad osv. Om du blir ledsen under samtalet visar du de yngre att det är ok att ha känslor även när man är tonåring.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-11-10

Hej!

Min farmor fick bröstcancer när hon var i 20-års åldern, jag är nu 20 och undrar hur stor chans det är att jag kanske har ärvt det?

Kan man också få reda på om man har den genen som orsakar det?

Tack för svar!

Hej!

 

Vi får många frågor om just ärftlighet. Många delar din oro när cancer finns eller har funnits inom familjen. Utav all cancer som finns är det endast ca 10 % som är ärftlig.

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken Om cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

 

2015-11-28

=

Det finns flera sätt att hitta någon att prata med!

Kontakt där du bor

Listor för varje län med vårdpersonal eller föreningar som kan hjälpa dig rätt.

 

Stödgrupp på nätet

Du som har förlorat en förälder kan anmäla dig till vår stödgrupp.

 

Snacka

Snacka är till för dig som är mellan 15 och 30 år och står nära någon som har cancer. På Snacka kan du få personlig kontakt med någon annan som befinner sig i en liknande situation.

 

På Nära Cancers e-tjänster på 1177.se kan du anmäla dig som Snacka-kompis. Sedan ordnar vi så att du får kontakt med någon annan som också anmält sig. Ni får varandras förnamn och mejladress, övriga uppgifter stannar hos oss. Ni bestämmer sedan själva på vilket sätt kontakten ska fortsätta.

 

Klicka här för instruktioner

 

1177.se e-tjänster

 

Att tänka på:

Respektera det förtroende du fått av Nära Cancer och din Snacka-kompis. Lämna inte ut uppgifter om din Snacka-kompis till någon annan.

 

Iaktta vanliga säkerhetsåtgärder i dina kontakter på nätet och i verkligheten. Bra tips finns på UMO.se. Vi skickar alltid ett meddelande genom 1177 e-tjänster till båda personer som vi matchat.

 

Vill du ha kontakt med fler Snacka-kompisar kan du anmäla dig på e-tjänsterna på 1177 igen.Om du inte vill fortsätta kontakten med din Snacka-kompis så behöver du inte!

 

Om du eller din Snacka-kompis har behov av mer stöd,om du undrar över något eller behöver hjälp att komma in på e-tjänsterna på 1177.se, så tveka inte att höra av dig till oss.

 

Mer om Snacka.