Back to top
image-1

näracancer.se

Den här sidan är till för dig som är ung och står nära någon som har cancer. Här möter du andra unga i liknande situation och kan få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal. Kunskap i området får du här både genom texter, filmer och radioprogram. Välkommen till Nära cancer!
Hjälp oss bli bättre genom att svara på några frågor. Tack!

image-2

Du är inte ensam

När din mamma, farfar eller bästa vän får cancer kanske det känns som att ingen förstår det du går igenom. Men det finns många unga som är med om liknande saker som du. Dela dina tankar i forumet. Lyssna på skådespelaren Olof Wretlings erfarenheter i ”Hopp & sorg” och läs om Annika och Julia i ”Leva nära cancer”.

image-3

Våga prata om cancer

Våga fråga så får du svar, verkligheten är ofta mindre skrämmande än du tror. Visste du att de flesta som får cancer blir friska igen? Att det inte är cancer som gör att man tappar håret? Att cancer inte smittar? Lär dig mer genom att se filmen ”Så funkar cancer” med Eva Funck i ”Om cancer”.

image-4

Alla känslor är tillåtna

Var ärlig mot dina känslor. Den som vågar vara riktigt ledsen kan också orka vara riktigt glad. Lyssna in dig själv och släpp förutfattade meningar om vad andra känner och tänker. Prata med varandra och våga vara nära.

Se fler inlägg och skapa egna

Hej!

Nära cancer är webbplatsen för dig som är ung och står nära någon som har cancer. Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan (alltid inom en vecka)!

 

Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor, kuratorer och beteendevetare, här ser du vilka vi är.

 

Frågor som inte kommer från dem som står nära någon med cancer har vi ingen möjlighet att besvara.

Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

 

Hälsningar

 

näracancer.se

 

 

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)

Besvarade frågor

Hej. Det är så att en av mina närmaste vänner för ...

Hej. Det är så att en av mina närmaste vänner för några månader sedan fick veta att han har Ewings sarkom. Sen dess har han både varit med om operationer och strålbehandlingar. Eftersom jag inte är familj utan bara nära vän har jag velat stötta honom men vill samtidigt inte tränga mig på. Jag vet inte riktigt hur jag ska prata med honom, om jag ska nämna cancern eller ej. Vill som bara vara där för honom men vet inte hur och är orolig för att jag kliver över mina gränser.

Hej!

 

Vad bra att du vill vara där och stötta din vän. Var inte rädd att du ska tränga dig på. I sådana här sistuationer behöver man sina vänner även om man själv inte orkar vara den som håller kontakten och sträcker ut en hand om hjälp. Visa din kompis att du är där för honom genom att försöka vara som vanligt. Umgås ni som vanligt så kanske din kompis tar upp själv hur han mår och om sin sjukdom. Bli inte ledsen om din kompis inte orkar umgås med dig som förr. Genom att fortsätta fråga så visar du att du vill vara hans vän även när han har det tufft och svårt.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-09-29

Hej! Min pappa har för ca. 2 månader sen fått diag...

Hej!

Min pappa har för ca. 2 månader sen fått diagnosen lungcancer med spridning till lungsäck och även till bröstkorgen. Han har fått behandling med cellgift 2 gånger och vi ska in för en tredje behandling 7:e oktober. Behandlingen är ej botande. Min fråga lyder: När man vet att det inte går att bota varför trappar man då upp cellgiftbehandlingen, alltså ger starkare doser. Är inte risken större att själva behandlingen förkortar överlevnadstiden än cancerns förlopp? Kan inte en mer hurman balans av cellgifttillskott ge en större chans att förlänga livet. Jag försöker att hålla en viss balans till hela förloppet men ibland känns det som att man hellre vill bli av med patienten, om ni förstår vad jag menar? Behandlingen kostar säkert en hel del pengar och resurser så man funderar ju om det oftast blir ett avvägande att försöka göra ett humant och ganska kort slut på ett liv för att kunna lägga resurser på saker som har bättre chanser att lyckas och känns mer kostnadseffektivt? Med vänlig hälsning, Robert

Hej Robert!

 

Din pappa får behandling mot lungcancer, behandlingen är inte botande, utan vad vi i vården kallar palliativ. Palliativ behandling kan förlänga livet och/ eller hjälpa till att lindra symptom av cancern. Det du funderar över är verkligen en av cancerläkarens svåraste uppgifter: när kommer en behandling förlänga livet, och när kommer biverkningarna göra så att man istället förkortar livet?

 

För att göra en så riktig bedömning som möjligt måste läkaren ha kunskap om hur sjukdomen brukar te sig och vad cellgifterna har för biverkningar, men också förstå hur patienten verkligen mår. Det handlar om blodprover och röntgen, men framförallt om vad patienten själv säger.

 

Utifrån din fråga kan det vara så att läkaren tänker att en ny behandling eller högre dos skulle kunna fungera bättre och ge din pappa en chans att må bättre eller leva längre. Känner din pappa sig för dålig för att orka med behandling ska han säga det till sin läkare. Att familjen följer med till läkarbesöket och ger sin syn på situationen hjälper också läkaren att göra en bra bedömning.

 

Att med flit ge en för stark behandling för att förkorta en patients liv är helt emot den etik som finns i vården, och dessutom olagligt. Detta behöver du inte oroa dig för.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2014-09-29

Hej! jag gör ett skol arbete om cancer och jag und...

Hej! jag gör ett skol arbete om cancer och jag undrar hur länge kan man kan ha caner på ett ungefär?

Hej!

 

Det finns många olika cancerformer. En del är väldigt aggressiva och kan göra att en människa dör efter några månader. Andra sorter blir mer som en kronisk sjukdom som man leva med i uppåt tjugo år. Det finns alltså stora variationer.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-25

Om tumören i bröstet är 17mm, hur länge har den fu...

Om tumören i bröstet är 17mm, hur länge har den funnits där då?

Hej!

 

Cancer växer olika snabbt, därför går det inte riktigt att säga hur länge en tumör funnits.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-25

I vintras fick min expojkvän tarmcancer. Jag ställ...

I vintras fick min expojkvän tarmcancer. Jag ställde då upp för honom till 100 %.

Efter operationen slutade han successivt intressera sig för vårt förhållande, slutade till slut att höra av sig och

gjorde slut på ett sms.

I dagsläget känner jag mig sviken och vet inte riktigt hur jag ska gå vidare då jag ältar många frågor inom mig.

varför väljer han bort sin primärgrupp som stod honom närmast då han var som sjukast?

Hej!

 

När en person drabbas av cancer drabbas han/hon i regel också av en kris. Kris kan förklaras med att personens tidigare erfarenheter och kunskaper inte räcker till för att hantera och förstå den situation som han/hon har hamnat i. Man kan känna sig väldigt vilsen i ett sådant läge i livet och en del personer får stort behov av att dra sig undan och vara för sig själv. Här kan du läsa mer om kris.

 

Det kan tänkas att din expojkvän fick ett behov att dra sig tillbaka då han drabbats av både sjukdom och den kris som sjukdomen medför. Det är också vanligt att man vill skydda dem som står närmast. Kan det vara därför han gjorde slut, för att skydda dig? För att du skulle slippa gå igenom det här med honom? När någon blir sjuk ställs allt på sin spets gällande hur man vill leva sitt liv, både för den som blivit sjuk och för den närmaste omgivningen. Utifrån den tanken kan det tänkas att han gjorde slut relaterat till att han omprioriterat.

 

Oavsett varför han gjorde slut är det viktigt att ni får prata om det, om inte annat för att du ska få chans att gå vidare. Vi tycker att du ska höra av dig till din expojkvän och bestämma en tid och plats där ni kan träffas och prata så att du kan få svar på dina frågor!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2014-09-22.

Jag har prostatacancer som jag dock ännu inte har ...

Jag har prostatacancer som jag dock ännu inte har behövt behandla med annat än kontroller. Nu har man upptäckt "något" på ett revben. För att ta reda på om detta är spridd cancer vill man börja medicinera mig med bitulamid (osäker stavning). Detta är en antiandrogen medicin som ska slå ut min produktion av testosteron. Tanken är att om detta "något" slås ut av medicinen, då var det cancer, om "något" finns kvar då är det troligen någonting annat.

Är detta en normal behandling? Jag tycker att det låter som lite "Dr House". Medicineringen har många biverkningar som jag gärna vill slippa. Finns det något alternativt sätt att kolla mitt "något"? Mitt psa-värde ligger relativt stilla på ca 4 men Gleason är på 7.

Hej!

 

Att ta bort testosteron med hjälp av läkemedel som Bikalutamid är nästan alltid första behandlingsvalet vid spridd prostatacancer.

Ibland är det svårt att säkert säga vad små förändringar på röntgen består av, och då kan man välja att sätta in behandling för att se vad som händer. Där måste läkarna förstås göra en avvägning av vad som är sannolikt och även hur mycket biverkningar behandlingen ger.

Vad som är bäst i ditt fall bör du diskutera med din läkare om du känner dig osäker.

Prostatacancerförbundet kan kanske ge dig råd och tillfälle att prata med andra i din situation.

 

Med vänlig hälsning,

Nära Cancer

 

2014-09-19

Finns det några vetenskapliga bevis på hur mycket ...

Finns det några vetenskapliga bevis på hur mycket vaccinet yervoy kan minska tumörerna? Hur många har klarat dig, lever längre?

Hej!

 

Alla läkemedel har testats i vetenskapliga studier innan de börjar användas i vården.

Läkemedlet Yervoy används för att behandla malignt melanom som spridit sig. Man kan inte säga att metastaserna minskar med en viss procent när man behandlas med Yervoy. Istället är det så att för en del personer fungerar läkemedlet inte alls, för en del fungerar det bra under en tid, och för en tredje grupp fungerar det så bra att tumörerna krymper bort. Studierna visar att ungefär var 5:e person som behandlats lever efter två år. Av dem har en del haft så bra effekt att sjukdomen inte syns på röntgen längre och man antar att de kommer leva i många år till. Det finns exempel på personer som lever 10 år efter behandlingen. Eftersom läkemedlet inte funnits så länge så vet vi inte än hur många som det kommer ha så bra effekt för. Vi kan inte heller säga på förhand vilka behandlingen kommer fungera för.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-18

Hej, jag fick precis veta att min mamma har brös...

Hej,

jag fick precis veta att min mamma har bröstcancer och igår berättade hon att hon hade två tumörer, inte bara en. innebär det procentuellt sett att riskerna är fler och större än om hon bara hade en tumör? eller är det samma som om hon bara hade en tumör?

Tack!

Hej!

 

Det är inte alls ovanligt att man hittar flera tumörer i bröstet. Det är inte heller fler risker förknippade med två tumörer i samma bröst än med en ensam tumör.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-18

Finns det några risker med att skaffa barn innan m...

Finns det några risker med att skaffa barn innan man har börjat med cellbehandling?

Hej!

 

Cancerbehandlingar som cellgifter och strålbehandling riskerar att skada foster eller leda till missfall. Därför ska man inte planera att bli gravid under sådan behandling. Efter avslutad behandling är det inte någon ökad risk längre.

 

Efter avslutad cancerbehandling kan det däremot vara svårare att bli med barn, det gäller både för killar och tjejer. Killar som ska få behandling som påverkar fertiliteten ska erbjudas att frysa in spermier innan behandlingen startar. För tjejer finns det olika varianter, det vanligaste är att frysa in ägg. Det kan vara lite mer komplicerat, men alla ska få en möjlighet att diskutera om det finns risk för nedsatt fertilitet och om det går att göra något åt det.

 

Att få barn är ett stort steg och att drabbas av cancer under en sådan process ställer många frågor. En sak att tänka på är vilka möjligheter man har att ta hand om ett litet barn medan en förälder är sjuk eller under behandling.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-09-16

Jag har genomgått cellgiftsbehandling, 6 omgångar ...

Jag har genomgått cellgiftsbehandling, 6 omgångar av taxol var tredje vecka. Jag tappade allt hår på kroppen som återkom efter avslutad behandling. Nu sex månader efter har jag tappat ögonbryn, fransar, håret på benen och under armarna. Undrar om dettta är normalt är ju livrädd att jag ska tappa håret på huvudet med, har ca tre cm hår där.

Hej!

 

Det du beskriver känner vi inte igen som en eventuell biverkan efter genomgången cytostatikabehandling. Om man har avslutat sin behandling och håret har börjat växa igen, brukar man inte tappa det på nytt.

 

Har du börjat med några andra mediciner, antikroppar eller hormoner, som kan påverka hårväxten?

Vi råder dig till att ta kontakt med din läkarmottagning för att få svar

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2014-09-16

Hej. Det är så att en av mina närmaste vänner för några månader sedan fick veta att han har Ewings sarkom. Sen dess har han både varit med om operationer och strålbehandlingar. Eftersom jag inte är familj utan bara nära vän har jag velat stötta honom men vill samtidigt inte tränga mig på. Jag vet inte riktigt hur jag ska prata med honom, om jag ska nämna cancern eller ej. Vill som bara vara där för honom men vet inte hur och är orolig för att jag kliver över mina gränser.

Hej!

 

Vad bra att du vill vara där och stötta din vän. Var inte rädd att du ska tränga dig på. I sådana här sistuationer behöver man sina vänner även om man själv inte orkar vara den som håller kontakten och sträcker ut en hand om hjälp. Visa din kompis att du är där för honom genom att försöka vara som vanligt. Umgås ni som vanligt så kanske din kompis tar upp själv hur han mår och om sin sjukdom. Bli inte ledsen om din kompis inte orkar umgås med dig som förr. Genom att fortsätta fråga så visar du att du vill vara hans vän även när han har det tufft och svårt.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-09-29

Här kan du som är mellan 15 och 30 år och står nära någon som har cancer få en personlig kontakt med någon annan som befinner sig i en liknande situation.

 

På Nära cancers sida på Mina Vårdkontakter kan du anmäla dig som Snacka-kompis. Sedan ordnar vi så att du får kontakt med någon annan som också anmält sig. Ni får varandras förnamn och mejladress, övriga uppgifter stannar hos oss. Ni bestämmer sedan själva på vilket sätt kontakten ska fortsätta.

 

Logga för Mina vårdkontakter

 

Hur går det till?

 

1. Logga in på Mina vårdkontakter www.minavardkontakter.se. Välj om du vill logga in med e-legitimation, mobilt bankID eller med lösenord och sms. Om du väljer att logga in med lösenord, får du ett lösenord hemskickat till din folkbokföringsadress. Detta lösenord ska du spara. Varje gång du vill logga in med ditt lösenord skickas en sms-kod till din mobiltelefon. Med sms-koden loggar du sedan in i Mina vårdkontakter.

 

2. Välj "Vårdmottagningar" till vänster i menyn.

 

3. Under "Hitta och lägg till fler mottagningar" skriver du Nära cancer i sökrutan. Välj "Hela landet" i rull-listen.

 

4. Tryck på Nära cancer och "Lägg till mottagningen" så slipper du söka varje gång.

 

5. Välj tjänsten "Anmälan till Snacka".

 

6. Fyll i formuläret.

 

7. Svar från oss med namn och mejladress till en Snacka-kompis kommer till din inbox på Mina Vårdkontakter. Du kommer alltså behöva logga in en gång till. 

 

Fyll i "Avisering" så får du ett sms eller mejl när vi har svarat dig.

 

8. Nu kan du ta kontakt med din Snacka-kompis!