Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min mammas cancer har spritt sig till hela kroppen och det ser mörkt ut. Jag är rädd för att hela mitt liv kommer gå under när hon går bort. Att jag aldrig kommer känna mig glad igen. Kan man gå vidare och kan jag bli lycklig efter att hon dött? / En 18 åring

Svar

Hej! 

Vi beklagar att din mamma blivit så sjuk! När någon som man står nära dör påverkas man. Det är ofrånkomligt. Hur man påverkas beror på på vem man är som person och vilken relation man har med den som dör. Från början är det ofta jobbigt. Sorgen kommer med kraft och livet känns tungt. Men det är olika för olika personer. För andra kan det vara så att det först känns som en lättnad när den närstående dör. Det kan vara för att den som varit sjuk får slippa lida, men också för att det nu inte kan bli värre. Det värsta (att personen dör) har redan hänt, vilket kan göra att det känns lättare för ett tag. Det är också helt normalt att känna så. 

Men ingen kommer ifrån sorgen när man förlorar en viktig, älskad person. Sorg betyder förlust av något slag. Vi tänker att ni redan nu har påbörjat er sorgeprocess, när ni vet att din mamma inte kommer överleva sin sjukdom. Det är redan nu en förlust av det vanliga livet och en tro på gemensam framtid. Det är därför viktigt att ni får sörja redan nu och kanske också kan få sörja det tillsammans. Här kan du läsa mer om sorg. Du skriver att du är rädd för att ditt liv kommer gå under och att du aldrig kommer känna dig glad igen när din mamma har dött. Så kommer det inte bli. Men du kommer behöva ge din sorg tid. Man brukar säga att sorg är randig. Tänk dig en svartvitrandig streckkod och att du tittar på den från vänster. Redan nu ser du att du har många svarta streck i din kod. De symboliserar din sorg. När din mamma dör kommer du få ett tjockt svart streck i din streckkod, då det troligtvis kommer kännas tungt och svart ett tag. Sedan kommer något tunnt vitt streck. Kanske av att du fikar med en kompis och livet känns lätt för en stund. Efter det kommer fler svarta och vita streck. En del tunna andra tjocka. Om man ser på streckkoden ur ett livsperspektiv, kommer man se att du har många svarta streck nu, men att du kommer få fler och fler tjocka vita streck. Sorgen och saknaden kommer finnas med dig, men den kommer bli lättare att bära med tiden, och du kommer känna dig glad igen.

Här kan du läsa om sorgens olika skiftningar  Att vara rädd för sorgen och hur den kan upplevas är också vanligt, titta gärna på våra illustrerade serie och se om du kan känna igen dig i den. Vi rekommenderar dig att läsa Carl Johans berättelse Han berättar sin historia om hur sorgen finns med men har förändrats med tiden. 

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar 

Nära Cancer