Back to top
image-1

Nära Cancer

- för dig som är ung och står nära någon som har cancer, eller står nära någon som har dött av sjukdomen. Här möter du andra unga i liknande situation och kan få svar på dina frågor av sjukvårdspersonal. Kunskap i området får du här både genom texter, filmer och radioprogram. Välkommen till Nära Cancer!

image-2

Du är inte ensam

När din mamma, farfar eller bästa vän får cancer kanske det känns som att ingen förstår det du går igenom. Men det finns många unga som är med om liknande saker som du. Dela dina tankar i forumet och läs och kommentera vår bloggares inlägg. Lyssna på skådespelaren Olof Wretlings erfarenheter i ”Hopp & sorg” och läs om Annika och Julia i ”Leva nära cancer”.

image-3

Våga prata om cancer

Våga fråga så får du svar, verkligheten är ofta mindre skrämmande än du tror. Visste du att de flesta som får cancer blir friska igen? Att det inte är cancer som gör att man tappar håret? Att cancer inte smittar? Lär dig mer genom att se vår film ”Så funkar cancer” med Eva Funck.

image-4

Alla känslor är tillåtna

Var ärlig mot dina känslor. Den som vågar vara riktigt ledsen kan också orka vara riktigt glad. Lyssna in dig själv och släpp förutfattade meningar om vad andra känner och tänker. Prata med varandra och våga vara nära.

Se fler inlägg och skapa egna

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)

Besvarade frågor

Hej Jag vill veta. Hur vet man om man har cancer

Hej

Jag vill veta. Hur vet man om man har cancer

Hej!

 

Det finns inget enkelt svar på din fråga, hur man vet om man har cancer?

Statistiskt sett får en tredjedel av Sveriges befolkning cancer någon gång under sin livstid. Dock kan sjukdomen uppkomma i princip var som helst i kroppen och symptomen på cancer skiljer sig därför mycket åt.

 

Cancer är en sjukdom som ökar i risk ju äldre man blir, så att barn och ungdomar insjuknar i en cancersjukdom är ovanligt. Det finns inget blodprov eller någon annan undersökning som kan visa om man har cancer någonstans i kroppen innan sjukdomen har uppkommit.

Har man symptom på någonting som inte känns friskt får man vända sig till vårdcentralen i första hand. Därifrån kan man sedan remitteras till sjukhuset för ytterligare undersökningar, röntgen och provtagningar om det skulle vara aktuellt.

 

Av alla sjukdomssymptom som människor söker vård för är det dock väldigt få som diagnostiseras med cancer.

 

Vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer

 

2019-01-16

Jag har en fråga som jag vill Få svar på. Hur mång...

Jag har en fråga som jag vill Få svar på. Hur många seljgifter finns det mot cancer 😐 snälla svara jag vill veta

Hej!

 

Cellgifter eller cytostatika som det egentligen heter är en behandlingsmetod som används för många olika cancersjukdomar. 

Exakt hur många som finns är svårt att svara på, men kombinationen av olika preparat gör att det finns hundratals variationer av cellgifter för olika sjukdomstillstånd. 

 

Du kan läsa mer om cytostatika (och andra cancermediciner) under rubriken Om cancer.

 

Du får gärna höra av dig igen om du har fler frågor om någon specifik diagnos och behandling.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2019-01-14

vem var den förste som fick cancer?

vem var den förste som fick cancer?

Hej!

 

Cancer är en tumörsjukdom. I dokument man hittat som är över 3000 år gamla finns det beskrivningar om tumörsjukdomar. När man undersökt egyptiska mumier har man sett att en del av dem haft cancer. Så troligtvis har människor genom alla tider kunnat drabbas av cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

hur kommer cancer som?

hur kommer cancer som?

Hej!

 

Vi antar att du undrar hur det blir cancer. För att få det förklarat på ett bra sätt rekommenderar vi dig att titta på våra filmer Vad är egentligen cancer och Så funkar cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

Jag tappar hår. Kan det bero på cancer?

Jag tappar hår. Kan det bero på cancer?

Hej!

 

Alla tappar mer eller mindre hårstrån dagligen. Om man tappar mycker hår kan det exempelvis bero på stress, kostvanor mm. Det är inte ett symptom på cancer. De som tappar hår i samband med cancer, gör det på grund av cancerbehandling.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

 

Vad innebär det att ha kronisk cancer?

Vad innebär det att ha kronisk cancer?

Hej!

 

De flesta som får cancer blir idag friska igen, men ibland går cancer inte att bota.

En del som har cancer kan leva länge med cancer som en kronisk sjukdom, i vissa fall i flera årtionden.

Om cancern inte går att bota kan behandlingsprincipen övergå från kurativ (botande) till palliativ (lindrande).

Behandlingen av cancer som blivit kronisk beror på vilken typ av cancer det är. Ofta hålls sjukdomen under kontroll med hjälp av cytostatika, hormonbehandling eller någon av de nya, målriktade läkemedlen.

Om patienten har en cancersjukdom som har metastaserat kan även strålbehandling behövas.

Du kan läsa mer om när cancer inte går att bota under rubriken Leva nära cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

 

Ska man undvika massage på någon som har tumörer?

Ska man undvika massage på någon som har tumörer?

Hej!

 

Det finns inga nationella råd kring massage och cancer, men generellt är det inte farligt att få massage om man har cancer. Har man metastaser i skelettet i de delar av kroppen som masseras kan man undvika massage där man manipulerar leder eller lägger väldigt stort tryck på skelettet. Men vid vanlig, mjuk massage är inte heller skelettmetastaserad cancer ett hinder.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

Är det farligt att massera i samband med att någon...

Är det farligt att massera i samband med att någon har tumörer?

Hej!

 

Det är aldrig farligt att massera någon som har tumörer. (I särskilda fall kan det dock vara olämpligt och bäst att undvika beroende på sjukdom och eventuell behandling.) Lättare beröring, så kallad taktil massage tycker de flesta är behagligt. Har man till exempel skelettmetastaser och har smärta vill man förmodligen inte ha massage precis där det gör ont, men det kan kännas skönt på övriga kroppen. 

 

Massage har visat sig ha positiva effekter på både smärta, illamående och välbefinnande för cancerpatienter i olika stadier av sin sjukdom.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2018-12-12

Hej, Jag inte riktigt vad jag ska skriva då jag ä...

Hej,

Jag inte riktigt vad jag ska skriva då jag ännu inte vet hur allvarlig situationen är.

Vad jag vet är att min bästa vän fått diagnosen förstadie till cancer i olika organ i buken som upptäcktes i samband med cellförändringar i livmodern.

Det har varit turer fram och tillbaka om hon ska operera levern eller inte, ta bort en njure eller inte samt om hon behöver ta bort livmodern eller ej.

Hon har gjort en blodtransfusion då hennes blodvärden var otroligt dåliga, hon har gått på dialys och kan behöva operera njuren (det senaste jag hört).

Jag vet inte om läkaren inte vet riktigt än eller om hon inte säger allt till mig. Hon är mig allra närmast och hennes familjesituation är komplicerad vilket gör att hon alltid valt att berätta för mig innan någon annan, jag är hennes familj.

Men nu känns det som hon inte berättar allt. Jag får en version och sen springer jag in i våra gemensamma vänner och bekanta som säger ngn annan. Till dem säger hon att det är levern hon opererat, till mig och några andra är det livmodern.

Sprang in i en vän idag som sa att hon ska strålas, något hon inte alls nämnt för mig.

Till mig sa hon att hon skulle få en starkare dos cellgifter. Då jag själv inte vet hur en behandling går till så känns det som jag famlar i mörket när hon säger saker. Jag googlar och försöker förstå men blir inte klokare.

Det känns som hon undanhåller något men jag vågar heller inte pressa henne för hårt. Jag vet också att hon kanske blir så rädd och desorienterad att det kan vara svårt att få ihop alla besked och diagnoser i huvudet själv som hon sedan ska berätta för alla som frågar.

Hur får jag henne att prata om det? Hur ska jag fråga? VAD ska jag fråga..?

Jag vill bara vara bästa möjliga stöd för henne. Hon är mitt allt, snälla hjälp mig att hjälpa.

Hej

Förstår att du känner dig förvirrad. Eftersom du har en så bra relation med din vän så tror vi det bästa är att du är ärlig och att du pratar med henne och säger precis vad du känner.Berätta att du får höra olika saker från andra och att det gör dig förvirrad. Det är förstås viktigt att du säger att du vill veta sanningen för att du ska kunna stötta henne på bästa sätt och att du bryr dig.

Du beskriver så fint att du betyder mycket för henne och att hon betyder mycket för dig. I en sån här situation kan det vara väldigt värdefullt att säga det till varandra så att hon förstår att du finns där för henne.

 

Många som går på läkarbesök eller går på behandlingar för sin sjukdom har någon anhörig med sig för att ta del av den information som ges och för att se vad det handlar om. Om du känner att du skulle vilja göra det så kan du fråga henne om det är ok för henne att du följer med.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2018-12-04

Hej. Min pappa dog i lymfom endast 54 år gammal, m...

Hej.

Min pappa dog i lymfom endast 54 år gammal, min mamma 56 år gammal har nu matstrupscancer och den har tyvärr spridning till lymfkörtlarna. Jag tycker det är orättvist och läskigt. Kommer jag oxå dö i cancer när jag är 50 ? Är det risk för cancer om båda föräldrarna haft det ?

Hej!

 

Vad tråkigt att höra att din pappa dog så ung och att din mamma är sjuk idag! Det är väldigt vanligt att man blir orolig för sin egen del när någon eller flera i familjen drabbats av cancer. Men det är bara 10 % av all cancer som är ärftlig! Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Exempelvis om en mormor, moster och mamma alla drabbats av bröstcancer, kan man börja misstänka att det finns en ärftlig gen. Om man inte bär på en ärftlig gen har man inte större risk än andra att drabbas av cancer. Att båda dina föräldrar drabbats av cancer innebär alltså inte större risk för dig än för andra att drabbas av cancer. Här kan du läsa mer om ärftlig cancer. 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

Hej

Jag vill veta. Hur vet man om man har cancer

Hej!

 

Det finns inget enkelt svar på din fråga, hur man vet om man har cancer?

Statistiskt sett får en tredjedel av Sveriges befolkning cancer någon gång under sin livstid. Dock kan sjukdomen uppkomma i princip var som helst i kroppen och symptomen på cancer skiljer sig därför mycket åt.

 

Cancer är en sjukdom som ökar i risk ju äldre man blir, så att barn och ungdomar insjuknar i en cancersjukdom är ovanligt. Det finns inget blodprov eller någon annan undersökning som kan visa om man har cancer någonstans i kroppen innan sjukdomen har uppkommit.

Har man symptom på någonting som inte känns friskt får man vända sig till vårdcentralen i första hand. Därifrån kan man sedan remitteras till sjukhuset för ytterligare undersökningar, röntgen och provtagningar om det skulle vara aktuellt.

 

Av alla sjukdomssymptom som människor söker vård för är det dock väldigt få som diagnostiseras med cancer.

 

Vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer

 

2019-01-16

=

Det finns flera sätt att hitta någon att prata med!

Kontakt där du bor

Listor för varje län med vårdpersonal eller föreningar som kan hjälpa dig rätt.

 

 

Snacka

Snacka är till för dig som är mellan 13 och 30 år och står nära någon som har cancer. På Snacka kan du få personlig kontakt med någon annan som befinner sig i en liknande situation.

 

På Nära Cancers e-tjänster på 1177.se kan du anmäla dig som Snacka-kompis. Sedan ordnar vi så att du får kontakt med någon annan som också anmält sig. Ni får varandras förnamn och mejladress, övriga uppgifter stannar hos oss. Ni bestämmer sedan själva på vilket sätt kontakten ska fortsätta.

 

Klicka här för instruktioner

 

1177.se e-tjänster

 

Att tänka på:

Respektera det förtroende du fått av Nära Cancer och din Snacka-kompis. Lämna inte ut uppgifter om din Snacka-kompis till någon annan.

 

Iaktta vanliga säkerhetsåtgärder i dina kontakter på nätet och i verkligheten. Bra tips finns på UMO.se. Vi skickar alltid ett meddelande genom 1177 e-tjänster till båda personer som vi matchat.

 

Vill du ha kontakt med fler Snacka-kompisar kan du anmäla dig på e-tjänsterna på 1177 igen.Om du inte vill fortsätta kontakten med din Snacka-kompis så behöver du inte!

 

Om du eller din Snacka-kompis har behov av mer stöd,om du undrar över något eller behöver hjälp att komma in på e-tjänsterna på 1177.se, så tveka inte att höra av dig till oss.

 

Mer om Snacka.